Hodža preti bošnjačkoj deci zbog toga što idu u školu „Sveti Sava“

Hodža preti bošnjačkoj deci zbog toga što idu u školu „Sveti Sava“

21 septembra 2013

imamHodža Nijaz Duzan iz zaseoka Hanifići u kotorvaroškoj mesnoj zajednici Vrbanjci vređa i zastrašuje Bošnjake koji su počeli da šalju svoju decu u školu u Vrbanjce! Pri tome, hodža Nijaz, kao kolovođa protesta u ovoj školi pred kojom Bošnjaci od početka školske godine svakodnevno organizuju mirna okupljanja, ne dozvoljavajući deci da pohađaju nastavu, postao je drzak do te mere da je grubim rečima izvređao i direktorku Osnovne škole „Sveti Sava“ Slađanu Šubaru, u čijem sastavu je i područna škola u Vrbanjcima.

Prema tvrdnjama stanovnika ove mesne zajednice koji su insistirali na anonimnosti, raspomamljeni hodža je pre par dana pripretio direktorki da će ona lično platiti i namiriti dečji dodatak zato što deci ne da potvrde da idu u školu, na osnovu kojih se ostvaruje pravo na dečji dodatak.

Pored toga, naši sagovornici tvrde da je hodža Duzan, naočigled brojnih meštana, izvređao i jednu sunarodnicu koja je nedavno ostala bez muža, samo zato što je decu počela da šalje u školu, a na zub je uzeo i nekolicinu roditelja iz Večića čija deca pohađaju nastavu. Sagovornici Pressa su, ipak, uvereni da će roditelji bošnjačkih mališana okrenuti leđa hodži i to upravo zbog njegovog bahatog ponašanja, kao i da će vrlo brzo početi da šalju decu u školu, a vođenje politike ostaviti ljudima čiji je to posao.

Anketni listići

– Poseban paradoks u školi u Vrbanjcima predstavlja činjenica da učiteljica Adisa Smajlović redovno dolazi na posao u ovu školu, ali istovremeno ne dozvoljava svojoj rođenoj deci da pohađaju nastavu. Njoj valja posao i plata od RS, ali ne valja joj nastavni plan i program Srpske, što je licemerno i bezobrazno! Svima je jasno da iza bojkota nastave i protesta stoji SDA, koja u Vrbanjcima ima najjače uporište. Najbolji dokaz da iza svega stoji politika, a ne iskrena borba za prava dece ili maternji jezik i nacionalnu grupu predmeta, predstavlja činjenica da na proteste dolaze i Bošnjaci čija deca uopšte ne idu u školu – tvrde naši sagovornici.

Oni ističu da je u bojkot aktivno uključena i Islamska zajednica (IZ), u kojoj tvrde da imaju pisana obećanja bivšeg rukovodstva škole da će od ove školske godine za đake bošnjačke nacionalnosti biti organizovana nastava bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta.

– U IZ kažu da imaju anketne listiće koje je roditeljima đaka bošnjačke nacionalnosti dao bivši direktor ove škole. Na tim obrascima izjašnjavali su se da li su za uvođenje bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta. Oni će te listiće na kraju potegnuti kao svojevrstan argument u svoju korist i dokaz da su njihovi zahtevi opravdani, zato što traže samo ono što im je obećano uoči prošlogodišnjih lokalnih izbora – kažu naši sagovornici.

Trn u oku

Ipak, prema saznanjima Pressa RS, ni u IZ nisu složni oko protesta i bojkota nastave, jer imam Emir Bilić, koji u Vrbanjcima drži časove veronauke, svoju decu šalje u centralnu školu u Kotor Varoš, iako su od njega očekivali da se solidariše sa sunarodnicima iz Vrbanjaca. Press RS saznaje i da je hodža Ahmet Ramulj, inače raniji imam džamije u Večićima, odakle dolazi veliki broj bošnjačkih učenika, svojevremeno oteran iz tog sela uz tvrdnje da se lažno predstavljao kao imam, jer nije imao završenu medresu. Ipak, pravi razlog za taj čin je, po svemu sudeći, činjenica da je predstavljao trn u oku ekstremistima, koji nisu blagonaklono gledali na njegov korektan odnos prema komšijama srpske nacionalnosti.

Direktorka OŠ „Sveti Sava“ Slađana Šubara potvrdila je za Press RS da je doživela neugodnost od imama Nijaza Duzana o čemu je, kako kaže, usmeno obavestila i kotorvarošku policiju. Ali, ona dodaje da nije htela da se oko toga diže prašina, jer želi da se problem u Vrbanjcima konačno reši.

– U školu u Vrbanjce, koju pohađa oko 140 učenika bošnjačke nacionalnosti, od početka nove školske godine dolazi njih desetak. Mi u saradnji sa resornim ministarstvom pokušavamo da pronađemo zajednički jezik sa roditeljima i da prevaziđemo ovaj problem, ali za sada nemamo razumevanje druge strane, jer roditelji i dalje svakodnevno dolaze i organizuju mirna okupljanja pred školom – kaže Šubara.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *