ХОЛАНДСКИ НОВИНАР УПУЦАН У ГЛАВУ: Истраживао убиства Кенедија и отмицу Хајнекена

HOLANDSKI NOVINAR UPUCAN U GLAVU: Istraživao ubistva Kenedija i otmicu Hajnekena

7 jula 2021

Holandski novinar Peter R. Devris (64) bori se za život pošto je ranjen iz vatrenog oružja u Amsterdamu posle televizijske emisije u kojoj je učestvovao.

Novinar, veoma poznat u Holandiji po temama o kriminalu koje istražuje, ranjen je iz blizine u glavu.On je prebačen u bolnicu sa teškim povredama, a pucnjava se dogodila samo nekoliko minuta pošto je izašao iz zgrade RTL-a gde je učestvovao u popularnoj televizijskoj emisiji „RTL bulevar“.

Policija je potvrdila da je došlo do napada, a poručili su i da im se javio velik broj svedoka koji su videli pucnjavu.

Dodali su i da osoba koja se sumnjiči za napad nosi tamno zelenu jaknu.

Devris je slavu stekao još ranih 1980-ih godina kada je pratio otmicu pivarskog tajkuna Fredija Hajnekena.

Takođe, veoma zapaženo je bilo njegovo praćenje nestanka američke tinejdžerke Natali Holovej na Arubi 2005. godine, koja je kasnije proglašena mrtvom.

„Peter R. Devris je za sve nas nacionalni heroj, neobično hrabar novinar koji neprestano traži pravdu. Danas, pravda u našoj zemlji izgleda daleko. Počinjen je brutalan, kukavički zločin“, rekao je gradonačelnik Amsterdama Femke Halsema.

U vezi sa ranjavanjem Devrisa uhapšena su dvojica osumnjičenih, od kojih i „mogući napadač“. Njih je policija zaustavila u automobilu na udaljenosti od 50 kilometara južno od Amsterdama, rekao je šef policije Frank Pauv. Treći osumnjičeni uhapšen je u Amsterdamu.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da je ranjavanje novinara „šokantno i neshvatljivo“, te da je u pitanju „napad na slobodu štampe, koja je od suštinskog značaja za demokratiju, ustavnu državu i društvo“, preneli su strani mediji.

Devris je od 1995. do 2012. godine vodio popularnu kriminalističku emisiju na holandskoj televiziji koja je pokrivala poznate slučajeve iz crne hronike.

U vezi sa nekoliko slučajeva Devrisu je pretilo kriminalno podzemlje, a pre dve godine i sam je na Tviteru napisao da ga je policija upozorila da se nalazi na „listi za odstrel“ jednog odbeglog kriminalca.

Holandski novinar osvojio je nagradu Emi 2008. godine za praćenje slučaja nestale tinejdžerke Natali Holovej na Arubi, koja nikada nije nađena.

Holandski novinar istraživao je i ubistvo američkog predsednika Džona Kenedija, koje se dogodilo u Dalasu u Teksasu 1963. godine.

Devris je, zajedno sa holandskim biznismenom i ekspertom za pitanje ubistva Džona Kenedija Vimom Dankbarom napravio dvoipočasovnu emisiju o ubistvu američkog predsednika. Devris se u Teksasu sreo i sa nekadašnjim pripadnicima CIA i FBI, kao i sa bivšom devojkom Li Harvi Osvalda, koji je bio osumnjičen za ubistvo. Intervjuisao je i Džejmsa Fajlsa, osuđivanog prestupnika, koji je tvrdio da je ubio Kenedija. Prema emisiji holandskog novinara, CIA i mafija su bile umešane u ubistvo, što je suprotno sa nalazima zvanične istrage da je Osvald bio jedini umešan u ubistvo.

Zbog pretnji Devrisu 2013. godine osuđen je Viljem Holeder, koji je bio odgovoran za otmicu Fredija Hajnekena i trenutno je na izdržavanju doživotne zatvorske kazne zbog učešća u pet ubistava..

Riduan Tagi, kome se sudi za ubistvo i trgovinu drogom, 2019. godine demantovao je da je pretio smrću Devrisu. Novinar je savetovao svedoka Nabila B. u slučaju protiv Tagija i njegovih saradnika. Te godine na ulici u Amsterdamu, ubijen je advokat Nabila B.

KOMENTARI2 komentara

  1. Gospodi Pomiluj says:

    Pa svi mi znamo da su ih ubili masoni i njihove špijunske podgrupe. Šta istraživati? Da se bavio zaverama srpske estrade i farme niko ga ne bi diro a slali bi mu sir, jaja i slaninu.

  2. Zapadnjak says:

    Zapadnjačka civilizacija ,njene demokratske slobode i sav taj značaj koji oni proiciraju došle su izgleda glave jednom istinskom lovcu na istinu.Pitanje:Ako u političkim ubistvima u Americi svoje prste ima cia pa i fbi,koja je to institucija u Evropi koja ubija ljude koji joj tako rekuć na pladnju donose golu golcatu istinu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *