Хор 66 девојака, симбол Шапца

Hor 66 devojaka, simbol Šapca

10 januara 2019

NAJLEPŠI simbol Šapca, hor “66 devojaka”, osnovao je daleke 1963. dirigent mr Branko Đurković i sve ove decenije ostao na njegovom čelu. A da vreme ne može ništa ni njemu ni horu u kojem unuke nasleđuju bake, dokazao je nedavnim koncertom, obeleživši 55 godina ansambla i svoj 81. rođendan.

– Ne zovu mene džabe “Ginis dirigent” – ponosno i uz osmeh kaže mr Branko Đurković. – Ne postoji niko na svetu ko je osnovao ansambl i ostao uz njega ceo vek. Ali eto, hor jeste bio i ostao moj život, posvetio sam mu se maksimalno, pa ni rezultati nikada nisu izostajali.

Sa “66 devojaka” pobedio je Đurković na 30 festivala bivše Jugoslavije i nijednom nije bio drugi. Gostovali su u svim zemljama Evrope, pa su tu i evropske gran-pri nagrade, ali najveće priznanje za njega lično je, kaže, Vukova nagrada koju je dobio 1993. Takođe, pripala mu je i nacionalna nagrada za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, 2011. godine.

– Sasvim slučajno počeo sam da se bavim muzikom – seća se proslavljeni dirigent. – Prva proba u Učiteljskoj školi 1954, a profesor kaže: “Počnite kada vam ja kažem i nemojte stati dok ja ne završim.” Svi su stali samo sam se ja i dalje čuo. Svi se smeju, a profesor kaže: “Tako je, druže Đurkoviću.” Pomislio sam da sam sigurno genije i od tog načina razmišljanja se sve razvilo.

Više od dve hiljade koncerata hora “66 devojaka” širom sveta pronelo je ime Šapca, što je još jedna okolnost za „Ginisa“. Pevalo ih je ukupno 2.360, a među njima su i “devojke” treće generacije, odnosno unuke članica koje su u horu bile u vreme osnivanja.

– Stigli su nas vreme i umor – priznaje, ipak, supruga Ivanka Đurković, koja je uz Branka bila sve ove lepe i teške i godine i koncerte. – A šta je lepše od hora i pesme, ima li boljeg načina da proživite život…

Branko Đurković rodom je iz mačvanskog sela Dublja, a školovao se u Šapcu, Sarajevu i Beogradu, gde je završio Fakultet muzičke umetnosti i magistrirao. Na istom fakultetu 1980. postao je docent, pa potom je izabran za profesora.

Nastupao je sa Orkestrom garde Jugoslavije, Niškim simfonijskim orkestrom, Vojnim orkestrom Prve oblasti, Horom flauta iz Beograda, Kamernim orkestrom FMU, Horom Radio Sarajeva… Želja mu je, kaže, ostalo malo, a jedna još neispunjena je da njegov Šabac dobije koncertnu dvoranu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *