ХОЈТ ЈИ СЕ ОГЛАСИО И ОТКРИО шта Србију и Вучића чека у Берлину! ДА ЛИ ЈЕ ОВО УЛТИМАТУМ КАО 1914?

HOJT JI SE OGLASIO I OTKRIO šta Srbiju i Vučića čeka u Berlinu! DA LI JE OVO ULTIMATUM KAO 1914?

25 aprila 2019

Bivši zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Brajan Hojt Ji rekao je da Srbija mora jasno da odluči da li ide prema EU ili Rusiji, jer nije moguće želeti članstvo u dve različite organizacije u isto vreme.

Bivši zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Brajan Hojt Ji rekao je da sastanak u Berlinu, 29. aprila neće biti „sad ili nikad“.Hojt Ji je rekao da sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija u Berlinu s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom nije presudan za dijalog Beograda i Prištine, ali jeste prilika za razgovor.

„Dajem zasluge Nemačkoj i ostalim zemljama koje i dalje organizuju ovakve sastanke na kojima se diskutuje o narednim koracima. Nadam se da će se iskreno i detaljno diskutovati o narednim koracima Srbije i Kosova i da će se dogoditi neki napredak, nešto novo… Mislim da priča o podeli teritorija po etničkoj liniji nije dobra — pragmatično, politički, diplomatski — to nije nešto o čemu treba razgovarati“, rekao je Ji, prenosi „Glas Amerike“.

On je na skupu „Rešavanje nerešivog na Zapadnom Balkanu“ u Vašingtonu rekao da Srbija mora jasno da odluči da li ide prema EU ili Rusiji, jer nije moguće želeti članstvo u dve različite organizacije u isto vreme.

Kako je ocenio, to nema smisla jer se obema organizacijama šalju zbunjujući signali i istovremeno usporava sopstveni put.

„Dakle, nije reč o tome da nemate legalnu mogućnost, već nije efikasno. Nema ničeg lošeg u odnosima Srbije s Rusijom, nema razloga da se to prekida, ali ako Srbija želi da postane članica EU, mora jasno to da kaže da se ne bi stvarale tenzije — jer spoljna politika u tom slučaju mora da bude usaglašena sa EU, a ne sa nekom drugom zemljom, alternativnim strateškim partnerom“, ocenio je Ji.

Govoreći o proširenju EU do 2025. godine, Ji je rekao da to nije realno i da je štetno što se Zapadni Balkan pretvara da sprovodi reforme, a EU da su iste sprovedene.

„Nema potrebe da se odustaje od evrointegracija, ali važno je biti iskren o tome kakvi su izgledi na tom putu. Zato što pretvaranje da je to izvesno i da neke zemlje mogu da postanu članice 2025. godine, ne samo da odmaže onima koji treba da sprovedu reforme, nego i ohrabruje kleptokrate, korumpirane zvaničnike da kažu ljudima da će se članstvo desiti za dve, tri, pet godina i daje im više kiseonika nego što zaslužuju“, rekao je Ji.

On je dodao da međunarodna zajednica trenutno nema jasnu strategiju za Zapadni Balkan i da EU i SAD regionu ne pridaju značaj koji bi trebalo, kao i da je važno da EU i SAD, imaju jedinstveni pristup.

„Takođe, moramo znati da ako ne reagujemo odmah — stvari će postati mnogo gore“, zaključio je Ji.

Podsetimo, Hojt Ji je već izazvao dosta bure u srpskoj javnosti svojim stavovima o dve stolice na kojima Srbija sedi.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Milan says:

  Vlasnici koroporacije SAD smatraju EU Evropu svojim dvorištem slično kao i Južnu Ameriku. Na osnovu svog diktata i dirigovanja SAD su stvorile ovakvu EU i namerno baš takvu da EU je suprostavljena Rusiji i da ne može normalno da saradjuje sa Rusijom. Oni namerno podržavaju samo duboko podeljen i duboko suprotstvljen Evroazijski kontinent: s jedne strane da je zapadna (anti)civilizacija tj. EU i NATO, a sa druge strane je veći deo tog kontinenta u kom su zemlje koje osvajaju i druge koje će tek osvajati. Dakle ovo nije samo konačno osvajanje Zapadnog Balkana nego u pitanju je bolesna ambicija osvajanja celog Evroazijskog kontinenta. Evroazijski kontinent je najveći svetski kontinent i ima značajne prirodne potencijale te ona sila koja bude njegov gospodar jasno je da je gospodar celog sveta. Kontinent Severna Amerika sam za sebe i sa svim svojim potencijalima nije predodredjen tj. ne obezbedjuje njegovim gospodarima da budu gospodari celog sveta. Jasno je da oni ne prihvataju multipolarni svet nego bore se samo za potpunu dominaciju jedne "najizuzetnije svetske nacije", a tačnije jedne male grupe ljudi. Zbog toga se kod Hojt Jia i kod mnogih drugih ponavlja isključivi stav "ili EU ili Rusija". Na takav ultimativni stav mi ne treba da se upecamo jer on nema budućnost. EU-Evropa nema šanse ni vojno ni ekonomski ovako kako je upregnuta da bude zakleti i ušančeni borac protiv: Bliskog istoka, Rusije, Kine, Irana i niza drugih zemalja.

 2. Željko says:

  Čovjek u pravu. Vaših ljudi je puno u Austriji, Njemačkoj, Skandinaviji, ne znam nikog da je otišao u Rusiju za boljim životom, dakle...

  • Slobodanka says:

   U suštini nije realno, veštačko je i sadrži grubu manipulaciju to pitanje ili-ili: ili EU ili Rusija. Iz toga sledi da isto tako nerealno je i bezveze je imati nekakvo dvoumljenje na pitanje koje Hojt Ji postavlja. On nam se zapravo nestrpljivo, nasrtljivo i drsko nudi sa američkim i EU rešenjima za koloniju Srbiju, a manipuliše jer hoće da to izgleda kao da mi nešto slobodno biramo.

 3. rajko says:

  Hahaha. Dobar štos, to o dve stolice. A mi zapravo nemamo ni jednu. Lebdimo u bestežinskom i bezvazdušnom prostoru, dave nas i mrcvare već decenijama. Sprdaju se sa nama kao sa majmunima u kavezu.

 4. Velika Metla says:

  Bivši zamenik drugog savetnika trećeg zamenika ministra sekretara pomoćnika sedmog doglavnika i petog doMOjnika kabineta ministra je rekao sledeće! Jasno nam je sve,hvala! Ovo je "nivo" s kojim se Vučić sastaje i pregovara!

 5. rodja says:

  "DA LI JE OVO ULTIMATUM KAO 1914?" Zašto pitanje!!! Sigurno je ultimatum, i ovo je trebalo očekivati. To je još predsednik S. Milošević, u svojim obraćanjima upozoravao i nagoveštavao, te su ga zbog toga i ubili. Samo ga nisu mnogi slušali u celosti. Poslednji srpski političar i pva žrtva globalizma!!!

 6. Cetnik says:

  Tako je Hojt! Ja sam za to da se odmah odreknemo evropskog puta u ropstvo i okrenemo ruskoj slobodi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *