HOROR U LONDONU: Zaklali vojnika i vikali „Allahu akhbar“!

HOROR U LONDONU: Zaklali vojnika i vikali „Allahu akhbar“!

22 maja 2013

image_update_Nasred ulice u jugoistočnom delu Londona dvojica muškaraca napala su i mačetom ubila jednog vojnika. Telo su odvukli na ulicu, gde su, mašući oružjem, od šokiranih prolaznika tražili da ih fotografišu.

Vojnik je imao oko 20 godina, a ulicom je hodao u majici kratkih rukava s logotipom jedne humanitarne organizacije za pomoć vojnim veteranima. Prema izveštaju BBC-ja, napadači su nosili tradicionalnu muslimansku odeću, a dok su ubijali vojnika vikali su ‘Allahu akhbar’ ili ‘Bog je velik’. I oni su navodno bili tek nešto stariji od 20 godina.

„Ponašali su se kao ludaci, poput životinja. Odvukli su ga s pločnika i bacili telo nasred kolnika“, rekao je svedok Džejms, a prenosi BBC. On je dodao da su potom počeli mahati mačetom i pištoljem, tražeći od šokiranih prolaznika da ih fotografišu i snimaju mobilnim telefonima, „kao da su hteli da budu na televiziji“.

Nedugo zatim na mesto zločina stiglo je nekoliko policijskih patrola. Usledio je kraći oružani obračun u kojem su obojica napadača dobila metak. Prebačeni su u bolnicu, a jedan od njih je u kritičnom stanju.

„Čini mi se da su napadači bili crnci“, rekao je za CNN jedan od svedoka, i dodao da je jedan osumnjičeni nosio majicu s natpisom „Help for Heroes“, dobrotvorne organizacije koja pomaže vojnim veteranima.

Zločin je uznemirio britansku javnost i alarmirao tamošnje vlasti. Premijer Dejvid Kameron, koji je danas u poseti Francuskoj, napad je nazvao ‘zaista šokantnim’, a ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej sazvala je hitan sastanak Kobre, posebnog vladinog tela za vanredne situacije.

BBC javlja da britanske vlasti ubistvo tretiraju kao mogući teroristički napad. Na helikopterskim snimcima prikazanim u britanskim medijima na mestu događaja vidljiva je veća krvava mrlja te jedno slupano privatno vozilo.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *