HOĆEMO LI JESTI GMO HRANU? – Vlada menja zakon o GMO

HOĆEMO LI JESTI GMO HRANU? – Vlada menja zakon o GMO

28 maja 2014

Video-Biotech-Scientist-It’s-‘Awesome’-That-GMOs-Cause-Infertility-DeathNije isključeno ni da će se neko dosetiti „genijalnog“ rešenja da je za obnovu našeg stočnog fonda, desetkovanog poplavama, najbolje da dozvolimo upotrebu genetički modifikovane sojine sačme za ishranu životinja, pošto je jeftinija.

Ovonedeljna izjava Danila Golubovića (vidi na dnu strane), državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, nam jasno govori da nova/stara Vlada RS nije odustala od naopake namere da promeni postojeći Zakon o genetički modifikovanim organizmima (Službeni glasnik RS, broj 41/2009). To je bilo jasno još tokom izborne kampanje, pošto nijedna od političkih stranaka u vladajućem režimu nije ni reč rekla o ovoj temi. Jedino su Dveri jasno i nedvosmisleno iznele svoj stav.

Opet se kao glavni razlog navodi da postojeći Zakon nije bezbedan i ne štiti na dovoljan način naše stanovništvo. Zakon definitivno ima manjkavosti, pošto bi morao da bude znatno restriktivniji, ali glavni problem je što ga naše vlasti ne primenjuju, pa zato imamo ilegalne zasade. Nemamo podataka o tome, kako su se i da li su se uopšte završili postupci protiv brojnih prekršilaca, koji su unosili genetički modifikovano seme u Srbiju i bavili se uzgojem zabranjenih biljnih kultura. Ministarstvo unutrašnjih poslova i bezbednosne službe se već godinama ne oglašavaju o tome kakva su im saznanja o kriminalnim aktivnostima vezanim za nepoštovanje postojećeg Zakona, kao ni ko je od naših stručnjaka, zaposlenih u državnoj službi i funkcionera interesno povezan sa biotehnološkim kompanijama i stranim vladama, koje nam agresivno nameću tu višestruko dokazano štetnu tehnologiju. Tužilaštvo se uopšte nije izjasnilo o našoj krivičnoj prijavi protiv bivšeg ministra poljoprivrede dr Dragana Glamočića, koga više ne štiti imunitet.

Golubović navodi i da će Vlada RS o izmenama Zakona odlučivati u saradnji sa stručnom javnošću u zemlji. Pitamo, zašto ne bi bila uključena i međunarodna stručna javnost? Da li će prostor u toj raspravi dobiti i stručnjaci koji iznose argumentaciju protiv genetički modifikovanih organizama? Ova izjava daje jasan signal da Vlada RS u širokom luku zaobilazi najširu javnost, nas građane, koji izgleda nemamo pravo da odlučujemo o sopstvenoj sudbini, ni da kažemo svoje mišljenje.

Bilo bi jako opasno da se o tako važnom pitanju, koje u velikoj meri određuje kojim putem će naša zemlja krenuti, brzopleto odlučuje u izuzetno dramatičnoj situaciji i daleko od očiju javnosti. Nije isključeno ni da će se neko dosetiti „genijalnog“ rešenja da je za obnovu našeg stočnog fonda, desetkovanog poplavama, najbolje da dozvolimo upotrebu genetički modifikovane sojine sačme za ishranu životinja, pošto je jeftinija.

Kako god oni odlučili, mi nastavljamo uskoro našu kampanju Za Srbiju, zemlju bez GMO, uz internacionalizaciju ovog pitanja. Dok pomažemo sugrađanima, ugroženim od poplava, koliko smo u mogućnosti, naš tim za odbranu Srbije od GMO prati poteze Vlade, koji mogu biti posebno riskantni uz najavljenu pomoć u žitu iz SAD.

Informativna služba Pokreta Dveri

Golubović: U Srbiji hrana neće sadržati GMO

Srbija neće uvoziti niti proizvoditi genetski modifikovano seme za poljoprivredne i prehrambene proizvode i srpska vlada je na putu da to obezbedi u okviru pregovora o ulasku zemlje u Svetsku trgovinsku organizaciju, kao i usaglašavanjem propisa za zakonima EU. To je 16. maja u Briselu, posle završetka skrininga za poglavlje poljoprivrede i ruralnog razvoja, saopštio šef srpskog tima i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović, uz napomenu da je to nužno jer sadašnji srpski zakon o tome nije dovoljno jasan. On je dodao i da srpska vlada priprema izmene zakona o bezbednosti hrane i približava ga zakonodavstvu EU. Srpski državni sekretar je naglasio da je u sklopu završetka pregovora o ulasku Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju jedan od uslova usaglašavanje zakona o genetski modifikovanim organizmima. „Ono što je sigurno“, podvukao je Golubović, „jeste da Srbija neće uvoziti, niti uzgajati seme koje je genetski modifikovano, a o ostalim delovima izmene zakona će nova Vlada Srbije odlučivati u saradnji sa stručnom javnošću u zemlji“. „Sadašnji zakon nije bezbedan, niti jasan, konkretan i ne štiti na dovoljan način naše stanovništvo i naša je želja da izmene zakona budu takve da zakon bude jasan, primenjiv i da pravila igre budu u potpunosti priznata“, rekao je srpski državni sekretar.

Kako je ranije rečeno EurAktivu u Delegaciji EU u Srbiji, Srbija bi, usvajanjem evropskih propisa u domenu GMO, ispunila uslov za pristupanje EU i Svetskoj trgovinskoj organizaciji, istovremeno obezbeđujući dobru zaštitu za potrošače i životnu sredinu. Propisi u EU, kako je tada objašnjeno, garantuju da GMO ne može biti pušten na tržište ukoliko nije prošao temeljnu procenu rizika Evropske agencije za bezbednost hrane i ekspertskih tela zemalja članica i dobio dozvolu. Pored toga, potrebno je da firma koja ima dozvolu sprovodi striktan nadzor mogućih neželjenih efekata GMO na životnu sredinu, pri čemu EFSA redovno kontroliše taj nadzor. Zemlje članice mogu da se pozovu na bezbednosnu klauzulu i zabrane čak i one kulture koje su prošle procenu na nivou EU ukoliko smatraju da predstavljaju rizik za životnu sredinu ili zdravlje. Zemlje članice to i čine, s tim što EFSA redovno daje negativna mišljenja o zasnovanosti tih obrazloženja.

(EurAktiv, SRBIN.INFO, Dveri Srpske)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *