Хоће ли ШЕШЕЉ приближити Србију и Русију?

Hoće li ŠEŠELJ približiti Srbiju i Rusiju?

31 marta 2015

Serbian nationalist leader Seselj speaks during an interview with Reuters in BelgradePiše: Jurij Bogdanov i Marina Baltačeva

Šef Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj odbio je zahtev Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju da se vrati u Hag. „Neka policija dođe. Mene uhapsiti neće biti lako”, citirale su Šešeljevu izjavu RIA Novosti.

Uzgred, Šešelj je optužio svog bivšeg saradnika u Srpskoj radikalnoj stranci, a sada predsednika države Tomislava Nikolića da upravo on stoji iza odluke Haškog tribunala. Šešelj je izjavio novinarima: „Ja znam da iza ovoga stoji režima u Beogradu, oni se mene plaše, jer je rejting radikala viši od 20 odsto. Što me više progone, time sam ja jači”, prenosi TASS.

Kako prenosi agencija Rojters, Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju povukao je odluku o oslobađenju Šešelja iz humanitarnih razloga. U rešenju suda stoji da je Šešelj prekršio uslove uslovne slobode, rekavši da se neće vratiti u zatvor. Lider srpskih nacionalista mora da se vrati u Hag kako bi prisustvovao raspravi o povredi uslova ranijeg oslobođenja.

„OTPADNIK” PRED IZBOROM

Sudska odluka zakonski obavezuje rukovodstvo Srbije da uhapsi političara. Ali izuzetno je važno da je sadašnji predsednik Nikolić do 2008. ne samo bio u Srpskoj radikalnoj stranci već je bio zamenik Šešelja i, kao što navode srpski mediji, jedan od najboljih prijatelja lidera radikala.

Razlog za izlazak Nikolića iz stranke bilo je glasanje u Skupštini o Sporazumu o stabilnosti i pridruživanju sa Evropskom unijom: Nikolić je bio za, pripadnici njegove stranke – žestoko protiv. Nakon odlaska iz redova radikala Nikolić je osnovao sopstvenu Srpsku naprednu stranku, iz koje se 2012. uspešno kandidovao za predsednika. Imajte na umu da se, uprkos orijentaciji naprednjaka da se pridruže EU, stranka smatra umereno nacionalističkom i orijentisana je ka patriotskom biračkom telu. Stoga, bez obzira na to koliko je Šešelj kritikovao „otpadnika” Nikolića, ovaj malo verovatno može lakog srca da preda svog bivšeg lidera i prijatelja Hagu.

“NE MOGU DA SAKRIJEM LJUTNJU”

Nikolić za sada ćuti. Ali je oštro reagovao premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je nazvao odluku Haškog tribunala o povlačenju ranije odluke o oslobađanju Šešelja nemoralnom. „Ja ne mogu da sakrijem ljutnju u vezi sa vestima o nemoralnoj odluci, koju su oni doneli“, TASS citira izjavu Vučića. „Ako bih sada izgovorio sve što osećam, neko bi pomislio da nisam mogao da suzdžim bes”. On je obećao da će Vlada Srbije zvanično izraziti svoj stav o „u narednim danima“.

Podsetimo, 6. novembra Haški tribunal je saopštio da je lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj privremeno pušten iz pritvora zbog lečenja raka u Srbiji. Šezdesetogodišnji Šešelj nalazio se pritvoru od 2003. godine, gde je Haški tribunal nastavio osnovni proces o optužbama za izazivanja nacionalne mržnje i podsticanje na činjenje zločina nad nesrbima u Hrvatskoj.

“ŠEŠELJA NEĆE ISPORUČITI”

“O neophodnosti da se Šešelj vrati, Srbi su saznali iz poruke sa zvaničnog sajta Tribunala”, rekla je, komentarišući za Vzglяd, naučni saradnik Instituta za slavistiku RAN, specijalista za Srbiju Jelena Guskova. Nikakav zvanični papir Beograd nije dobio, napominje ekspert. „Srpski zvaničnici koji su neposredno uključeni u pitanja vezana za međunarodni sud u Hagu već su izjavili da takve odluke Tribunala utiču na političku stabilnost Srbije”, skreće pažnju Guskova.

Prema mišljenju eksperta, ako bude doneta odluka da se Šešelja isporuči, postoji mogućnost masovnih sukoba pristalica ovog političara sa srpskom policijom. „Druga stvar, kada su predstavnici Međunarodnog krivičnog tribunala oslobađali Šešelja, niokakvom vraćanju nazad nije bilo reči“, kaže ona. „Pored toga, sve optužbe protiv Srbina ostale su bez dokaza. Šešelj je od samog početka govorio da se neće vratiti u Hag jer je pušten od strane suda, bez ikakvih uslova”.

„Teoretski, Srbija može sprovesti odluku Haškog tribunala. S druge strane, u poslednje vreme odnosi između Srbije i EU su se pogoršali. Čak i danas, srpski vrh shvata da je učinio veoma velike ustupke, a približavanje EU se nije dogodilo. Mislim da Šešelja neće isporučiti”, rekla je Guskova.

„Mislim da u bliskoj budućnosti rukovodstvo zemlje neće moći da donose bilo kakve odluke i da pri tome pokuša da izbegne ozbiljne sukobe na ulicama“, predviđa Guskova. „Neki srpski zvaničnici su već izjavili da je ova odluka Haškog tribunala usmerena na destabilizuju političke situacije u zemlji, pa, čak i da se sa vlasti odstrani. Ova odluka ima za cilj destabilizuju zemlje”.

U Srbiji mnogi govore o tome da je Šešeljeva politička pozicija postala neprihvatljiva za rukovodstvo zemlje – on nastavlja da jača svoju političku stranku, često drži mitinge i aktivan je u političkom životu, primećuje Guskova.

IZMEĐU BRISELA I MOSKVE

Na taj način, Nikolićev režim se nalazi u pat-poziciji: s jedne strane je više nego verovatan gnev javnosti, s druge, očekivan pritisak Evropske unije, u koju nikako ne uspevaju da se integrišu. U tom smislu, logično će biti jačanje tradicionalno proruskog nastrojenja, što Moskva može da iskoristi.

„Sadašnji režim u Srbiji ne može se nazvati proruskim. Naprotiv, sa velikom uverenošću njega je moguće nazvati prozapadnim, koji sigurno ide evroatlantskim putem – s obzirom da na Beograd monstruozan pritisak vrše SAD i EU. Ali srpski narod je toliko rusofilski nastrojen da vlada jednostavno ne može sprovesti antirusku politiku”, rekla je naučni saradnik Centra za proučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku RAN Ana Filimonova.

Naravno, primetila je ona, Moskva se neće mešati u političke procese između Beograda, Šešelja i Haškog tribunala. Ali, dodaje Filimonova, „ruski zvaničnici na najvišem međunarodnom nivou, uključujući Savet bezbednosti UN, su u više navrata podsećali da je Šešelj tek tako zatvoren skoro 12 godina”. Pri čemu, dodaje Filimonova, „za sve te godine Haški tribunal nije mogao da dovede proces do kraja”. „Šešelja ne treba vraćati tamo. Poznato je da srpski političar ima rak. Štaviše, on imao dve metastaze na jetri”, kaže sagovornica. Dakle, Moskva, iako se „ne meša u proces”, apsolutno može apelovati kako sa pravne strane pitanja, tako i sa humanitarne strane.

Za Standard.rs preveo SRĐAN ĐORĐEVIĆ

Vzglяd

KOMENTARI3 komentara

  1. pravdaa says:

    Ova gospođa dobro poznaje Narod Srbije i zna da zapad ovoj vladi smešta Ukrajinski scenarijo ali Vučiću je došao kraj pokuša li da uhaosi Šešelja Amerikanci će mu napraviti prevrat u državi već se spremaju osnivaju ćelije za borbu protiv Vučića i ti aktivisti dobijaju redovne plate od hiljadu dolara.

  2. ZORAN says:

    Veoma nerealan članak. Kod opcije gde je Putin na vlasti, Šešelj i SRS nemaju nikakvog uticaja, pa čak su ocenjeni kao destruktivni.Naime, ako se malo setimo početkom 90tih je jedna ''ekipa'' iz BG. preko Karić banke i Univerzall firme, radila na rušenju Jeljcina i dovodjenju na vlast komunista Zjuganova.Iz BG se nisu vadili Ruslan Hazbulatov (islamske vere Čečen) Seljeznov i drugi i u Moskvi pamte reči Šešelja koji je tada govorio da samo treba da Jeljcin padne pa će divizije doći u Srbiju.Ko ne veruje neka malo pročešlja internet.Zašto su to radili? Cilj je bio nametnud os trane USA kojima je odgovarao haos u Rusiji da se podeli na tri dela koji će medjusobno ratovati, droga prostitucija, korpcija i sve ono što je cvetalo kod Hruščova i BreŽnjeva, ali je pokrivano velom strogosti.Ko je radio tada sa SSSR-om i tamo išao video je jedno raspadnuto društvo u kome proizvodnja pada, raste sve negativno. Međutim,Jeljcin je na radost Rusa sačuvao Rusiju, izdvojio je iz SSSR-a i stvorio uslove da vlasr preda Putinu kogaje pre toga uzeo za savetnika.Kada je Putin došao na vlast oterao je i te tipove iz Univerzala iz BG.kao i Karić banku i doveo Rusiju na mnogo veći nivo. Zato Šešelj nema tamo nikakvog uticaja sada.Ovo je samo kratak kroki na ovu temu, a moglo bi se još mnogo toga reći pa ostavljam čitaocu da sam istraži i zapanji se z akoga suštinski rade svi ti ''srpski rodoljubi''.

  3. Svetislav says:

    Srbija nije Svajcarska da bude neutralna, a i ima okupirano 15% svoje teritorije, i to od tih istih koji nam sude do poslednjeg Srbina, i kojima se nudimo kao sluge. Ako ostanemo "neutralni" tj. pod okupacijom americke ambasade i eu kancelarije, Srbija ce uskoro biti podeljena na dva dela najmanje. Zato je jedini izlaz u ekonomskom i vojnom planu pristupanje evroazijskom savezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *