Hoće li Rusija slomiti američku ekonomiju i dolar? (VIDEO)

Hoće li Rusija slomiti američku ekonomiju i dolar? (VIDEO)

9 aprila 2014

dollar-gaspGas, nafta i oružje za rublje. To je ono što ruski monopolisti misle da urade na svetskom tržištu. Inicijativa je potekla od prvog čoveka VTV banke, Andreja Kostina. Prema njegovim rečima, prebacivanje na plaćanje u drugoj valuti će zadati udarac sistemu dolara. Pitanje je da li će ostali učesnici na tržištu, posebno u oblasti nafte i gasa, pristati na takve uslove.

Ruski bankari i veliki biznis, u svetlu nedavnih pretnji sa Zapada, mogu pokidati čvrstu vezu dolara sa svetskim tržištem. Možda inicijativa Kostina izgleda preambiciozno, ali je to samo utisak na prvi pogled. Ima ruskih stručnjaka koji veruju da je napuštanje obračunavanja u dolarima u izvozu gasa i naftnih derivata prilično jednostavno. U ovom slučaju, omnipotentni dolar bi pretrpeo gubitke.

Tako, prema Federalnoj službi za vojno – tehničku saradnju Rusije, kao i rezultatima 2013, obim isporuka ruske vojne opreme je iznosio 15,7 milijardi dolara. Početkom 2014, postojeće porudžbine dostigle su 40 milijardi dolara. Što će reći, potražnja za proizvodima ruske odbrambene industrije raste. Ipak, većina plaćanja se vrši u dolarima, što znači da američki sistem ima koristi od ruske trgovine. Sada kad SAD uvode sankcije protiv Rusije, zar ne bi bilo logično da Rusija odustane od široke podrške američkoj nacionalnoj valuti ?

“Mislim da je ovo takva vrsta dobre inicijative koju sutra niko neće biti u stanju da izvede”, glavni urednik časopisa “Izvoza oružja”, Andrej Frolov, podelio je svoje mišljenje mišljenje sa Pravda.Ru. “Postoje dugoročni ugovori, a ako se ugovori izvršavaju u dolarima, malo je verovatno da bi drugi pristali da ih preračunaju u rublje. Mada, bilo bi moguće, ako bi se ruska rubalja koristila u trgovini sa zemljama ZND-a. Ako proba bude uspešna, onda bi to bilo moguće primeniti i na stranim zemljama.

Istovremeno, prema rečima stručnjaka, proces prebacivanja na drugu valutu može da traje godinama, čak i ako se ruski partneri saglase da u njega uđu. Slučaj sektora nafte i gasa je još interesantniji, i, kako predsednik VTB-a Andrej Kostin veruje, takođe treba da bude odvojen od dolara. Naravno, promena pravila igre na tržištu “crnog zlata” će omogućiti Rusiji da američkoj valuti zada udarac. Američki dolar je snažno povezan sa sistemom petrodolara od kraja prošlog veka. Gaspromnjeft već razmatra mogućnost da dolar zameni sa evrom u izvoznim poslovima. Predsednik upravnog odbora kompanije, Aleksandar Djukov, rekao je da se 95 odsto kupaca ruskih sirovina slaže sa predlogom –  kako RBK (http://www.rbc.ru/) izveštava. Naravno, takva odluka neće biti doneta u narednih nekoliko dana , jer bi to izazvalo prilično velike teškoće. Ipak, ukoliko SAD nastave da pritiskaju Rusiju sankcijama, ruski veliki biznis će biti primoran da preduzme takve krucijalne mere. Da li će kupci ruskih naftnih i gasnih kompanija prihvatiti takve uslove ?

Ostali igrači će nekako morati da se prilagode prodavcu, jer ne postoji drugo mesto gde bi mogli da kupuju gorivo”, vodeći ekspert Unije proizvođača nafte i gasa Rusije, Rustam Tankan, rekao je za Pravda.Ru. “Imamo sledeću situaciju. Naši glavni kupci pokušavaju da se otarase nas kao dobavljača već pola veka. Evropske države su pre 50 godina odlučile da kupuju ne više od jedne trećine energenata. To je bilo u vreme SSSR, ali . . . sada je Rusija, i Evropa želi da se otarasi i toga. Uradili su sve što su mogli da urade da bi odbacili ruske isporuke. Danas, oni ništa ne mogu uraditi odmah, pa potrošači – oni koji kupuju rusku naftu i gas – su primorani da to rade. Kupuju ne zato što imaju širok izbor, već zato što nemaju gde drugo. U ovoj situaciji, ako želimo da plate u rubljama ili čak juanima –  samo će želeti da kupe. Ne mislim da će potrošači našeg gasa i nafte imati neke probleme sa tim da nam plaćaju ruskih rubljama ili nekom drugom valutom.”

Gasprom trenutno analizira mogućnost aktivnijeg korišćenja rublje u poslovanju sa stranim kupcima. Iako, prema Rustam Tankajevu, odbijanje dolarskih poslova u izvozu resursa ne može naneti značajnu štetu sistemu dolara ( jer udeo ruskog novca u prometu sredstava na globalnom tržištu nafte i gasa nije prevelik ), od toga će sigurno biti koristi, posebno za rusku rublju. Poslovi u rubljama bi povećali likvidnost rublje, veruje stručnjak.

(Izvor: http://english.pravda.ru/russia/economics/08-04-2014/127297-russia_dollars-0/)
(Preveo: Aleksandar Jovanović – Srbi na okup)

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *