ХОЈТ ЈИ ПОНОВО уцењује и условљава СРБИЈУ

HOJT JI PONOVO ucenjuje i uslovljava SRBIJU

23 decembra 2017

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji izjavio je da SAD podržavaju napore Srbije da se pridruži EU, ali „savetuje” Beograd da jasno stavi do znanja zemljama članicama da je sto odsto posvećen pristupanju Uniji, a ne da je rastrzan bilo kakvim dilemama ili suprotstavljenim interesima.

„Ne tražimo od Srbije da prekine veze sa Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom. Ipak, Rusija ima viziju Balkana koja je nesumnjivo drugačija od vizije EU (i naše). Srbija bi trebalo da pokaže i delima i rečima da podržava viziju EU, a ne rusku“, rekao je Ji.

On je to kazao u danas objavljenom intervjuu za grčku agenciju ANA-MPA sa sedištem u Solunu, odgovarajući na pitanje kakvu je poruku želeo da pošalje kada je rekao da Beograd ne može da sedi na dve stolice.

Ji je ocenio da pojedine akcije koje je, kako tvrdi, „Srbija preduzela u znak podrške ruskim destabilišućim, agresivnim stavovima, uključujući nedavno glasanje protiv rezolucije UN o ruskoj okupaciji i pokušaju aneksije Krima, nisu u skladu sa politikom EU“, prenosi ANA-MPA.

„To znači da oni nisu u skladu sa samim srpskim težnjama ka EU. SAD i njihovi evropski partneri podržavaju Srbiju, ne samo kroz razgovor, već i pružanjem pomoći, trgovinom i investicijama koje joj pomažu da postigne njen proklamovani cilj ka evropskim integracijama. Ovaj stav nije nov, niti je neka relikvija prethodne američke administracije, to je trenutna američka politika. I to je ista poruka koju je Srbija opet čula od Bele kuće i Stejt departmenta tokom nedavne posete prvog potpredsednika vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića“, rekao je Ji.

Na pitanje da nezavisnost Kosova, koja je pre skoro deset godina jednostrano proglašena, nije priznao određen broj zemalja i da su stanovnici Kosova i dalje među najsiromašnijima u Evropi, Ji je ocenio da je Kosovo ostvarilo „impresivan napredak, od kada ima nezavisnost u izgradnji demokratskih, multietničkih institucija“.

„Jasno je da zemlja i dalje ima mnogo posla pred sobom“, ocenio je Ji.

On je dodao da će SAD nastaviti da pomažu Kosovu da jača vladavinu prava, proširi svoju ekonomiju i bori se protiv korupcije.

„Vlada Kosova mora da ubrza reforme u ovim oblastima kako bi ojačala demokratske institucije i ekonomski rast. Kosovo bi, takođe, trebalo da ojača napore da normalizuje odnose sa Srbijom kako bi postiglo napredak ka evroatlantskim integracijama i na kraju zauzelo svoje mesto na koje ima pravo na međunarodnoj sceni“, poručio je Ji.

KOMENTARI6 komentara

 1. R.Srpska says:

  Grrrrrrrrrrrrrrrrrr ... :-))) Ne,pazi matori Brus Li,Srbija je 100% posvecena ulasku u EU ali samo se malo strpite da kupimo sve rusko oruzje, udjemo u ODKB i EAU i onda eeeevo, nije problem :-)))

 2. Fiona says:

  Alo bre, Kinez, idi ti lepo u Japan tamo odakle si dosao!

 3. električar says:

  Pa, ne vredi ... Ne svidja nam se vizija EU kad se radi o Balkanu i tu nema nikakvog razloga za promenu ... Znate da ni bombardovanjem niste postigli ono šta ste hteli ... Samo ste pokazali koliko ste nenormalni i koliko niste za normalne ljudske odnose ... A o poverenju tek da ne pričamo. Tu ste se uneredili za sva vremena !!!

 4. padre says:

  A može li Srbija da pokazuje svoju posvećenost EU, tako,kao što SAD pokazuje svoju posvećenost demokratiji, ljudskim pravima i poštovanju međunarodnog prava, to jest, kad joj odgovara?

  • Velika Metla says:

   Padre,je li ti poznato da su još sedamdesetih godina crnci bili građani drugog(poslednjeg)reda u čemerici? Zabranjen im je bio ulaz skoro svuda! U to vreme su kod nas u tadašnjoj Jugoslaviji crnci živeli i kretali se normalno! Tako da o čemerikinoj demokratiji ne treba mnogo "mastila"trošiti! Svaka srbska koliba je starija i kulturnija od čemerikine "kulture"!

   • vuk says:

    pas laje dok ga kinez ne pojede a zna se sta je produkt jela

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *