slika-25-12-23-17-49_darkoPiše: Dr Darko Tanasković

Holbruk ponovo na Balkanu! Ali ne „buldožer diplomata“ Ričard, već njegov sin, sineasta Dejvid. Došao je početkom jula u Sarajevo, kako bi razgovarao s ljudima koji su poznavali njegovog oca, u nameri da za dvadesetogodišnjicu Dejtonskog sporazuma pripremi dokumentarni film o pokojnom tati.

Očigledno je došao na pravo mesto, jer je, kako kaže u intervjuu „Slobodnoj Bosni“, posle 24 sata provedena u Šeheru „shvatio da je otac bio istorijski lik“. Cilj mu je, veli, da pomogne da se razume diplomatski lik njegovog „oca mirotvorca“ koga „najbolje poznaje kao osobu, daleko od kamera“, iako kaže da su provodili malo vremena zajedno.

U razgovoru s novinarkom Mirhom Dedić, Holbruk junior ponajmanje govori o ocu. Sem srceparatalne epizode s fotografijom Sarajeva u božićnoj noći, koju mu je nakon očeve smrti, s porukom „Hvala ti, Ričarde, za ovo“, poslala tatina koleginica mirotvorka Kristijana Amanpur, saznajemo da je arhitekta Dejtonskog sporazuma zaslužio (a izgleda i očekivao) Nobelovu nagradu za mir. „Kada jasnije gledam na stvari, šta je radio i kako se ponašao, i koji su kriteriji za tu nagradu, siguran sam da ju je potpuno zaslužio“, kaže Dejvid.

Zaista, s obzirom na kriterijume i neke od poslednjih dobitnika, sin je u pravu – Holbruku senioru je naneta velika nepravda, ne toliko zbog Dejtonskog sporazuma, koliko zbog potonjeg Rambujea i uspešnog nastavka „politike drugim sredstvima“, koji je usledio i s neba i s mora. Inače, čitav intervju je besprekorno konfekcijski skrojen prema šnitovima za takva obraćanja „svetskih ličnosti“ u većini bošnjačkih medija. Tata je bio „potpuno vezan za Sarajevo“, bio je odlično upućen u istoriju BiH (sam Ričard je u nekoliko navrata priznavao da mu takva znanja nedostaju), na Karadžića i na Mladića je gledao kao na ratne zločince (upućeni sin dodaje da je Karadžić čovek ludih vizija i lažov) i, krunski momenat, da je otac živ, svakako bi se angažovao na popravljanju „frustrirajućeg“ Dejtonskog sporazuma. Srećom, zasad to nije moguće ni na filmu.

Ničeg prirodnijeg do da sin lepo misli o ocu i da mu je želja da na filmskoj traci sačuva uspomenu na njegovo mirotvoračko delo. Zanimljivo je, međutim, da među zemljama koje će u pripremnoj fazi projekta posetiti ne pominje Srbiju. Ili tu nema očevih učinaka? Zanimljivo je da je Dejvid Holbruk 2002. godine bio koproducent dokumentarnog filma Judžina Džareckog „Suđenja Henriju Kisindžeru“, prema istoimenoj žestokoj knjizi kontroverznog novinara Kristofera Hičensa, gde je bivši državni sekretar prikazan kao ratni zločinac. Seti li se on ponekad toga?

Uostalom, zašto bi Holbruk junior uopšte dolazio u problematičnu Srbiju, kad mu se posle samo jednog dana u tatinom voljenom Sarajevu sve razjasnilo. Ostaje da se svuda okolo pogasi svetlo i uključi kamera. A u Srbiji bi se docnije možda moglo i pobediti na nekom festivalu.

(Novosti)