Holandija se izvinila Rusiji zbog maltretiranja ruskog diplomate u Hagu

Holandija se izvinila Rusiji zbog maltretiranja ruskog diplomate u Hagu

9 oktobra 2013

 

Embassy_of_Russia_in_The_HagueHolandija se danas izvinila Rusiji zbog toga što je policija u Hagu pritvorila jednog ruskog diplomatu, saopštilo je holandsko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Na temelju policijske informacije, ministar spoljnih poslova Frans Timermans zaključio je da pritvaranje ruskog diplomate… predstavlja kršenje Bečke konvenzije“, izjavio je portparol Ministarstva Tijs van Son.

„Holandija se stoga izvinjava Ruskoj Federaciji“, dodao je on u saopštenju, preneo je AFP.

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je juče od Holandije objašnjenje, izvinjenje i kažnjavanje odgovornih zbog privođenja diplomate, ocenivši da se radi o „teškom kršenju Bečke konvencije“, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas izjavio da ne očekuje „ništa dobro“ od zemlje koja se tako ponaša.

Holandija je demonstrirala svoj stil time što je upala u stan stranog diplomate, primenila silu i dovela ga u policijsku stanicu, rekao je Lavrov novinarima, preneo je Itar-tas.

Rusija će, tek pošto dobije izvinjenje i obaveštenje na koji su način kažnjeni odgovorni za taj incident, odlučiti u kojem smeru će razvijati odnose s holandskim partnerima, poručio je ruski ministar spoljnih poslova.

Kako su ranije javile agencije, policija je upala u stan savetnika u ambasadi Rusije u Hagu Dmitrija Borodina jer su, navodno, komšije prijavile da se neko loše ponaša prema deci u tom stanu, a potom ga je privela.

Borodin je agenciji Itar-Tas rekao da su ljudi u policijskim unifromama ušli u njegov stan u Hagu u noći između subote i nedelje i da se nisu legitimisali.

Borodin, koji ima četvorogodišnju ćerku i dvogodišnjeg sina, dodao je da je policajce obavestio o svom diplomatskom statusu i pokušao da ih spreči da upadnu u stan.

Bečka konvencija o diplomatskim odnosima omogućava diplomatama imunitet od hapšenja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *