ХОЈТ ЈИ ДОНЕО ОДЛУКУ: Почињу сукоби и нереди у Македонији (ВИДЕО)

HOJT JI DONEO ODLUKU: Počinju sukobi i neredi u Makedoniji (VIDEO)

30 juna 2017

KRIVIČNI sud u Skoplju započeo je danas odlučivanje o zahtevu Specijalnog javnog tužilaštva – kojim diriguju Amerikanci, a sada i njihov vazal Zoran Zaev – za određivanje pritvora bivšem premijeru i predsedniku najuticajnije sada opozicione VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskom.

Za to vreme je ispred zgrade suda protestovalo više stotina pristalica te stranke, koji se protive njegovom pritvaranju.

Specijalno javno tužilaštvo juče je podnelo optužnicu protiv Gruevskog u slučaju „Titanik” za navodne izborne prevare i zatražilo određivanje pritvora.

Tužilaštvo je podiglo još 17 optužnica po drugim slučajevima za čije počinitelje takođe traži pritvor, a reč je o bivšim funkcionerima i osobama bliskim Gruevskom.

Pristalice VMRO-DPMNE vozilima su blokirale ulicu ispred zgrade suda.

Oni se protive zahtevu za određivanje pritvora Gruevskom.

Gruevski je optužen i zbog kupovine Mercedesa vrednog 600.000 evra, nezakonitog rušenja stanova i nezakonitog ugovora o izgradnji dva autoputa sa kineskom kompanijom, pri čemu je državni budžet – kako tvrdi „američki sud“ – oštećen za 155 miliona evra.

Pokušaj da se Gruevski otpremi u istražni pritvor može izazvati nemire i sukobe u Makedoniji.

Nasrtaj do kojeg je došlo, siguran je znak da se Amerikanci ne drže obećanja koje su dali kada su vršili pritisak da VMRO-DPMNE prestane da blokira formiranje vlade Tiranske platforme (SDSM-Šiptari).

Kako trenutno stvari stoje, može se ispostaviti da je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD – Hojt Brajan Ji – odigrao ulogu prevaranta u odnosu na Gruevskog i njegovu partiju. Sličnu onoj koju je u svoje vreme prema Radovanu Karadžiću odigrao Ričard Holbruk.

U ime EU već se oglasila Maja Kocijančič i objavila da se Brisel navodno ne meša u unutrašnje stvari Makedonije, ali da je zainteresovan da se razjasni afera „Prisluškivanje“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *