ХОЈТ ЈИ ПОНОВО уцењује и условљава СРБИЈУ

ХОЈТ ЈИ ПОНОВО уцењује и условљава СРБИЈУ

23 децембра 2017

Заменик помоћника државног секретара САД Хојт Брајан Ји изјавио је да САД подржавају напоре Србије да се придружи ЕУ, али „саветује” Београд да јасно стави до знања земљама чланицама да је сто одсто посвећен приступању Унији, а не да је растрзан било каквим дилемама или супротстављеним интересима.

„Не тражимо од Србије да прекине везе са Русијом или било којом другом земљом. Ипак, Русија има визију Балкана која је несумњиво другачија од визије ЕУ (и наше). Србија би требало да покаже и делима и речима да подржава визију ЕУ, а не руску“, рекао је Ји.

Он је то казао у данас објављеном интервјуу за грчку агенцију АНА-МПА са седиштем у Солуну, одговарајући на питање какву је поруку желео да пошаље када је рекао да Београд не може да седи на две столице.

Ји је оценио да поједине акције које је, како тврди, „Србија предузела у знак подршке руским дестабилишућим, агресивним ставовима, укључујући недавно гласање против резолуције УН о руској окупацији и покушају анексије Крима, нису у складу са политиком ЕУ“, преноси АНА-МПА.

„То значи да они нису у складу са самим српским тежњама ка ЕУ. САД и њихови европски партнери подржавају Србију, не само кроз разговор, већ и пружањем помоћи, трговином и инвестицијама које јој помажу да постигне њен прокламовани циљ ка европским интеграцијама. Овај став није нов, нити је нека реликвија претходне америчке администрације, то је тренутна америчка политика. И то је иста порука коју је Србија опет чула од Беле куће и Стејт департмента током недавне посете првог потпредседника владе и министра спољних послова Ивице Дачића“, рекао је Ји.

На питање да независност Косова, која је пре скоро десет година једнострано проглашена, није признао одређен број земаља и да су становници Косова и даље међу најсиромашнијима у Европи, Ји је оценио да је Косово остварило „импресиван напредак, од када има независност у изградњи демократских, мултиетничких институција“.

„Јасно је да земља и даље има много посла пред собом“, оценио је Ји.

Он је додао да ће САД наставити да помажу Косову да јача владавину права, прошири своју економију и бори се против корупције.

„Влада Косова мора да убрза реформе у овим областима како би ојачала демократске институције и економски раст. Косово би, такође, требало да ојача напоре да нормализује односе са Србијом како би постигло напредак ка евроатлантским интеграцијама и на крају заузело своје место на које има право на међународној сцени“, поручио је Ји.

KOMENTARI



6 коментара

 1. R.Srpska says:

  Grrrrrrrrrrrrrrrrrr ... :-))) Ne,pazi matori Brus Li,Srbija je 100% posvecena ulasku u EU ali samo se malo strpite da kupimo sve rusko oruzje, udjemo u ODKB i EAU i onda eeeevo, nije problem :-)))

 2. Fiona says:

  Alo bre, Kinez, idi ti lepo u Japan tamo odakle si dosao!

 3. električar says:

  Pa, ne vredi ... Ne svidja nam se vizija EU kad se radi o Balkanu i tu nema nikakvog razloga za promenu ... Znate da ni bombardovanjem niste postigli ono šta ste hteli ... Samo ste pokazali koliko ste nenormalni i koliko niste za normalne ljudske odnose ... A o poverenju tek da ne pričamo. Tu ste se uneredili za sva vremena !!!

 4. padre says:

  A može li Srbija da pokazuje svoju posvećenost EU, tako,kao što SAD pokazuje svoju posvećenost demokratiji, ljudskim pravima i poštovanju međunarodnog prava, to jest, kad joj odgovara?

  • Velika Metla says:

   Падре,је ли ти познато да су још седамдесетих година црнци били грађани другог(последњег)реда у чемерици? Забрањен им је био улаз скоро свуда! У то време су код нас у тадашњој Југославији црнци живели и кретали се нормално! Тако да о чемерикиној демократији не треба много "мастила"трошити! Свака србска колиба је старија и културнија од чемерикине "културе"!

   • vuk says:

    pas laje dok ga kinez ne pojede a zna se sta je produkt jela

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u