ХОЋЕ ЛИ РУСИЈА У КАЗАХСТАНУ ПОРАЗИТИ ДВЕ ВЕЛИКЕ СИЛЕ?

ХОЋЕ ЛИ РУСИЈА У КАЗАХСТАНУ ПОРАЗИТИ ДВЕ ВЕЛИКЕ СИЛЕ?

18 јануара 2022

Аутор: Сергеј МАРКОВ

„КАЗАХСТАН. Логика и етапе догађаја.1. У првој фази били су протести против повећања цена друштвено значајних добара. Показали су неадекватност социо-економске политике.

2. Друга фаза – неочекивано активни протести у свим већим градовима. Показали су да је земља ушла у политичку кризу.

3. Трећа фаза био је покушај државног удара у оквирима врха земље. Са престанком двојне владавине и распадом тандема. Токајев уклања Назарбајевљеве људе и њега самог са свих кључних функција. Промена власти.

4. Четврта фаза. Побуна. Клан Назарбајева узвраћа ударац. Исламистички и националистички милитанти које су обучавали Назарбајевљеви нећаци, пре свега олигарх Кајрат Сатибалди, преузимају контролу над Алма-Атом, највећим и најбогатијим градом у земљи. Руководство служби безбедности, пре свега Токајевљев дугогодишњи ривал Карим Масимов и његов први заменик, такође Назарбајевљев нећак Самат Абиш, паралишу способност служби безбедности да се одупру побуни. Спрема се јуриш на друге градове Казахстана. Токајев је на ивици пада.

5. Пета фаза. Хаос. Током заузимања Алма-Ате од стране милитаната, исламиста и Сатибалдијевих националиста, нападачи се понашају као разбојници. Изводе масакре и пљачке. То плаши народ и Токајеву даје шансу да добије политичку подршку. То плаши и руско руководство.

6. Шеста фаза. Гушење побуне уз помоћ Русије. Токајев и Путин одлучују о потреби директног војног сузбијања побуне. Руске трупе и трупе ОДКБ улазе у Казахстан. Снаге безбедности Казахстана добијају наређење за широку употребу војног наоружања. Центар Алма-Ате је узет у обруч. Милитанти се распршују. Њихови савезници на власти су похапшени. Следе и масовна хапшења. Становништво у потпуности подржава завођење реда.

7. Седма фаза. Корекција положаја Нурсултана Назарбајева. Свих дана немира, Нурсултан Назарбајев је ћутао. Или подржавао побуну. Или је био болестан. Или неодлучан. За сада није јасно шта је било по среди. Тек 8. јануара Назарбајевљев секретар за штампу подржао је Токајева у његово име. Казахстански медији су већ почели да називају престоницу не именом Нур-Султан, већ једноставно Престоница. Јасно је да ће доћи до смањења улоге Нурсултана Назарбајева. Али, у којој мери – још није јасно.

8. Осма етапа, најважнија. Промена политике Казахстана. По свему судећи, биће више руског утицаја. Да ли ће доћи до подизања статуса руског језика и етничких Руса? Да ли ће уследити признање да је Крим део Русије? Хоће ли Британија, непријатељ Русије, бити истиснута из привреде Казахстана, у којој игра велику улогу? Хоће ли у Казахстану бити руске војне базе? Хоће ли се утицај Кине смањити? Турске? Британије?

KOMENTARI12 коментара

 1. rade says:

  Hoce sigurno,Rusija je nepobjediva.

 2. Vojna i ojdeSve says:

  Biche ruski pomazanik....

 3. Filip says:

  Neke stvari su nejasne ko je sve u svetu na strani globalista i šta je igra za široke mase. U svakom slučaju stvari se kreće u pravcu dugoročnih promena ali mnogo brže nego ikada pre u ljudskoj istoriji, kako u Kazahstanu tako i drugde širom sveta

 4. Патриота says:

  Токајеву је Путин спасио главу,он му то неће заборавити.Сигуран сам да ће доћи до великог заокрета у одлукама Токајева,да ће руски језик остати службени као и Казашки,поправиће се положај Руса,доћи ће и до економских превирања,а све због политичке стабилности у Казахстану.

  • Filip says:

   Šta misliti kada je CIA ušla u Kazahstan odmah po odlasku ODKB. Da li je to neka predstava za celo čovečanstvo ili samo dogovoreni obostrani interes...to će najpre osetiti sirotinja raja.

 5. persida says:

  Klasicna Cijina operacija namenjena iznuravanju Rusije.

  • Suzuki Vitara says:

   Persi, jesi li se inurila na mom golemom? Malo se izdisi, pa opet navali, gladnice mala nezasita. Bolja si fafalica od ostalih purgerki. Od sad te ne zovem persida, vec Lavica, kako samo zadihano nasrces na golemog. Prava si purgerska lavica.

 6. Suzuki Vitara says:

  Persi, jesi li se iznurila na mom golemom? Malo se izdisi, pa opet navali, gladnice mala nezasita. Bolja si fafalica od ostalih purgerki. Od sad te ne zovem persida, vec Lavica, kako samo zadihano nasrces na golemog. Prava si purgerska lavica.

 7. Mate says:

  Ovo je borba između 2 masonske struje: euroatlantske i euroazijatske, a buduća euroazijatska će biti čak i još gora nego sadašnja euroatlatntska, koliko god su EU i NATO užas, još će ljudi plakati za danima kad su SAD i Zapad imali dominacju koliki će užas Euroazijska Unija predstavljati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u