ХОЈТ ЈИ ПРЕТИ: САД ће одбранити Западни Балкан од лошег утицаја Русије

HOJT JI PRETI: SAD će odbraniti Zapadni Balkan od lošeg uticaja Rusije

26 jula 2017

Visoki zvaničnik Stejt depatmenta Brajan Hojt Ji izjavio je da je Zapadni Balkan jedan od primera gde SAD moraju ostati oprezne bez preuveličavanja ruskog mešanja u izbore i uticaja koji pokušava da proširi.

Ji je uoči posete potpredsednika SAD Majka Pensa Crnoj Gori, poručio da će angažman SAD u regionu ostati snažan.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, smatra da će tako ostati i nakon najava da će budžet Stejt departmenta biti smanjen, što će umanjiti uticaj Vašingtona na krhke demokratije i time ih izložiti uticaju Rusije.

– Ipak, u nekim pitanjima kao što je borba protiv terorizma, SAD i Rusija su saglasne i, kako kaže Ji, nastaviće blisko da sarađuju – rekao je Ji za Glas Amerike.

Ali, tamo gde Rusija i SAD nemaju isti interes, SAD će, kao što su već rekli i državni sekretar Tilerson i potpredsednik Pens, braniti interese i vrednosti koje zastupaju zajedno sa svojim saveznicima, rekao je Ji i dodao:
„To je ono što činimo.“

SAD će, rekao je, preduzeti korake da ojačaju zemlje Zapadnog Balkana u borbi protiv lošeg uticaja – bilo ruskog ili nekih drugih zemalja.

– Želimo da budemo sigurni da ni Rusiji niti bilo kom drugom akteru neće biti lako da utiče na spoljnu ili unutrašnju politiku na Balkanu – kaže Ji.

Svaku demokratiju bi, kaže, trebalo da zabrine rusko mešanje u Crnoj Gori.

– Ako Rusija želi, a to dokazi pokazuju, ne samo da se meša u izbore, već i da ruši demokratski izabranu vladu zemlje koja je nedavno postala članica NATO-a, onda i druge države na Balkanu treba da budu oprezne – rekao je Ji govoreći o suđenju organizatorima pokušaja državnog udara, od kojih su pojedini Rusi, koji su navodno planirali da ubiju premijera Mila Đukanovića i spreče Crnu Goru da se prikloni zapadu.

Ipak, pokušaj državnog udara u oktobru 2016. nije uspeo, a Crna Gora se u junu 2017. priključila NATO-u.

Moskva se oštro protivila ne samo članstvu Crne Gore u NATO-u, već je aktivno radila na tome da druge balkanske zemlje odvrati od evroatlantskih integracija i na taj način proširi svoj uticaj u regionu, preneo je Glas Amerike napominjući da se Rusija se, navodno, mešala i u makedonska unutrašnja pitanja više od decenije i koristila tradicionalne veze sa Srbijom da održi svoj uticaj.

Podseća se da su SAD su izrazile zabrinutost zbog ruskog humanitarnog centra u Srbiji, jer ga pojedine organizcije i vojni stručnjaci vide kao prikrivenu bazu za špijuniranje američkih interesa na Balkanu.

Ukazuje se da će poseta potpredsednika SAD Balkanu uslediće nakon što se u Beloj kući susreo sa novoizabranim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ranije ovog meseca.

KOMENTARI2 komentara

  1. Za Srbiju says:

    Povraća mi se od ovih demona.

  2. Kosovac says:

    Ovaj Hojt Li deluje kao džoker iz rukava Amerike. Kao glasnik sa svilenim gajtanom. Kod kojeg državnika ode u posetu, onaj mora negde da bega ili da klima glavom, inače gajtan radi….. Videlo se to pri poseti kod trenutnog predsednika Makedonije i Vučića….. A i faca mu je nekako takva. Kao Američke ubice sa dečačkim licem….. Ni jezuite nisu tako strašne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *