ХОЛАНДСКИ ПУКОВНИК: Срби ниси починили геноцид, већ су бриљантно ослободили Сребреницу!

HOLANDSKI PUKOVNIK: Srbi nisi počinili genocid, već su briljantno oslobodili Srebrenicu!

21 jula 2015

Dutch Coward Gen. Thom Karremans who Collaborated with Serbs 4354U hronologiji novinskih tekstova o događajima u Srebrenici pada u oči da su vojnu operaciju Vojske RS protiv bošnjačkih snaga, kao genocid okarakterisali holandski političari i njihovi mediji. Prvi koji je izašao sa ovakvom tvrdnjom bio je tadašnji holandski ministar za pomoć i razvoj Jan Pronk, a za njim ministar odbrane Joris Vorhuve i to odmah pošto je srebrenička operacija Vojske RS završena.Holandski vojnici u Bosni koji su sve gledali svojim očima odmah su se suprotstavili medijskoj histeriji o etničkom čišćenju i genocidu nad Bošnjacima iz Srebrenice, koja je krenula kao lavina. Njima su se docnije priključili i ostalih 1.200 pripadnika Holandskog pešadijskog bataljona, koji su u tri rotacije služili u enklavi Srebrenica od 1993. do 1995.

Sam „nesporazum“ holandske vlade sa svojim vojnicima zvanično je počeo kada je odlazeći sa službe u Bosni, pukovnik Tomas Karemans zapovednik bataljona, u Zagrebu na prigodnoj konferenciji za štampu 25. 7. 1995. pohvalio pripadnike Vojske Republike Srpske za veoma dobro isplaniranu i izvedenu akciju oslobađanja Srebrenice. Pukovnik Karemans je naglasio da je ta akcija bila usmerena isključivo protiv muslimanskih jedinica, a nikako protiv pripadnika 13. pešadijskog bataljona iz Holandije, koji je bio stacioniran u Srebrenici. Srbi su vešto nadmudrili muslimanske vojnike, zaključio je Karemans.

Pročitajte još:

KANADSKI GENERAL OTKRIVA ISTINU: Muslimani su palili sela i ubijali svoje, a ne Ratko Mladić i Srbi!

LIČNA KARTA SREBRENICE: Evo koliko je muslimana poginulo u Srebrenici!

Na pitanje zagrebačkih novinara da objasni svoje gledište o navodnom etničkom čišćenju u Srebrenici, pukovnik Karemans je odgovorio da su muslimani popalili 200 srpskih sela oko Srebrenice i pobili stanovništvo koje je u njima živelo.

Ova njegova izajava „šokantno“ je delovala na strane novinare koji su spremni došli da napadnu Karemansa. Holandski pukovnik je naime ovom prilikom samo ponovio ono što je rekao dan ranije u visokotiražnom holandskom listu „NRC Handelsbiad“ da „u Srebrenici nije bilo genocida“ jer je (kako su maliciozni urednici dopisali) „pokolj u Srebrenici od strane Srba bio korektna vojna akcija „.

TAKO je počeo „medijski topli zec „za holandske vojnike. Ubrzo je smenjen i Karemansov pretpostavljeni holandski general Kuzi. On je izjavio „da nakon pada Srebrenice srpsko-bosanske trupe nisu počinile genocid nad muslimanima („Di velt“ 12. 7. 1996). Dodatni Kuzijev greh je bio u tome što je u međuvremenu Karemansa iz čina potpukovnika unapredio u pukovnika zbog zasluga i ponašanja u Srebrenici kada ga je NATO ostavio samog, i to usred borbe daleko moćnijih vojnih jedinica.

U holandskoj štampi u julu 1995. godine tražen je odgovor na pitanje da li su holandski vojnici bili kukavice u upravo završenom sukobu. Drugo važno pitanje bilo je šta se stvarno dogodilo u Srebrenici posle ulaska srpske vojske.

Dnevnik „Het Farool“ je 27. 7. 1995. preneo izjavu kapetana M. Shutena, jedinog oficira UN koji je više dana bio očevidac na lokacijama navodnih krvoprolića i koji u potpunosti negirao priču o genocidu:

„Svako brblja o svakome, ali niko ne pokazuje čvrste dokaze. Zapažam da holandski narod hoće po svaku cenu da dokaže kako se zbilo krvoproliće. Ako su se zbivale egzekucije, Srbi su ih prikrivali prokleto dobro. Otuda u to ništa ne verujem. Posle sloma Srebrenice 13. jula 1995. prispeo sam u Bratunac i tamo ostao osam dana. Mogao sam da odlazim svuda gde sam hteo. Pripadala mi je svaka moguća zaštita, nigde me nisu zaustavljali.“

Neposredno po padu Sredbrenice oko tridesetak stranih novinara boravilo je na tom području i nijedan nije potvrdio priču o bilo kakvom masakru. Osoblje UN, koje je pristigle izbeglice sa područja Srebrenice intervjuisalo u Tuzli o kršenju ljudskih prava, nije naišlo ni na jedno svedočenje o zločinima iz prve ruke.

Nemački list „Di velt“ je 25. 7. 1995. izvestio da su se reporteri novina raspitivali kod holandskih vojnika, koji su se vratili iz Srebrenice, i uvek dobijali isti odgovor:

– U Srebrenici se nije zbio genocid!

Doslovno je tada napisano:

– Ni podoficir Prank Strojk ni drugi vojnici UN stacionirani u Srebrenici neće javno da potvrde ono što su tvrdili, prvo ministar za pomoć i razvoj Jan Pronk, a potom i ministar odbrane Joris Vorhuve da se u Srebrenici zbio genocid.

Vojnik iz redova holandskih plavih šlemova Arnold Blom je pred državnom komisijom Holandije bio izričit:

– Kada smo patrolirali u enklavi, muslimani su provocirali srpsku vatru. Oni su pucali preko nas i time hteli da postignu da Srbi pogode nekog od nas kako bi spoljni svet opet na njih svalio krivicu! Ovu izjavu preneo i dnevnik „NRC Handelsbiad“.

Pred hitno formiranom državnom holandskom komisijom vojnik Karel Mulder je izjavio:

– Mnogo toga što se govori o Srbima jeste ludost. Bio sam tri dana sa izbeglicama i Srbi su sa njima dobro postupali.

Pod kakvom su baražnom vatrom bili holandski vojnici po povratku u zemlju svedoči podatak da su morali da naprave veb-sajt www.dutchbat 3. NL. kako bi odgovarali na sumnje i optužbe.

GOVOREĆI o razlozima postavljanja prezentacije, pripadnik bataljona Marko van Hes obasnio je da tako žele da speru ljagu sa svog vojničkog imena i da pomognu da svet sazna istinu i o stradanju Srba u to vreme. U međuvremnu, u razgovoru za frankfurtske „Vesti“, ovaj vojnik je rekao i sledeće:

– Federacija Bosne i Hercegovine je izgubila spor u tužbi protiv Holandije zbog navodnih propusta holandskog bataljona. Oni su nas tužili, a dok smo boravili na punktovima oko Srebrenice i u njoj, niko od muslimana nije stradao – pričao je Marko van Hes.

– To što je izgubljen spor, međutim, ne znači da su vojnici dobili bilo kakvu satisfakciju.

Kako je rekao ovaj holandski vojnik: – U julu 1995. godine, 450 vojnika holandskog bataljona, loše naoružanih, trebalo je da „brani“ dobro opremljenu, čitavu 28. diviziju Armije BiH, koja je brojala oko 10.000 bojovnika!

– Što se sami nisu branili? Uvek sam se pitao zašto svi štite muslimane, a niko Srbe – nastavlja Hes. – Naši punktovi bili su i u spaljenim srpskim selima, Zalazju, na primer. Mogli smo da uočimo kakva su zverstva muslimani činili nad Srbima. Naš bataljon su činili mladići od 19 do 20 godina, nespremni za bilo kakve okršaje. Teško nam je palo da nas tuže oni kojima smo pomagali skoro dve godine. Oni koji su nam krali hranu i gorivo, psovali nas, vređali… Pa, nismo mi krivi što su oni izgubili bitku. Naš zadatak je bio da ih branimo od Srba, a oni su nas napadali. Ubili su jednog našeg vojnika, a nekoliko ranili!

STRADANJA VETERANA IZ SREBRENICE

– Kada smo se vratili kućama, holandski mediji su se utrkivali ko će više da nas oblati, uz konstataciju da smo baš mi odgovorni za događaje u Srebrenici – govori Van Hes.

– Napala nas je Vlada, sve druge državne institucije. Mnogi pripadnici bataljona, najmanje 100, tada su totalno – pukli! Poludeli su. Nekoliko njih se ubilo! Nismo dobili nikakvu moralnu podršku, satisfakciju za boravak među muslimanima. Većina vojnika je zbog psihičkih problema trajno nesposobna za rad. Uzgred, više od 90 odsto njih nije završilo nikakvu školu pre odlaska u Bosnu.

Veterani iz Srebrenice su tužili svoju državu, tražeći i satisfakciju i novčanu pomoć. Međutim, i dalje trpe ponižavanja. Marko kaže da i devojke odbijaju da budu sa vojnicima koji su boravili u Srebrenici. Smatraju da „nisu uspeli“.

(Večernje novosti)

KOMENTARI19 komentara

 1. Herceg Novi says:

  ISPRICAJTE I OBJASNITE TO MUSLIMANIMA,AMERIKANCIMA I ENGLEZIMA,MI SRBI VEC ZNAMO!!! Srbi su od pamtiveka bili casni i hrabri borci,VITEZOVI. hrvati i muslimani su uvek bili puka suprotnost od SRBA. hrvati i muslimani su izdajnici,koljaci,ubice,siledzije,srbomrsci,ljubitelji tudje cicme,verne sluge tudjih gospodara,najkrvolocniji monstrumi...pogledajte kroz istoriju i uporedite danas,nista se kod njih znacajno promenilo nije... hrvati su jedini na svetu koji su imali decije logore, hrvati su izmislili "srbosek" itd... muslimanima je specijalnos odsecanje glave i nabijanje zivih ljudi na kolac. Po monstruoznosti tesko je odluciti ko je gori,muslimani ili hrvati. Tako da rec genocid mozete pripisati samo hrvatima i muslimanima.

 2. Za Srbiju says:

  Ko god progovori istinu o Srbima, pada u nemilost zapada. A mnogi su platili glavom.

 3. deda mraz says:

  Gospodin pukovnik Karemans je pravi vojnik iako su Holandjani vodili jednu od najprljavijih kampanja protiv Srba jer im je posle pada Srebrenice jasno sve u jednoj recenici rekao. Rekao je da u Bosni nema dobrih i losih momaka i to je bilo sve sto je rekao o Srebrenici i posle toga se preselio u Spaniju.

 4. Aleks says:

  28. diviziju Armije BiH, koja je brojala oko 10.000 bojovnika! A Srebrenica nek bi bila cona bez vojske:) ...tu se več završi priča o genocidu ...Ma izgleda da se opet nešto sprema za balkan pa su počeli da seru malo jače ameri i englezi odma se zna ko stoji iza svega a muslimani su kao i uvek verne sluge prodane duše...ako krenu teren je pripremljen zna se opet srbi krivi:)

 5. triglav says:

  filosofsko religijski obezglavljenim indo-europskim ljudstvima, kojima je nametnuta bankarska religija, treba zavaditi vojne kaste, da se međusobno uništavaju. princip funktioniše nekoliko hiljada godina.

 6. Mirjana Ikonic says:

  Politika je sve to,da se ne lazemo!

 7. duki says:

  po onom vicu: zar ti ženo više veruješ svojim očima nego meni? može se i sve ovo okarakterisati. Naime, dokazani srbomrsci, Amerikanci, Englezi i njihovi sateliti unapred su smisili "žvaku" kako su Srbi napravili genocid pa nikakva svedočenja onih koji su neposredno sve to videli i doživeli ne znače ništa.

 8. Mila says:

  Ovo sve smrdi, na novi rat "Totalno unistenje" Srbi OPREZ,ovo nije bez vraga. ZAPADNI MEDIJI SU PONOVO ZAIGRALI NA SATANIZACIJU SRBA,ma gde oni bili.

 9. Mile Nikolic says:

  Imate li ovaj clanak na Engleskom jeziku da bi ga poslali po celom svetu....Mile

 10. Zoran says:

  Kade Holandske vlasti tako postupujú prema vlastním ljudima onda je sve jano da tu nema pravde vec samo prljave politike. Ovo je konacan propast zapad a i njenog nemorala i ljudskosti. Vi svi koji ce te ziveti jos 10-15 god videćete propadanje zapad a koje se vise nece povratiti barem ne sledecih nekoliko stoleca. Sada se sve seli u Aziju koja ce skinuti nepravdu i ljagu Srbi ma.

 11. Pingback: HOLANDSKI PUKOVNIK: Srbi nisi počinili genocid, već su briljantno oslobodili Srebrenicu! | Jadovno 1941.

 12. Emir frasto says:

  Ma ne , kako su Srbi mogli pociniti taj monstruozni zlocin , tako miroljubiv i savjestan narod. To su mulimani sami , Posto im je ponestalo srpskih glava da odsjecaju oni su onda Okrenuli kamu na svoje vratove i pocinili masovno samoubistvo. A zavisnost od klanja kod muslimana izgleda je veliki problem Sto znaci da dok je muslimana , nema vam spasa. Ovo je naravno ironicno sastavljen tekst, ali kad procita Ovaj tekst pa sve komentare, skoro stvarno da covjek povjeruje U nesto sto je do sad bilo nemoguce odnosno nevjerovatno. Ja nisam niti neki vjernik niti sudija, ja sam samo jedan koji Se bavi naukom i usavrsavanjem, ali ovo je gore od bilo kog crna nog Filma. Jal su se sami poubijali, Jal su ih holandjani po bili Al nikako brate Srbi. Pa Srbi nikad nikog nisu ubili, doduse Ponekad svog brata , strica i tako medjusobno, ali nikad muslimana I 1943 i 1992 na drinskom mostu u Foci i tu se sami poklase muslimani A kad su se vec zaklali onda su im samo miroljubivi Srbi pomogli Da se bace u drinu jer nisu mogli sami kad su vec sebi po osjeca Li Glave. Biti nasilan, biti pokvaren, biti cinican, lukav sve je to ok Ali biti toliko bolestan u mozak kao ovi holandjani i Srbi Koji tvrde tako kao u ovom tekstu , to je vec izvan svih granica Neka vam je bog na pomoci, napaceni narode, nije ni vama lako

  • Đorđo says:

   Emir frasto, citat: "Ja nisam niti neki vjernik niti sudija, ja sam samo jedan koji Se bavi naukom i usavrsavanjem". Eh, Emire,jadna ti majka, a jadna je i nauka kojom se ti, tako nepismen, baviš.

 13. Deki says:

  Emire, sam si sebi dao odgovor. Sjajno si sebi razjasnio sve. Jos samo da svi tvoji to shvate I sve ce biti u redu.

 14. Nebitno says:

  Dajte molim vas Bosanac sam i nisam neki vjernik,ali za sve su krivi stranci koji su zavadili obicni narod (uz to znajuci da ima i onih koji fantaziraju o ovome ili onome i da bi lako zapalili vatru),a mi (ja ne, nisam ucestvovao u tome, nek se bije ko hoce ja idem gdje je mir i cuvam svoju porodicu a ne da se borim za politicare i bilo sta) svi nasjeli ko najveci tukci.A da su Ameri htjeli pustili bi da ABIH udje u Banjaluku,nego su zaprijetili da mora ofanziva stati ili ce bombardovati je.Dok se mi svadjamo ko najveci idioti drugi koju planove kako mozda opet da "nas" tukce zavade i da od toga nekako profitiraju.I da,najsretniji bih bio da smo svi ostali u Jugi,ali ko nas pita, pita li obicni narod stvarno iko hoce li u tu Eu koja je sad mozda i u namjerno i planski napravljenoj krizi

 15. svaba says:

  Emire, ako je 400 Srba napalo 10 000 muslimana i izvrsilo genocid postavlja se pitanje zasto se muslimani nisu branili, sta ti mislis zasto ????

 16. Saša says:

  Ko zna šta se stvarno desilo ?

 17. Vestica says:

  Emire,ti se bavis naukom i usavrsavanjem?! Dalje od prvog osnovne nisi mako, da te neko pita ne znas ni gdje je Holandija ali valjda samo na bosnjackom znas citati, a tamo su sve pisali zajedno, pa su tako i malo 0000 dopisali, ko da su znali koliko nula ima hiljada, a koliko deset,a tamo su takvi isti pisali bajke o genocidu, pa si tako i naucio.

 18. Pingback: SLOVENSKO DRUŠTVO | Nenad Blagojević: SRPSKI OPANCI I EUNIJATSKO LAGANJE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *