ХОЛАНДСКИ ПУКОВНИК: Срби ниси починили геноцид, већ су бриљантно ослободили Сребреницу!

ХОЛАНДСКИ ПУКОВНИК: Срби ниси починили геноцид, већ су бриљантно ослободили Сребреницу!

21 јула 2015

Dutch Coward Gen. Thom Karremans who Collaborated with Serbs 4354У хронологији новинских текстова о догађајима у Сребреници пада у очи да су војну операцију Војске РС против бошњачких снага, као геноцид окарактерисали холандски политичари и њихови медији. Први који је изашао са оваквом тврдњом био је тадашњи холандски министар за помоћ и развој Јан Пронк, а за њим министар одбране Јорис Ворхуве и то одмах пошто је сребреничка операција Војске РС завршена.Холандски војници у Босни који су све гледали својим очима одмах су се супротставили медијској хистерији о етничком чишћењу и геноциду над Бошњацима из Сребренице, која је кренула као лавина. Њима су се доцније прикључили и осталих 1.200 припадника Холандског пешадијског батаљона, који су у три ротације служили у енклави Сребреница од 1993. до 1995.

Сам „неспоразум“ холандске владе са својим војницима званично је почео када је одлазећи са службе у Босни, пуковник Томас Кареманс заповедник батаљона, у Загребу на пригодној конференцији за штампу 25. 7. 1995. похвалио припаднике Војске Републике Српске за веома добро испланирану и изведену акцију ослобађања Сребренице. Пуковник Кареманс је нагласио да је та акција била усмерена искључиво против муслиманских јединица, а никако против припадника 13. пешадијског батаљона из Холандије, који је био стациониран у Сребреници. Срби су вешто надмудрили муслиманске војнике, закључио је Кареманс.

Прочитајте још:

КАНАДСКИ ГЕНЕРАЛ ОТКРИВА ИСТИНУ: Муслимани су палили села и убијали своје, а не Ратко Младић и Срби!

ЛИЧНА КАРТА СРЕБРЕНИЦЕ: Ево колико је муслимана погинуло у Сребреници!

На питање загребачких новинара да објасни своје гледиште о наводном етничком чишћењу у Сребреници, пуковник Кареманс је одговорио да су муслимани попалили 200 српских села око Сребренице и побили становништво које је у њима живело.

Ова његова изајава „шокантно“ је деловала на стране новинаре који су спремни дошли да нападну Кареманса. Холандски пуковник је наиме овом приликом само поновио оно што је рекао дан раније у високотиражном холандском листу „NRC Handelsbiad“ да „у Сребреници није било геноцида“ јер је (како су малициозни уредници дописали) „покољ у Сребреници од стране Срба био коректна војна акција „.

ТАКО је почео „медијски топли зец „за холандске војнике. Убрзо је смењен и Каремансов претпостављени холандски генерал Кузи. Он је изјавио „да након пада Сребренице српско-босанске трупе нису починиле геноцид над муслиманима („Ди велт“ 12. 7. 1996). Додатни Кузијев грех је био у томе што је у међувремену Кареманса из чина потпуковника унапредио у пуковника због заслуга и понашања у Сребреници када га је НАТО оставио самог, и то усред борбе далеко моћнијих војних јединица.

У холандској штампи у јулу 1995. године тражен је одговор на питање да ли су холандски војници били кукавице у управо завршеном сукобу. Друго важно питање било је шта се стварно догодило у Сребреници после уласка српске војске.

Дневник „Het Farool“ је 27. 7. 1995. пренео изјаву капетана М. Схутена, јединог официра УН који је више дана био очевидац на локацијама наводних крвопролића и који у потпуности негирао причу о геноциду:

„Свако брбља о свакоме, али нико не показује чврсте доказе. Запажам да холандски народ хоће по сваку цену да докаже како се збило крвопролиће. Ако су се збивале егзекуције, Срби су их прикривали проклето добро. Отуда у то ништа не верујем. После слома Сребренице 13. јула 1995. приспео сам у Братунац и тамо остао осам дана. Могао сам да одлазим свуда где сам хтео. Припадала ми је свака могућа заштита, нигде ме нису заустављали.“

Непосредно по паду Средбренице око тридесетак страних новинара боравило је на том подручју и ниједан није потврдио причу о било каквом масакру. Особље УН, које је пристигле избеглице са подручја Сребренице интервјуисало у Тузли о кршењу људских права, није наишло ни на једно сведочење о злочинима из прве руке.

Немачки лист „Ди велт“ је 25. 7. 1995. известио да су се репортери новина распитивали код холандских војника, који су се вратили из Сребренице, и увек добијали исти одговор:

– У Сребреници се није збио геноцид!

Дословно је тада написано:

– Ни подофицир Пранк Стројк ни други војници УН стационирани у Сребреници неће јавно да потврде оно што су тврдили, прво министар за помоћ и развој Јан Пронк, а потом и министар одбране Јорис Ворхуве да се у Сребреници збио геноцид.

Војник из редова холандских плавих шлемова Арнолд Блом је пред државном комисијом Холандије био изричит:

– Када смо патролирали у енклави, муслимани су провоцирали српску ватру. Они су пуцали преко нас и тиме хтели да постигну да Срби погоде неког од нас како би спољни свет опет на њих свалио кривицу! Ову изјаву пренео и дневник „NRC Handelsbiad“.

Пред хитно формираном државном холандском комисијом војник Карел Мулдер је изјавио:

– Много тога што се говори о Србима јесте лудост. Био сам три дана са избеглицама и Срби су са њима добро поступали.

Под каквом су баражном ватром били холандски војници по повратку у земљу сведочи податак да су морали да направе веб-сајт www.dutchbat 3. NL. како би одговарали на сумње и оптужбе.

ГОВОРЕЋИ о разлозима постављања презентације, припадник батаљона Марко ван Хес обаснио је да тако желе да сперу љагу са свог војничког имена и да помогну да свет сазна истину и о страдању Срба у то време. У међувремну, у разговору за франкфуртске „Вести“, овај војник је рекао и следеће:

– Федерација Босне и Херцеговине је изгубила спор у тужби против Холандије због наводних пропуста холандског батаљона. Они су нас тужили, а док смо боравили на пунктовима око Сребренице и у њој, нико од муслимана није страдао – причао је Марко ван Хес.

– То што је изгубљен спор, међутим, не значи да су војници добили било какву сатисфакцију.

Како је рекао овај холандски војник: – У јулу 1995. године, 450 војника холандског батаљона, лоше наоружаних, требало је да „брани“ добро опремљену, читаву 28. дивизију Армије БиХ, која је бројала око 10.000 бојовника!

– Што се сами нису бранили? Увек сам се питао зашто сви штите муслимане, а нико Србе – наставља Хес. – Наши пунктови били су и у спаљеним српским селима, Залазју, на пример. Могли смо да уочимо каква су зверства муслимани чинили над Србима. Наш батаљон су чинили младићи од 19 до 20 година, неспремни за било какве окршаје. Тешко нам је пало да нас туже они којима смо помагали скоро две године. Они који су нам крали храну и гориво, псовали нас, вређали… Па, нисмо ми криви што су они изгубили битку. Наш задатак је био да их бранимо од Срба, а они су нас нападали. Убили су једног нашег војника, а неколико ранили!

СТРАДАЊА ВЕТЕРАНА ИЗ СРЕБРЕНИЦЕ

– Када смо се вратили кућама, холандски медији су се утркивали ко ће више да нас облати, уз констатацију да смо баш ми одговорни за догађаје у Сребреници – говори Ван Хес.

– Напала нас је Влада, све друге државне институције. Многи припадници батаљона, најмање 100, тада су тотално – пукли! Полудели су. Неколико њих се убило! Нисмо добили никакву моралну подршку, сатисфакцију за боравак међу муслиманима. Већина војника је због психичких проблема трајно неспособна за рад. Узгред, више од 90 одсто њих није завршило никакву школу пре одласка у Босну.

Ветерани из Сребренице су тужили своју државу, тражећи и сатисфакцију и новчану помоћ. Међутим, и даље трпе понижавања. Марко каже да и девојке одбијају да буду са војницима који су боравили у Сребреници. Сматрају да „нису успели“.

(Вечерње новости)

KOMENTARI19 коментара

 1. Herceg Novi says:

  ISPRICAJTE I OBJASNITE TO MUSLIMANIMA,AMERIKANCIMA I ENGLEZIMA,MI SRBI VEC ZNAMO!!! Srbi su od pamtiveka bili casni i hrabri borci,VITEZOVI. hrvati i muslimani su uvek bili puka suprotnost od SRBA. hrvati i muslimani su izdajnici,koljaci,ubice,siledzije,srbomrsci,ljubitelji tudje cicme,verne sluge tudjih gospodara,najkrvolocniji monstrumi...pogledajte kroz istoriju i uporedite danas,nista se kod njih znacajno promenilo nije... hrvati su jedini na svetu koji su imali decije logore, hrvati su izmislili "srbosek" itd... muslimanima je specijalnos odsecanje glave i nabijanje zivih ljudi na kolac. Po monstruoznosti tesko je odluciti ko je gori,muslimani ili hrvati. Tako da rec genocid mozete pripisati samo hrvatima i muslimanima.

 2. За Србију says:

  Ko god progovori istinu o Srbima, pada u nemilost zapada. A mnogi su platili glavom.

 3. deda mraz says:

  Gospodin pukovnik Karemans je pravi vojnik iako su Holandjani vodili jednu od najprljavijih kampanja protiv Srba jer im je posle pada Srebrenice jasno sve u jednoj recenici rekao. Rekao je da u Bosni nema dobrih i losih momaka i to je bilo sve sto je rekao o Srebrenici i posle toga se preselio u Spaniju.

 4. Aleks says:

  28. diviziju Armije BiH, koja je brojala oko 10.000 bojovnika! A Srebrenica nek bi bila cona bez vojske:) ...tu se več završi priča o genocidu ...Ma izgleda da se opet nešto sprema za balkan pa su počeli da seru malo jače ameri i englezi odma se zna ko stoji iza svega a muslimani su kao i uvek verne sluge prodane duše...ako krenu teren je pripremljen zna se opet srbi krivi:)

 5. triglav says:

  filosofsko religijski obezglavljenim indo-europskim ljudstvima, kojima je nametnuta bankarska religija, treba zavaditi vojne kaste, da se međusobno uništavaju. princip funktioniše nekoliko hiljada godina.

 6. Mirjana Ikonic says:

  Politika je sve to,da se ne lazemo!

 7. duki says:

  po onom vicu: zar ti ženo više veruješ svojim očima nego meni? može se i sve ovo okarakterisati. Naime, dokazani srbomrsci, Amerikanci, Englezi i njihovi sateliti unapred su smisili "žvaku" kako su Srbi napravili genocid pa nikakva svedočenja onih koji su neposredno sve to videli i doživeli ne znače ništa.

 8. Mila says:

  Ovo sve smrdi, na novi rat "Totalno unistenje" Srbi OPREZ,ovo nije bez vraga. ZAPADNI MEDIJI SU PONOVO ZAIGRALI NA SATANIZACIJU SRBA,ma gde oni bili.

 9. Mile Nikolic says:

  Imate li ovaj clanak na Engleskom jeziku da bi ga poslali po celom svetu....Mile

 10. Zoran says:

  Kade Holandske vlasti tako postupujú prema vlastním ljudima onda je sve jano da tu nema pravde vec samo prljave politike. Ovo je konacan propast zapad a i njenog nemorala i ljudskosti. Vi svi koji ce te ziveti jos 10-15 god videćete propadanje zapad a koje se vise nece povratiti barem ne sledecih nekoliko stoleca. Sada se sve seli u Aziju koja ce skinuti nepravdu i ljagu Srbi ma.

 11. Pingback: ХОЛАНДСКИ ПУКОВНИК: Срби ниси починили геноцид, већ су бриљантно ослободили Сребреницу! | Јадовно 1941.

 12. Emir frasto says:

  Ma ne , kako su Srbi mogli pociniti taj monstruozni zlocin , tako miroljubiv i savjestan narod. To su mulimani sami , Posto im je ponestalo srpskih glava da odsjecaju oni su onda Okrenuli kamu na svoje vratove i pocinili masovno samoubistvo. A zavisnost od klanja kod muslimana izgleda je veliki problem Sto znaci da dok je muslimana , nema vam spasa. Ovo je naravno ironicno sastavljen tekst, ali kad procita Ovaj tekst pa sve komentare, skoro stvarno da covjek povjeruje U nesto sto je do sad bilo nemoguce odnosno nevjerovatno. Ja nisam niti neki vjernik niti sudija, ja sam samo jedan koji Se bavi naukom i usavrsavanjem, ali ovo je gore od bilo kog crna nog Filma. Jal su se sami poubijali, Jal su ih holandjani po bili Al nikako brate Srbi. Pa Srbi nikad nikog nisu ubili, doduse Ponekad svog brata , strica i tako medjusobno, ali nikad muslimana I 1943 i 1992 na drinskom mostu u Foci i tu se sami poklase muslimani A kad su se vec zaklali onda su im samo miroljubivi Srbi pomogli Da se bace u drinu jer nisu mogli sami kad su vec sebi po osjeca Li Glave. Biti nasilan, biti pokvaren, biti cinican, lukav sve je to ok Ali biti toliko bolestan u mozak kao ovi holandjani i Srbi Koji tvrde tako kao u ovom tekstu , to je vec izvan svih granica Neka vam je bog na pomoci, napaceni narode, nije ni vama lako

  • Đorđo says:

   Emir frasto, citat: "Ja nisam niti neki vjernik niti sudija, ja sam samo jedan koji Se bavi naukom i usavrsavanjem". Eh, Emire,jadna ti majka, a jadna je i nauka kojom se ti, tako nepismen, baviš.

 13. Deki says:

  Emire, sam si sebi dao odgovor. Sjajno si sebi razjasnio sve. Jos samo da svi tvoji to shvate I sve ce biti u redu.

 14. Nebitno says:

  Dajte molim vas Bosanac sam i nisam neki vjernik,ali za sve su krivi stranci koji su zavadili obicni narod (uz to znajuci da ima i onih koji fantaziraju o ovome ili onome i da bi lako zapalili vatru),a mi (ja ne, nisam ucestvovao u tome, nek se bije ko hoce ja idem gdje je mir i cuvam svoju porodicu a ne da se borim za politicare i bilo sta) svi nasjeli ko najveci tukci.A da su Ameri htjeli pustili bi da ABIH udje u Banjaluku,nego su zaprijetili da mora ofanziva stati ili ce bombardovati je.Dok se mi svadjamo ko najveci idioti drugi koju planove kako mozda opet da "nas" tukce zavade i da od toga nekako profitiraju.I da,najsretniji bih bio da smo svi ostali u Jugi,ali ko nas pita, pita li obicni narod stvarno iko hoce li u tu Eu koja je sad mozda i u namjerno i planski napravljenoj krizi

 15. svaba says:

  Emire, ako je 400 Srba napalo 10 000 muslimana i izvrsilo genocid postavlja se pitanje zasto se muslimani nisu branili, sta ti mislis zasto ????

 16. Saša says:

  Ko zna šta se stvarno desilo ?

 17. Vestica says:

  Emire,ti se bavis naukom i usavrsavanjem?! Dalje od prvog osnovne nisi mako, da te neko pita ne znas ni gdje je Holandija ali valjda samo na bosnjackom znas citati, a tamo su sve pisali zajedno, pa su tako i malo 0000 dopisali, ko da su znali koliko nula ima hiljada, a koliko deset,a tamo su takvi isti pisali bajke o genocidu, pa si tako i naucio.

 18. Pingback: СЛОВЕНСКО ДРУШТВО | Ненад Благојевић: СРПСКИ ОПАНЦИ И ЕУНИЈАТСКО ЛАГАЊЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u