ХОЋЕ ЛИ СРБИ у Бриселу повући историјски потез КОЈИ БИ МОГАО ДА ПРОМЕНИ СВЕ!

HOĆE LI SRBI u Briselu povući istorijski potez KOJI BI MOGAO DA PROMENI SVE!

4 marta 2018

Naša pozicija je danas bolja nego što je bila i ne znači da neće biti još bolja za 20 godina. Zapadu se žuri, ali uprkos pritiscima na srpske lidere, ne treba žuriti. Vezivanje statusa Republike Srpske za Kosovo i Metohiju može još da čeka, kao što Kina strpljivo vraća Tajvan, piše Sputnjik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik u poslednjih nedelju dana dva puta je javnost obavestio da će od predsednika Srbije Aleksandra Vučića zatražiti da za briselski sto, uz pitanje Kosova i Metohije, na dnevni red stavi i RS.

Nisam sa njim (Vučićem) o tome razgovarao, ali ću ga zamoliti da ne odvaja pitanje statusa Republike Srpske od pitanja Kosova“, rekao je Dodik pre nedelju dana.

Juče je to ponovio:

– Od Vučića tražim da na dnevni red uz Kosovo stavi i Republiku Srpsku. Ja ga molim, moglo to proći u Briselu ili ne – rekao je Dodik.

Ostala je nepoznanica da li je u međuvremenu sa Vučićem o tome razgovarao, ali je ovoga puta u prilog svom stavu naveo nekoliko konstatacija.

Kosovo, za koje se pre samo nekoliko godina verovalo da je „gotova priča“, predsednik Srbije je uspeo da vrati na dnevni red, što je potvrdila i nemačka kancelarka Angela Merkel, ocenom da Nemačka jeste priznala Kosovo, ali da se ništa ne može dogoditi bez dogovora Beograda i Prištine.

– Srbija i Republika Srpska su postale značajniji faktori nego što su bile, a uz to, ovo je najbolji period saradnje Republike Srpske i Srbije – ocenio je Dodik.

Pravi trenutak za pitanje o statusu Srpske

Drugim rečima, ima dovoljno razloga da veruje da je ovo pravi trenutak da i pitanje statusa RS bude otvoreno za međunarodnim stolom. Uostalom, Dodik je oktobra prošle godine, u intervjuu za „Dojče vele“, precizirao da na mapi Balkana, za 10 godina, RS i sever Kosova i Metohije vidi kao deo Srbije.

On je tom prilikom rekao da radi na stvaranju političkog ambijenta koji je neophodan da to bude barem delom prihvaćeno i u okruženju i u Evropi. Posebno je tada ukazao na to da u slučaju nezavisnog Kosova, u slučaju da Beograd na to pristane, isto pravo mora da postoji i za Republiku Srpsku, koja je poseban entitet u BiH.

Nije to prvi put da se pitanja RS i Kosova i Metohije dovode u isti kontekst. Dragomir Anđelković je jedan od ovdašnjih analitičara koji veruje da ima prostora za dogovor o teritorijalnoj podeli Kosova, kao rešenju za budućnost, ukoliko se to pitanje veže za status Republike Srpske. I aktuelni šef diplomatije Srbije Ivica Dačić je kao lični predlog u avgustu prošle godine izneo ideju o razgraničenju.

Mišljenja o vezivanju sudbina RS i Kosova bilo je i među akterima u međunarodnoj zajednici. Tako je pre godinu dana bivši analitičar američke Nacionalne bezbednosne agencije Džon Šindler u „Njujork obzerveru“, listu čiji je vlasnik Džared Kušner, zet i savetnik predsednika SAD Donalda Trampa, ocenio da „Zapad mora da ispravi greške koje je napravio u jugoistočnoj Evropi, pre nego što to uradi Kremlj“.

„Velika albanija neizbežna, Srpska treba da se priključi Srbiji“

Pošto je, kako je objasnio, „velika Albanija“ neizbežna, Republika Srpska treba da se pridruži Srbiji, kao što odavno želi. Budući da niko ne može razumno da objasni zašto se komunističke granice Srbije mogu menjati, a granice BiH ne mogu, NATO i EU treba da zaustave to licemerje zbog kog Srbija samo dodatno prezire Zapad, obrazložio je Šindler.

Takav je bio i jedan od saveta stratega državne sekretarke SAD Hilari Klinton, od kojih je u vreme dok je bila kandidat za predsednika, u jesen 2016. godine, naručila izradu plana za „finalno rešenje Balkana“.

Zvanični stav SAD, ponovljen krajem prošle godine, u tom pitanju je, naravno, ostao nepromenjen – ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova, a SAD su u potpunosti posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Analitičar Boško Kozarski napominje da je jasno da u dejtonskoj Bosni i Hercegovini, koja je podeljenija nego pre ratova devedesetih, predsednik RS Dodik već dugi niz godina radi na državnosti RS.

„Treba biti strpljiv, pozicije su bolje nego ranije“

Povlačeći paralelu, gledajući kako to Priština sve radi izvan međunarodnog prava, odnosno Rezolucije 1244 UN, potpuno je shvatljiva i Dodikova želja da se i priča o RS uvede u institucije EU, dakle van UN, koje nadgledaju sprovođenje Dejtonskog sporazuma, kaže Kozarski za Sputnjik.

Iako postoje ideje o vezivanju jednog i drugog pitanja, on je, ipak, skloniji mišljenju da bi u ovom trenutku i dalje trebalo to da se razvija kroz dva paralelna procesa, baš zato što je pozicija Srbije i RS danas bolja nego što je bila pre osam-deset godina. Pogotovo što, po njegovoj oceni, Srbija ima dobru poziciju zbog Rezolucije 1244 i Dejtonskog sporazuma, jer je njihov garant. Od toga, smatra on, ne bismo smeli da odstupimo.

– Očigledno je veliki pritisak na sve srpske lidere u regionu, i na Vučića i na Dodika, kako bi se u kratkom roku rešila pitanja koja nije moguće rešiti tako brzo i lako – kaže Kozarski. Otuda i spekulacije o vezivanju Kosova i Metohije i RS u nekom vidu kompenzacije – ako se odričemo jednog, tražimo drugo.

Sagovornik Sputnjika smatra da je, kada je reč o statusu RS, izvesno da će se u godinama, možda i decenijama pred nama, događati određene promene u podeljenoj BiH. On se nada da će vremenom ta pitanja biti rešena bez sukoba, dogovorom.

Slikovita Dodikova priča da od Kineza nikada nećete čuti, „Tajvan će za godinu dana biti naš“, ali polako, strpljivo, hoće za 70-80 godina, upravo ukazuje, po mišljenju Kozarskog, na pravi put.

– Zato, ne treba žuriti, kao što Kina ne žuri. Naša pozicija je danas bolja nego što je bila i ne znači da neće biti još bolja za 20 godina – zaključio je ovaj analitičar.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. Velika Metla says:

  Prave Srbe "brisel" ne zanima u životu,a izjave ovih služinčadi,koje su okupatori postavili na čelu Srbije nemaju nikakvu težinu! Njima "veruju"(do prve prilike)SAMO sendvičari i oni koje u životu zanima SAMO svoj lični i bedni interes!

  • Nebeska Srbija says:

   VM slazem se skroz!!Dodik nije nirmalan ako misli da ce nas dragi vodja da ga poslusa..on je covek resio Kosovo,istorijsko nase Kosovo da pokloni,i jos nas pozuruje govoreci kako bije vazna zemlja nasih predaka vec zemlja po kojoj ce nasa deca da idu-koja copina bre,pa mi ne bismo imali zemlju da nije bilo nasih predaka!!!

   • Velika Metla says:

    Nebeska Srbija,šta Skot traži po biralištima! To pogledaj i pročitaj,pa će ti se još jednom potvrditi da smo teške JAJARE od naroda!

 2. Miraš says:

  Zašto Dodik forsira ovo pitanje? 1. Kao da pravi antitezu Briselu da ako već može po birselskom diktatu da se izvrši izdaja i predaja jednog dela Srbije - KIM, onda može u istom paketu i izdaja jednog dela BIH - R. Srpska? Dodik, ne može to tako jer najpre zna se red za svakog lutka u nekoj neokoloniji. Lutka Srbije može da izda, preda ili pokloni samo ono s čim neokolonija Srbija raspolaže, a Vučićeva prćija je samo Srbija. Isto tako kad dodje dejtonska BIH na dnevni red u Briselu glavna lutka iz neokolonije BIH imaće neke domaće zadatke tipa da pokloni, prizna i preda sve što od nje tada bude traženo, ali to može da bude samo nešto čime ovakva prćija BIH već raspolaže.... Naime Dodik je tada (u intervju-u za D.V.) ukazao na to da u slučaju nezavisnog Kosova, u slučaju da Beograd na to pristane (a izgleda da na tome Bg i radi), isto pravo mora da postoji i za Republiku Srpsku, koja je poseban entitet u BiH. Ovakva antiteza Briselu je opasna jer kad bi sve to tako moglo onda bi došlo do realizacije plana za Balkan po planu Hilari Klinton i moćnih krugova u SAD kojima ona pripada tj. da Srbija preda i prizna Kosovo i da za uzvrat kao utehu dobije R.Srpsku. Bitno je i ovo da spoljna politika SAD u pogledu Balkana nije se promenila odlaskom Obame i dolaskom Trampa. Taj plan je podvala tipa: Otmem nasilno tvojih 100 dinara (KIM i R.Srpska) i vratim ti 50. I kažem baš smo ovo bratski rešili i podelili. Naprimer Badinterova komisija je svojevremeno pregazila sve što je pisalo u Ustavu SFRJ i u ustavima republika da bi se lakše raskomadala SFRJ - to je njena uloga u delu otimanja onih 100 dinara...

 3. Miraš says:

  NIJE DOBAR NASLOV TEKSTA NI SUGESTIJA DA SE PITANJE R. SRPSKE VEŽE ZA PITANJE OTIMANJA KOSOVA I METOHIJE. NI TO NIJE DOBAR POTEZ. Treba da se držimo Ustava R. Srbije koji već u preambuli kaže da je KIM neotudjivi deo R. Srbije. BIH i R. Srpsku ne treba sa ovim mešati i vezivati. Medjusobni problemi u BIH su drugačiji, da li je današnja BIH neodrživa država naročito što tokom rata sa puno propagandnih laži u ime operacija pod lažnom zastavom te laži i dan danas žive kao prave istine. Nema pravde i realnih sudjenja, a onda ni iskrenosti ni pomirenja ni normalnog života... Inače stvaranje NWO (Novog svetskog poretka) po volji mračne elite ide baš za tim da se ceo svet prekroji i da postoje samo nacionalne države i nad takvim državicama nacionalne poglavice odgovorne svetskoj vladi. Jedino se Čehoslovačka raspala mirnim putem, a sve ostalo se prekraja ratovima. Sličnost tog plana sa komadanjem bivše Jugoslavije i kasnije sa otimanjem KIM od Srbije i sa drugim teškim ratovima u današnjem svetu je zabrinjavajuća. Državotvoran se može biti prema svojoj državi, a pritom nije obavezno i nacionalno poklapanje.... Ukupno gledano ceo srpski narod gde god da sada živi treba da oseća da gubi sa izdajom i lažljivom svoje kolevke KIM.Ipak nije tako jer samo u Srbiji oko 2 miliona Srba se slaže sa Vučićevom brljavom i muljavom politikom. Ali KIM nije samo kolevka te bilo koji državljanin Srbije ma šta da je po nacionalnom opredeljenju treba da oseća nepravdu da što silom što prevarama, ucenama i manipulacijama otima se deo teritorije njegove države. Elementarno pitanje je: Da li smo mi to saglasni sa nepravdom. Ako jesmo onda smo puko roblje, a robovima ni ne treba država. Robovi, ako bi se moglo naći, traže samo nekog nešto boljeg gospodara. Bojim se da smo najviše robovi.

 4. opet ja says:

  Tako je. AV pošto-poto hoće da preda Kosovo, to mu je zadatak i zato je na vlasti,

 5. test01 says:

  Lazi, lazi i samo lazi da bi narod lakse progutao veleizdaju Srpskog Kosmeta a onda dolaze novi uslovi. Zar mislite da su radikalni muslimani i siptari na jugu Srbije poceli tek tako da kmekcu? Sve dolazi iz iste kuhinje a kada jednom predjes 'srvenu liniju', vise nema nazad...

 6. Zoran says:

  Nece, bez brige.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *