ХОЛАНДСКИ ВЕТЕРАНИ одлучили да туже државу због Сребренице

HOLANDSKI VETERANI odlučili da tuže državu zbog Srebrenice

11 jula 2019

Grupa veterana iz holandskog bataljona UNPROFOR, koja je 1995. činila deo UN-ovih mirovnih snaga u zoni Srebrenice, ponovo pokreće tužbu protiv vlade Holandije, kojom traže vraćanje časti, izvinjenje i isplatu simboliče odštete, preneo je holandski dnevni list AD.

Advokat veterana, Mihael Rupert, izjavio je da su holandski vojnici bili poslati u “nemoguću misiju”.

“Država je poslala te vojnike u nemoguću misiju i onđe ih napustila”, rekao je Rupert.Rupret je ranije rekao da je vojnicima tokom tih događaja u Srebrenice naneta velika šteta, telesne, psihološke i finansijske, kao i njihovim društvenim životima.

Pre tri godine se oko 230 veterana okupilo u nameri da pokrenu tužbu protiv Holandije, ali su odustali prošle godine kada je ministarka odbrane Ank Bajlefeld najavila istragu povodom problema sa kojima se holandski veterani iz Srebrenice još uvek suočavaju.

Iako ministarka i dalje vodi razgovore sa radnom grupom bivših mirovnjaka, izvestan broj veterana ima utisak da se ipak ništa konkretno ne preduzima, objasnio je advokat Rupert.

U ovom trenutku oko dvadeset vojnika namerava ponovo da pokrene tužbu protiv vlade Holandije, a njihov zastupnik očekuje da će se grupi pridružiti još oko stotinu veterana.

KOMENTARI3 komentara

  1. bane says:

    Štitili mudžahedine...

  2. Miki says:

    Ovim holandskim veteranima UNPROFOR-a koji su održavali zonu u Srebrenici, treba da pruži advokatsku i svaku stručnu pomoć i Srbija jer je to pravi dokaz da se reši pripremljeni scenario Srebrenica i naknadno bomberdovanje Srbije

  3. Rex says:

    psi rata pretrpeli duševnu bol tokom iniciranja i raspirivanja rata u Jugoslaviji.Haški sud bi mogao da presudi da im plate potomci žrtava koje ti silni "mirotvorci" uranijumski andjeoskih lica , n o s e na duši.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *