Храбре слике света

Храбре слике света

21 новембра 2017

ВЕНЕЦИЈАНСКИМ победником, израелском драмом „Фокстрот“ Самуела Маоза, која је и фаворит за Оскар 2018, у Дому омладине 24. новембра почиње Фестивал ауторског филма.

Под метафоричним насловом „Дух `67.“ ФАФ ће приказати 91 остварење, међу којима су и победници највећих светских фестивала. У Главном програму видећемо 22 филма, а у трку за Гран-при „Александар Саша Петровић“ улази девет остварења; документарци „Макала“ Емануела Граса (канска награда у „Недељи критике“), и „Каниба“ Веране Паравел и Лусјена Кастења Тејлора (награда жирија у Венецији), „Фелисите“ Алена Гомиса (Сребрни медвед у Берлину), „Барбара“ Матјеа Амалрика (награда у Хамбургу). У конкуренцији су и „Човек од интегритета“ Мохамада Расулофа (канска награда у програму „Известан поглед“), „Када дан није имао име“ Теоне Стругар Митевске, „Пројекат Флорида“ Шона Бејкера (награда критике у Хамбургу). Ту су и два дебитантска филма – „Старатељство“ Гзавијеа Леграна („Сребрни лав“ за режију и „Лав“ будућности у Венецији), и „Војници. Прича из Ферентарија“ Иване Младеновић.

– „Дух `67.“ водио нас је у састављању Главног програма: ка ауторима и делима довољно одважним да пробију све задате границе и клишее, и довољно надахнутим да њихова слика данашњице издржи пробу и у неком будућем времену, у сусрету са неком другом публиком – изјавио је уметнички директор ФАФ Срђан Вучинић, истичући да је и плакат 23. фестивала инспирисан 1967, зенитом „Новог југословенског филма“, тренутком највеће досегнуте слободе и креативности у историји наше кинематографије

Бројни документарни филмови на фестивалу, како је истакао копредседник Савета ФАФ Стефан Арсенијевић, доказују да је стварност постала луђа и непредвидивија од фикција. То је видљиво и у осталим селекцијама – такмичарском програму „Храбри Балкан“, пратећем програму Bande a part, а ФАФ ће 2. децембра затворити „Лаки“ Џона Керола Линча, последње остварење Харија Дина Стентона, звезде независног филма.

МАЊИ БУЏЕТ

ИАКО ће ФАФ приказати рекордни број филмова, и имаће два пута више гостију него прошле године, ипак је добио мању подршку – од Града Београда стигло је 800.000 динара, а од Министарства културе четири и по милиона динара, што је 15 одсто мање него прошле године, тако да буџет фестивала неће прећи 48.000 евра, истакао је Игор Станковић.

ЗВЈАГИНЦЕВ, ХАНЕКЕ..

У ОКВИРУ Главног програма ван конкуренције видећемо нова дела великих аутора, „Без љубави“ Андреја Звјагинцева (Награда жирија у Кану), „Хепиенд“ Михаела Ханекеа, „Духови Исмаила“ Арна Деплешена…, као и нове филмове наших редитеља: Горана Марковића, Пурише Ђорђевића, Предрага Велиновића, Миле Турајлић, Марка Новаковића, Биљане Туторов, Иване Младеновић.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u