Hoće li Ukrajina biti nova Jugoslavija?

Hoće li Ukrajina biti nova Jugoslavija?

29 januara 2014

Ukraine riotsKada su deca pustila bijele golubice na Trgu sv. Petra, u sklopu nedeljne molitve pape Franje za mir u Ukrajini, na njih su se okomile vrana i galeb. Koliko god se taj simbolizam činio površnim, on predstavlja primereni odraz grozote rastućeg neprijateljstva između radikalnih demonstranata i predsjednika Viktora Janukoviča, koji preti pretvoriti naciju od 46 milijuna ljudi u drugu Jugoslaviju, piše Bloomberg u članku naslovljenom ‘Hoće li Ukrajina biti iduća Jugoslavija?’

S obzirom na to da se, osim u uvodu teksta posvećenog situaciji u Ukrajini, Jugoslavija uopšte više ne spominje, nije jasno što su u Bloombergu zapravo hteli postići takvim naslovom.

Autor članka Leonid Bershidsky podseća da su ukrajinski demonstrantii, razbešnjeni smrću trojice iz svojih redova, zauzeli vladine zgrade ‘širom nacije’: od ponedeljka kontrolišu administrativne zgrade širom zapadne Ukrajine, u tri centralne pokrajine i u prestonici Kijevu, kako se može videti na internetskoj stranici Inspired.com.ua. Pokušaja da se preuzme vlast nije bilo samo u Janukovičevu Donjetsku i na proruskom Krimu, a policija je uspela ugušiti pobune u četiri regionalna centra (Sumi, Dnjepropetrovsk, Zaporožje i Čerkasi).

Čini se da Janukoviču nedostaju ili vojna sila ili odlučnost da se obračuna s demonstrantima. Ministar odbrane Pavlo Lebedev rekao je da će vojska ostati neutralna i ocenio da su pozivi da se vojska uključi na bilo čijoj strani ‘provokacije’. Policija koja je verna Janukoviču raspoređena je ‘tanko’: zbog hiljada upregnutih u Kijevu, regionalni centri ostali su bez odgovarajuće zaštite, posebno na zapadu zemlje gde je otpor Janukoviču najsnažniji, piše Bloomberg.

Bloomberg prenosi izjavu ruskog političkog analitičara Alekseja Česnakova za moskovski list Vedomosti: ‘Šta god da manevri (vladajućih) poluče, ostaće rizici od daljnje eskalacije, ekonomskog kolapsa i čak i raspada države na spokojni Istok i buntovni Zapad’.

‘Ruski predsednik Vladimir Putin i zapadni čelnici možda su propustili šansu za produktivnu intervenciju. Nad Kijevom kruži više metaforičkih vrana i galebova nego golubica’, zaključuje Bloomberg.

U komentarima pod tekstom, izvesni ‘Ivan Grozni’ navodi da je usporedba Ukrajine i Jugoslavije ‘sasvim besmislena’ i podseća da Ukrajina nema tako duboke istorijske i verske podele kakve je imala bivša država na jugoistoku Europe.

(Nezavisne novine)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *