Хоће ли рачун стићи Србији?

Hoće li račun stići Srbiji?

11 januara 2017

kul-kojadinovic_620x0

ZA proteklih deset godina niko od nadležnih državnih organa nije tražio moju izjavu o depou „Kunsttransa“ i ugovoru između Narodnog muzeja i ove firme, potpisanog u vreme dok sam bio ministar kulture – kaže za „Novosti“ Dragan Kojadinović.

Bivši ministar je, međutim, pozvan da svedoči na međunarodnoj arbitraži u Hagu, u maju sledeće godine, povodom tužbe „Kunsttransa“ protiv naše države, zbog pretrpljene štete, jer se u njihov depo u Krnjači nikada nije uselio ni jedan eksponat Narodnog muzeja, niti im je isplaćena ijedna kirija. Kojadinovića je kao svedoka naveo upravo tužilac, „Kunsttrans“.

– Ovo je prvi put da sam dobio molbu da dam svoje viđenje – objašnjava Kojadinović. – Na spisku svedoka su i tadašnja direktorka Tatjana Cvijetičanin i članovi UO Narodnog muzeja. Moja je dužnost da kažem kako je bilo. Ugovor o iznajmljivanju depoa potpisali su Narodni muzej i „Kunsttrans“, a konačnu odluku donela je svojim zaključkom Vlada Srbije.

Pre sklapanja ugovora sa „Kunsttransom“, po tvrdnjama Kojadinovića, bilo je pokušaja da se 200.000 eksponata iz Narodnog muzeja izmesti u odgovarajući vojni objekat, ali su im nuđene zgrade oštećne tokom NATO agresije. Bez obzira na što se nalazio na mestu ministra kulture, sagovornik nas uverava da nije bio upoznat sa „Analizom bezbednosne ugroženosti lica, objekata i materijalnih dobara“ namenski urađenom jula 2006. godine, za depo Narodnog muzeja u Krnjači, a u kome se iznosi da se depo nalazi u „zabarenom prostoru“ podložnom plavljenju u vreme velikog vodostaja Dunava, pored benzinske pumpe, cisterne za gas… Prvi put je, ističe, za postojanje tog dokumenta čuo juče od nas.

Da dokument nije bio zaveden kao službena tajna i da mu je bio dostupan, Kojadinović tvrdi da bi pozvao na razgovor onoga ko ga je sastavio, da bi verovatno tražio dodatno mišljenje, i ukoliko bi utvrdio da su informacije tačne, nikada ne bi tražio od Vlade da donese pozitivan stav o ovom poslu:

– Ali, da je Narodni muzej ostao uporan da se potpiše ugovor sa „Kunsttransom“, ne bih mogao ništa. Inače, „Kunsttrans“ je mnogo jaka firma, koja traži da se zaštiti njena investicija. Arbitraža će ih debelo koštati, ali će na kraju, najverovatnije, nažalost to Srbija da plati – zaključuje Kojadinović.

Da je ugovor potpisan sa „Kunstransom“, sa pravnog, finansijskog i praktičnog stanovišta apsolutno nepovoljan i štetan po državu, procenilo je ministarstvo na čijem čelu je bio Nebojša Bradić, a protiv ovog preduzeća podneta je tužba Trgovinskom sudu u Beogradu. Ovaj spor, kao i onaj po tužbi „Kunsttransa“, rešen je u korist naše države.

Korak dalje otišao je Bratislv Petković, kao ministar kulture, za vreme čijeg mandata su podnete i krivične prijave protiv N. N. lica u firmama „Kunsttrans“ i „Montera“, koja je dobila novac za rekonstrukciju Muzeja savremene umetnosti, a potom proglasila stečaj, a da posao nije završila.

– I danas smatram da je posao sa „Kunsttransom“ nepovoljan po državu, zato sam i podneo krivičnu prijavu – kaže, za „Novosti“, Petković. – Prvo, eksponati ne mogu da budu tako daleko od kustosa, a potom i visina zakupa je bila neprihvatljiva. Od samo jedne mesečne zakupnine, od 35.000 evra mogao je da se napravi novi objekat. Magacin nije ni postojao kada su pravili ugovor, a sada se na arbitraži traže milioni za neobavljen posao.

KRNJAČA BOLJA OD BEČA

PREMA Kojadinovićevim rečima, pre njegovog mandata, Narodni muzej je godinama na drugim poslovima sarađivao sa „Kunsttransom“.

– Kada je Zoran Đinđić sazvao donatorsko veče za rekonstrukciju muzeja, već su u opticaju bile informacije ko bi mogli da budu partneri – nastavlja naš sagovornik. – Pre nego što sam postao ministar nisam čuo za „Kunsttrans“. Sticajem okolnosti, kada sam otvarao izložbu Narodnog muzeja u Klagenfurtu i na predlog Tatjane Cvijetičanin otišli smo u Beč, da pogledamo depoe „Kunsttransa“. Sada mogu da kažem da je njihov depo kod nas, po mojoj oceni, mada nisam stručan za to, bolje opremljen od onog u Beču.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *