Hoće li srpski invalidi iz prošlog rata usluživati belosvetske kockare?

Hoće li srpski invalidi iz prošlog rata usluživati belosvetske kockare?

16 januara 2014

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Premijer Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Beogradu sa predstavnicima organizacije Tramp, zato što je američki biznismen Donald Tramp izrazio želju da izgradi hotel sa kockarnicom baš na mestu bivšeg Generalštaba ili Ministarstva policije, koje je NATO uništio prilikom agresije na Srbiju. Na tom nedavnom sastanku je premijer Dačić doslovno izjavio da „Vlada Srbije podržava svaku inicijativu i ulaganje u razvoj privrede“, pa stoga ostaje nedoumica – da li se na tom sastanku i NATO bombardovanje Srbije smatralo nekom vrstom „ravnanja terena“ ili „čišćenja lokacije“ za tu buduću američku investiciju?

Podsetimo, zgradu tadašnjeg Generalštaba je Severnoatlantska alijansa uništila 30. aprila 1999. godine, isto kao i zgradu MUP-a, a tom prilikom je, osim ogromne materijalne štete koja se procenjuje na više desetina miliona evra, ubijeno troje Beograđana, a čak 40 ih je bilo teško ranjeno. U napadu na Generalštab najbrojnije žrtve su bili spasioci, policajci, vatrogasci, kao i civili koji su slučajno tuda prolazili. Svi oni su stradali u drugom vazdušnom udaru, 15 minuta posle pada prvog projektila, kada su izašli na lice mesta da saniraju posledice tog rušilačkog napada, a verovatno najpoznatija žrtva je bio član Štaba civilne zaštite Beograda, s obzirom da su mnogi upamtili dramatične snimke na kojima se on vidi kako leži ispred zgrade Generalštaba bez obe noge.

Inače, on je kasnije razočarano izjavio da bi „bilo logično da država pokrene postupak za nadoknadu štete“ i još se doslovno upitao – zašto su oni ginuli, kada država nije tražila pravdu? Međutim, nesrećni Bulatović o kome je reč, verovatno će biti još ogorčeniji kada na mestu njegovog stradanja uskoro bude podignut luksuzni hotel Donalda Trampa sa kockarnicom za bogatu klijentelu, koji će se tu zabavljati igrajući rulet sa čašom rashlađenog viskija u ruci.

Sličnu nameru pretvaranja ruševine Generalštaba u luksuzni hotel je ranije izrazio i prvi potpredsednik Vlade Srbije Vučić, kada je posle razgovora sa potencijalnim investitorom tada rekao da „ne postoji ništa lepo u ruševinama usred Beograda“, i takođe se založio za izgradnju hotela na tom mestu, u kome bi se po njegovim pretpostavkama zaposlilo petsto ili šesto ljudi.

Dakle, ako se uskoro realizuje plan rušenja bombardovanih zgrada Generalštaba i Ministarstva policije, i ako se zaista na njihovom mestu pojavi hotel sa kockarnicom, a to će se najverovatnije desiti jer predstavnici američkog biznismena Trampa ovih dana uveliko razgledaju teren koji je NATO oslobodio od prvobitne namene – onda bi bilo pošteno da makar preživele u tom bombardovanju zaposle kao radnike u kockarnici.

Na primer, nesrećni Bulatović, koji je kao hrabri spasilac na tom istom mestu ostao bez svojih nogu i sada nema novca čak ni da plati skupe proteze, mogao bi, bože mi prosti, da na štakama okreće točak ruleta i deli žetone belosvetskim kockarima. U tom slučaju, svake večeri na mestu tog nezvaničnog spomenika nastradalima u centru Beograda, mogla bi da se čuje ovakva rečenica nekog stranca na lošem srpskom jeziku: „Mister Bulatović, stavite sto dolara na broj 16. Mislim da me prati sreća“.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *