Хоће ли се распасти УКРАЈИНА?

Hoće li se raspasti UKRAJINA?

4 avgusta 2016

598219_1404459299-maydan_fMađari, Rusini, Poljaci i Rumuni sve su nezadovoljniji položajem svog stanovništva u Ukrajini i spremni su da učine mnogo kako bi pritisli Kijev da im da autonomiju i vrati imovinu, smatraju stručnjaci.

Položaj Ukrajine, podeljene države u kojoj se još uvek gine od sporadične minobacačke i pešadijske vatre, u kojoj je sprovođenje odredaba sporazuma iz Minska zamrznuto u razmimoilaženju shvatanja redosleda poteza – postaje sve gori.

Pored ekonomskog sunovrata, Ukrajina je ostala zaglavljena u građanskom ratu usred želje dela stanovništva da se pridruži EU i NATO-u. Nije u pitanju samo podela na istočnu (prorusku) i zapadnu Ukrajinu, nego postoje i problemi sa statusom manjina i teritorijama na kojima žive.

U Zakarpatju, najzapadnijem delu Ukrajine, živi između 150.000 i 200.000 Mađara. Većina njih već ima mađarske pasoše i dvojno državljanstvo. Ovi Mađari su, posle Ukrajinaca, druga najveća grupa stanovništva u tom području.

Osim što zakarpatski Mađari i Rusini nisu hteli da učestvuju u građanskom ratu u Ukrajini, Kijev se prošle godine suočio sa još jednim zahtevom: zakarpatski Rusini su tražili da budu priznati kao narodnost i da dobiju autonomiju. Oni su se pozvali na referendum iz 1991. godine, kada se i Ukrajina odvojila od SSSR-a, a oko 80 odsto Rusina tada nije htelo da ostane u sastavu ove države.

Zakarpatski region se poslednji pridružio Ukrajini, nakon raspada Sovjetskog Saveza. Prvo je bio deo Mađarske, zatim Austrougarske imperije, pa deo Čehoslovačke do 1945. godine, a onda ga je Josif Visarionovič Staljin posle Drugog svetskog rata prisajedinio sovjetskoj Ukrajini. Poznato je da je ovaj mali region na samom zapadu Ukrajine i ekonomski i geostrateški značajan za Kijev. U njemu se nalaze ključni gasovodi kroz koje ruski gas ide u Evropu, a odvija se i veliki promet krijumčarene robe iz EU u Ukrajinu i obrnuto.

Strah od raspada Ukrajine za sadašnje rukovodstvo je tim veći što je ova država tokom prošlog veka znatno proširila svoje nekadašnje republičke granice, na račun Poljske (Zapadna Ukrajina), Čehoslovačke (Zakarpatje), Rumunije (Bukovina i Besarabija, gde ima jakih separatističkih tendencija u regionu Odese), i Rusije (Krim), a izgubila je okrug Taganrog, koji je otišao u Rusiju 1925. godine.

(Politika)

KOMENTARI4 komentara

 1. milojko says:

  Mogu ga svi skupa popušit Ukrajincima!

 2. veseldvor says:

  Tako je milojko i rvatima takodje . Ti au dve nwdodirjive bacije.

 3. File says:

  Nece, uzece je Rusija celu. Raspasce se rvatska!

 4. oko says:

  ukrajina i srbija iste poslusnici njemacke i zapada tako mora biti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *