Hoće li SPS biti deo nove vlade?

Hoće li SPS biti deo nove vlade?

26 марта 2014

dacic-vucicZvanični pregovori o formiranje Vlade Srbije još nisu počeli. Ipak, između naprednjaka i socijalista počele su da sevaju prve varnice.

Prvi put posle izbora može se postaviti pitanje – hoće li ovaj tandem opstati? Od Dačićevog logičnog zaključivanja na sednici Predsedništva socijalista da “ne postoji nijedan razlog da se prethodna saradnja s naprednjacima ne nastavi“, za 48 sati stiglo se do Stefanovićevog revolta i tvrdnje da socijalisti ne treba da budu deo nove vlasti i da će to predložiti Vučiću.

Potpredsednika naprednjaka je na takav stav naterala, kako sam kaže, još jedna lekcija od dojučerašnjih partnera, odnosno stav funkcioner SPS-a Novice Tončeva da njegova stranka ne treba da bude deo nove vlade.

“Moje mišljenje je da SPS ne treba da ulazi u novu vlast, jer su naprednjaci osvojili ogromnu većinu. Međutim ja ću poštovati odluku vrha stranke“, rekao je Tončev za “Južne vesti“.

Vrh Socijalističke partije Srbije, s druge strane, još jednom ponavlja da će prihvatiti poziv naprednjaka i da raspoloženja na njihovoj strani ima.

Potpredsednica SPS-a Slavica Đukić Dejanović Stefanovićev komentar objašnjava rečima da svako ima pravo na svoj stav.

“Kada organi partije, dve ozbiljne kakve su SPS i SNS zauzmu stavove, ti stavovi biće smernica za određeno ponašanje. U ovom momentu svako ima pravo na svoj stav“, poručuje ona.

Nemoguće je da pregovora iza zatvorenih vrata još nema, ako se formiranje nove Vlade planira za kraj aprila, poručuju analitičari. Da li je varnica koja je zaiskrila u sukobu Tončeva i Stefanovića prvi nagoveštaj toga da će socijalisti u opoziciju? Izvršni direktor CeSID-a Marko Blagojević ne misli tako.

“U ovom trenutku ne bi trebalo da se bavimo preuranjenim zaključcima, mnogi su tako razgovarali pa su ipak posle završili zajedno u vlasti. Čini mi se da je to odraz trenutne situacije u pregovorima ne i konačnog dogovora“, ocenjuje Blagojević.

Novi, a prvi konkretan korak u procesu formiranja nove Vlade danas nije želeo da komentariše niko iz SNS-a.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u