Холанђани туже Хрвате због дампинга цена

Holanđani tuže Hrvate zbog dampinga cena

26 februara 2015

09_620x0 76jh098uiHolandska firma „B3 Kroejšn kurier koperativ“ (B3 Croatian courier B.V.) tužila je Hrvatsku Međunarodnom centru za rešavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu zbog dampinga cena hrvatske državne pošte.

Zagrebački „Večernji list“ ističe da detalji te tužbe nisu objavljeni, ali podseća da „nije tajna da se ta firma, koja je vlasnik „Siti eks-a“ (City EX), godinama žalila nadležnim institucijama u Hrvatskoj i u Briselu jer je bila nezadovoljna načinom sprovođenja liberalizacije poštanskog tržišta u Hrvatskoj“.

U tekstu je takođe, istaknuto da, sudeći po dosadašnjim potezima, „nije teško zaključiti kako se vlasnik Siti eksa žalio zbog dampinga koji sprovodi državna poštanska firma“.

List navodi da je, prema neslužbenim procenama, u zahtevu za odštetu zatražena nadoknada štete za ulaganje na hrvatskom poštanskom tržištu koje prelazi 15 miliona evra.

„Vlasnik je odlučio da više ne daje subvencije i da proda kompaniju. Već šest meseci traži kupca za Siti eks, a mi se sada samostalno snalazimo – kaže predsednik uprave Siti eksa Ivan Matošić.

On se u izjavi za „Večernji“ složio sa ocenama stručnjaka za PTT tržište i trendove da na području Hrvatske uz Hrvatsku poštu nema prostora za više igrača.

„Siti ex u trenutku početka liberalizacije tržišta držao se na solidnih 20 odsto, a ostali alternativci imali su pet odsto. Sada, uz pad koji se ukupno beleži u poštanskom biznisu, svi alternativci imaju 17 odsto udela, a Siti eks ima 12 odsto“, piše „Večernji“.

Odnosi bi, tvrde u Siti eksu, bili bitno drugačiji da se na tržištu sprovela liberalizacija kako je predviđeno propisima, navedeno je u tekstu i zakljucuje da „znajući tempo rešavanja sporova koji se vode na ICSID-u, realno je da će se ishod ovog najnovijeg dočekati nakon što Siti eks promeni svog vlasnika“.

Holandska firma „B3 Croatian courier“ kupila je Siti eks 2011. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *