ХОЋЕ ЛИ РУСИЈА У КАЗАХСТАНУ ПОРАЗИТИ ДВЕ ВЕЛИКЕ СИЛЕ?

HOĆE LI RUSIJA U KAZAHSTANU PORAZITI DVE VELIKE SILE?

18 januara 2022

Autor: Sergej MARKOV

„KAZAHSTAN. Logika i etape događaja.1. U prvoj fazi bili su protesti protiv povećanja cena društveno značajnih dobara. Pokazali su neadekvatnost socio-ekonomske politike.

2. Druga faza – neočekivano aktivni protesti u svim većim gradovima. Pokazali su da je zemlja ušla u političku krizu.

3. Treća faza bio je pokušaj državnog udara u okvirima vrha zemlje. Sa prestankom dvojne vladavine i raspadom tandema. Tokajev uklanja Nazarbajevljeve ljude i njega samog sa svih ključnih funkcija. Promena vlasti.

4. Četvrta faza. Pobuna. Klan Nazarbajeva uzvraća udarac. Islamistički i nacionalistički militanti koje su obučavali Nazarbajevljevi nećaci, pre svega oligarh Kajrat Satibaldi, preuzimaju kontrolu nad Alma-Atom, najvećim i najbogatijim gradom u zemlji. Rukovodstvo službi bezbednosti, pre svega Tokajevljev dugogodišnji rival Karim Masimov i njegov prvi zamenik, takođe Nazarbajevljev nećak Samat Abiš, parališu sposobnost službi bezbednosti da se odupru pobuni. Sprema se juriš na druge gradove Kazahstana. Tokajev je na ivici pada.

5. Peta faza. Haos. Tokom zauzimanja Alma-Ate od strane militanata, islamista i Satibaldijevih nacionalista, napadači se ponašaju kao razbojnici. Izvode masakre i pljačke. To plaši narod i Tokajevu daje šansu da dobije političku podršku. To plaši i rusko rukovodstvo.

6. Šesta faza. Gušenje pobune uz pomoć Rusije. Tokajev i Putin odlučuju o potrebi direktnog vojnog suzbijanja pobune. Ruske trupe i trupe ODKB ulaze u Kazahstan. Snage bezbednosti Kazahstana dobijaju naređenje za široku upotrebu vojnog naoružanja. Centar Alma-Ate je uzet u obruč. Militanti se raspršuju. Njihovi saveznici na vlasti su pohapšeni. Slede i masovna hapšenja. Stanovništvo u potpunosti podržava zavođenje reda.

7. Sedma faza. Korekcija položaja Nursultana Nazarbajeva. Svih dana nemira, Nursultan Nazarbajev je ćutao. Ili podržavao pobunu. Ili je bio bolestan. Ili neodlučan. Za sada nije jasno šta je bilo po sredi. Tek 8. januara Nazarbajevljev sekretar za štampu podržao je Tokajeva u njegovo ime. Kazahstanski mediji su već počeli da nazivaju prestonicu ne imenom Nur-Sultan, već jednostavno Prestonica. Jasno je da će doći do smanjenja uloge Nursultana Nazarbajeva. Ali, u kojoj meri – još nije jasno.

8. Osma etapa, najvažnija. Promena politike Kazahstana. Po svemu sudeći, biće više ruskog uticaja. Da li će doći do podizanja statusa ruskog jezika i etničkih Rusa? Da li će uslediti priznanje da je Krim deo Rusije? Hoće li Britanija, neprijatelj Rusije, biti istisnuta iz privrede Kazahstana, u kojoj igra veliku ulogu? Hoće li u Kazahstanu biti ruske vojne baze? Hoće li se uticaj Kine smanjiti? Turske? Britanije?

KOMENTARI12 komentara

 1. milan says:

  Bojim se da ne

  • Duca says:

   Saglasan, setimo se spasavanja glave Edroganu...

 2. rade says:

  Hoce sigurno,Rusija je nepobjediva.

 3. Vojna i ojdeSve says:

  Biche ruski pomazanik....

 4. Filip says:

  Neke stvari su nejasne ko je sve u svetu na strani globalista i šta je igra za široke mase. U svakom slučaju stvari se kreće u pravcu dugoročnih promena ali mnogo brže nego ikada pre u ljudskoj istoriji, kako u Kazahstanu tako i drugde širom sveta

 5. Patriota says:

  Tokajevu je Putin spasio glavu,on mu to neće zaboraviti.Siguran sam da će doći do velikog zaokreta u odlukama Tokajeva,da će ruski jezik ostati službeni kao i Kazaški,popraviće se položaj Rusa,doći će i do ekonomskih previranja,a sve zbog političke stabilnosti u Kazahstanu.

  • Filip says:

   Šta misliti kada je CIA ušla u Kazahstan odmah po odlasku ODKB. Da li je to neka predstava za celo čovečanstvo ili samo dogovoreni obostrani interes...to će najpre osetiti sirotinja raja.

 6. persida says:

  Klasicna Cijina operacija namenjena iznuravanju Rusije.

  • Suzuki Vitara says:

   Persi, jesi li se inurila na mom golemom? Malo se izdisi, pa opet navali, gladnice mala nezasita. Bolja si fafalica od ostalih purgerki. Od sad te ne zovem persida, vec Lavica, kako samo zadihano nasrces na golemog. Prava si purgerska lavica.

 7. Suzuki Vitara says:

  Persi, jesi li se iznurila na mom golemom? Malo se izdisi, pa opet navali, gladnice mala nezasita. Bolja si fafalica od ostalih purgerki. Od sad te ne zovem persida, vec Lavica, kako samo zadihano nasrces na golemog. Prava si purgerska lavica.

 8. Mate says:

  Ovo je borba između 2 masonske struje: euroatlantske i euroazijatske, a buduća euroazijatska će biti čak i još gora nego sadašnja euroatlatntska, koliko god su EU i NATO užas, još će ljudi plakati za danima kad su SAD i Zapad imali dominacju koliki će užas Euroazijska Unija predstavljati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *