Хокингова теза „оборила“ сајт Кембриџа!

Hokingova teza „oborila“ sajt Kembridža!

31 oktobra 2017

Univerzitet Kembridž objavio je onlajn doktorsku tezu Stivena Hokinga što je izazvalo toliko interesovanje da je pao sajt univerziteta.

Teza koja je urađena 1966. kada je Hoking imao 24 godine „Svojstva širećih Univerzuma“ (Properties of Expanding Universes), istražuje ideje o poreklu svemira koje su pratile naučnika tokom cele njegove karijere.

Univerzitet je naveo da je teza i do sada bila najtraženiji dokument u njegovoj onlajn bazi.

Danas je mogla besplatno da se daunlouduje povodom obeležavanja „Nedelja otvorenog pristupa“. Vebsajt univerziteta bio je u stalnim prekidima tokom dana dok su se tehničari trudili da odgovore na tako veliko interesovanje.

Hoking je izrazio nadu da će slobodan pristup njegovoj tezi inspirisati ljude širom sveta da „gledaju gore u zvezde a ne dole u svoje noge, i da se pitaju o našem mestu u Univerzumu i pokušaju da razumeju univerzum“.

KOMENTARI5 komentara

 1. goran says:

  Tvrditi da univerzum mora da ima poreklo je prosto komicno. To je vec u pocetku pogresna pretpostavka, nicim dokazana. Pocetak je samo mitska slika.

 2. Pitagora says:

  Zašto povlačite na sajtu to jadno parče koje ne zna gde mu je dupa a gde glava. Čemu to?! Ko je on? Šta on tvrdi? What is it good for?

 3. Genesis Postanje says:

  Izgleda da je i server univerziteta iz 66 godine. Big-Beng nije loša teorija, univerzumi se šire, nije loše. Ali sve je zapisano u Bibliji kako zaista jeste u Propovedniku 8 glava, govori se o probuđenju svesnosti kroz Mudrost Božiju i enorman i eksplozivan potencijal stvaranja. I sve zaista i beše tako. I ništa nije skriveno što se neće otkriti, i ovo je sve zaista tako.

  • Avram, Isak , Jakov says:

   Da, Hoking je zaista težak slučaj kao i sva ljudska nauka. Zar ne treba slušati Božiju koja je sve ovo i stvorila? Isak Njutn međutim nije bio takav, on je bio izvanredno pobožan i želeo je da otkrije dejstvovanje sila Božijih u prirodi. Proučavao je temeljno Sveto Pismo i izračunavao je godinu Hristovog ponovnog dolaska. Divan jedan čovek u odnosu na Hokinga.

 4. Avram, Isak , Jakov says:

  Moram priznati da kod Hokinga ima dosta nekih istinitih paralela sa Svetim Pismom, s tim što je Hoking samo grešnik kao i svi mi kojima je jedino spasenje vera u Gospoda našeg i Spasitelja Isusa Hrista. Hristos kao predstavnik Oca svog nebeskog pokazao je ljudima na uzani put spasenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *