ХОЛАНЂАНИ „КУЛТУРНО“ ТЕРАЈУ ИЗБЕГЛИЦЕ: Протерују избеглице које не знају холандски, а курс кошта 2.000 евра!

HOLANĐANI „KULTURNO“ TERAJU IZBEGLICE: Proteruju izbeglice koje ne znaju holandski, a kurs košta 2.000 evra!

4 septembra 2015

620499-620x330Premijer Rute i poster: ,,U Holandiji govorimo Holandski“ (Foto: FSJ)

U Holandiji sve manje imigranata ide na kurs holandskog jezika, poznavanja holandskih običaja, ,,normi i vrednosti“*.

I sve manje imigranata uspeva da položi obavezan ispit znanja holandskog jezika, poznavanja holandskih običaja, ,,normi i vrednosti“.

Glavni razlog za to je da su takav kurs i ispit veoma skupi, pogotovo za nekoga ko je imigrant, ali i za sve siromašnije pripadnike većinskog naroda u Holandiji.

Cena tog kursa je 2000 evra, a cena ispita je 350 evra.

To je mnogo više od minimalne plate ili socijalne pomoći u Holandiji i zbog visokih cena (koje stalno rastu) stanarina, hrane i ostalih životnih potrepština, u Holandiji je sve manje imigranata u stanju da plati te troškove.

Pročitajte još:

Evo kako je IZRAEL „rešio“ problem sa migrantima

Do pre nekoliko godina je holandska država pomagala imigrantima i plaćala kurseve holandskog jezika do određenog, niskog, nivoa znanja.

Međutim, u situaciji sve veće netrpeljivosti Holanđana prema imigrantima, čak 92% Holanđana je protiv dolaska novih imigranata, kao i (kako za koga) ,,ekonomske krize“, holandska država je odlučila da obustavi plaćanje kurseva holandskog jezika za imigrante. Moguće je od države za taj kurs i ispit dobiti kredit, ali kao i svaki drugi kredit, i taj kredit, naravno uz kamatu, mora u određenom roku da se vrati.

Takva procedura koja uključuje kurs i ispit znanja holandskog jezika, poznavanja holandskih običaja, ,,normi i vrednosti“ se u Holandiji zove ,,inburheren“, a prevodi se kao ,,građanska naturalizacija“, odnosno ,,građanska integracija“. To ne postoji u Srbiji.

Samo retki političari u Holandiji otvoreno kažu da se u stvari tu radi o asimilaciji imigranata.

Postoje oni koji se u Holandiji protive takvoj prinudnoj asimilaciji. To su prvenstveno bili Turci, odnosno Holanđani turskog porekla, koji, podrazumeva se, perfektno govore holandski i imaju diplome prestižnih holandskih univerziteta. Oni su sa uspehom, pozivajući se na određene EU ugovore jer je Turska već mnogo godina kandidat za članstvo u EU, vodili proceduru protiv Holandije, tako da imigranti turskog porekla ne moraju više da se podvrgavaju toj obavezi.

Holanđani turskog porekla ,,čak“ žele pravo na njihov jezik u holandskim školama. Iako se oni opet pozivaju na međunarodne ugovore, oni su i povodom takvih zahteva negativno dočekani u Holandiji i to sa vrlo uvredljivim izrazima na njihov račun.

Niko u Holandiji, uključujući ni ,,ekstremno leve“ stranke, nije protiv te politike i prakse asimilacije imigranata. Sa druge strane, ni jedna stranka, pa ni pro EU ni ,,ekstremno desna“ u Srbiji nije za taj esencijalni deo EU politike i prakse prema imigrantima i ostalima.

Od 10641 nove pridošlice koje od 2013. godine imaju obavezu da se asimiliraju u holandsko društvo do sada, u 2015. godini, je samo 17% položilo taj ispit, odnosno uspešno su asimilovane.

Sa obzirom na to da imigranti moraju u roku od tri godine da dokažu da su asimilovani – da su položili taj ispit, tim imigrantima, 83%, preostaje još oko godinu dana da se asimiliraju – polože taj ispit.

Holandsko Ministarstvo za obrazovanje, kulturu i nauku je nadležno za taj kurs i ispit.

Holandsko Ministarstvo za socijalna pitanja smatra da je preuranjeno za tvrdnje da se asimilacija loše izvršava.

Taj ispit nije ni malo lak. Čak i mnogi koji su rođeni i vaspitani u Holandiji imaju, radi težine, ali i takozvanih ,,trik pitanja“, velike probleme da polože takav ispit.

Imigranti, pa i oni koji već desetine godina žive i rade (i obavljaju odgovorne i dobro plaćene poslove) u Holandiji, a nemaju holandsko državljanstvo, moraju da se odazovu pozivu da polažu taj ispit.

Sajt koji bi trebao da postoji radi davanja informacija imigrantima o kursu i ispitu je do nedavno u potpunosti bio na holandskom, tako da ga čak ni oni koji govore neki od opšte prihvaćenih svetskih jezika za razumevanje, na primer engleski, nisu mogli razumeti. Sada je jedan deo tog sajta i na engleskom, ali ga mnogi imigranti još uvek ne mogu razumeti.

Situaciju otežava i holandska komplikovana birokratija. Direktor holandske organizacije koja se bavi problemima imigranata Dorin Menson kaže da čak i radnici koji rade u njenoj organizaciji imaju probleme sa shvatanjem materije kojom se bave.

Kao što je u Srbiji poznato, ,,EU se ne meša u unutrašnje poslove zemalja članica EU kada su u pitanju prava manjina“, a i Savet Evrope i ostale organizacije koje se negde bave ljudskim pravima, a kojih ima dosta u Holandiji kao i u Srbiji, se o politici i praksi Holandije kada su u pitanju imigranti / etničke manjine u Holandiji nisu izjašnjavale. U Srbiji je to jedan od uslova za ulazak u EU.

Hteli ili ne, imigranti koji žele da žive u Holandiji, za razliku od imigranata u Srbiji, ako žele da ostanu u Holandiji moraju da se asimiluju u holandsko društvo i to, ako treba, uz pomoć represivnih metoda kao što su novčane kazne, skupi sudski procesi kojima se ishod unapred zna i mogućnost stavljanja u zatvor.

Ako se ni onda, maksimalno do tri godine, ne nauči holandski jezik i ako se ne poznaju holandski običaji, ,,norme i vrednosti“, ali i da se pokaže spremnost za tržište rada, holandska država može po isteku tog roka od tri godine da izvrši proterivanje imigranata iz Holandije.

—————————————————————————-

Sajt ,,Inburhering“:

http://inburgering.org/inburgeren-in-nederland.html

Sajt holandske državne televizije:

http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2055584-minder-nieuwkomers-burgeren-in.html?npo_cc=na&npo_rnd=874449421&npo_cc_skip_wall=1

http://www.vaseljenska.com/misljenja/dragan-knezevic-rasizam-holandskih-sudova/

*,,Holandske norme i vrednosti“ i ,,Zapadne norme i vrednosti“ su omiljeni izrazi holandskih političara (na vlasti).

(Knežević Dragan, Vaseljenska)

KOMENTARI2 komentara

  1. Brus Li says:

    To se radi na lukav način, samo naše vlasti ne uče, intelektualno su lenji naši političari, umesto da kopiraju eto recimo Holandiju, uvedu isto tako i onda kad nagrnu NVO-i samo kažu da smo preuzeli demokratske zakone EU-a. Tako fino,cigojneri su problem ? Jesu, voze konjska kola po našim gradovima a ovo nije ni indija ni arabija. Ne smeju da im brane? NVO ih brani. Zabrani saobraćaj svim vozilima koji nemaju ispod 50 kubika i kraj priče. Ne znaju srpski i ćirilicu? Tečaj je 2000 evra,kao u Holandiji. 3 godine nemaju rešene papire? Ukidaj sva socijalna davanja, lociraj gde žive, nek ih policija maltretira,izbacuje iz nelegalnog smeštaja, dok sami ne odu. Tako i od ovih eventualnih par hiljada privremenih arapskih uzbeglica tražiti savršeno znanje srpskog jezika,pisma,kulture kao i u SAD-u i RELIGIJE. Sami će da odu.

  2. KOSTA says:

    http://rt.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *