Хоџај: Косово улази у Унеско и Интерпол, Србија треба да га се одрекне променом Устава

Hodžaj: Kosovo ulazi u Unesko i Interpol, Srbija treba da ga se odrekne promenom Ustava

22 jula 2017

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio je danas da je Kosovo obezbedilo dovoljan broj glasova da bude primljeno u Unesko i Interpol, kao i da je „jedna država okončala sve procedure za priznanje nezavisnosti Kosova“.

Hodžaj u intervju koji prenosi portal Zeri.info nije želeo da kaže koja je to zemlja, ali je istakao da je okončala sve administrativne procedure za priznanje Kosova.

– Prošle godine sam posetio mnoge države sveta i tokom tih poseta mi smo dobili potvrde ko će glasati za učlanjenje Kosova kako u Unesko tako i u Interpol. Ja verujem da je Kosovo obezbedilo glasove – kazao je Hodžaj.

On je rekao da Kosovo, pre nego što postane član tih međunarodnih organizacija, treba da ispuni „domaće zadatke“ i u Skupštini usvoji Zakon o verskim slobodama i Zakon o kulturnom nasleđu.

Kosovski šef diplomatije naveo je da dijalog o normalizaciji odnosa sa Beogradom „ulazi u završnu fazu“ i da treba da da se vodi na predsedničkom nivou pošto su pitanja spoljne politike, kako je ocenio, „odgovornost predsednika Kosova“.

Istakao je da je cilj dijaloga Beograda i Prištine da se Kosovo učlani u UN i da se „uporedo sa tim Srbija legalno odrekne Kosova promenom u njenom Ustavu“.

On je naveo da treba da dođe do „međusobnog priznanja između Kosova i Srbije i da se uspostave diplomatski odnosi“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *