Храбре слике света

Hrabre slike sveta

21 novembra 2017

VENECIJANSKIM pobednikom, izraelskom dramom „Fokstrot“ Samuela Maoza, koja je i favorit za Oskar 2018, u Domu omladine 24. novembra počinje Festival autorskog filma.

Pod metaforičnim naslovom „Duh `67.“ FAF će prikazati 91 ostvarenje, među kojima su i pobednici najvećih svetskih festivala. U Glavnom programu videćemo 22 filma, a u trku za Gran-pri „Aleksandar Saša Petrović“ ulazi devet ostvarenja; dokumentarci „Makala“ Emanuela Grasa (kanska nagrada u „Nedelji kritike“), i „Kaniba“ Verane Paravel i Lusjena Kastenja Tejlora (nagrada žirija u Veneciji), „Felisite“ Alena Gomisa (Srebrni medved u Berlinu), „Barbara“ Matjea Amalrika (nagrada u Hamburgu). U konkurenciji su i „Čovek od integriteta“ Mohamada Rasulofa (kanska nagrada u programu „Izvestan pogled“), „Kada dan nije imao ime“ Teone Strugar Mitevske, „Projekat Florida“ Šona Bejkera (nagrada kritike u Hamburgu). Tu su i dva debitantska filma – „Starateljstvo“ Gzavijea Legrana („Srebrni lav“ za režiju i „Lav“ budućnosti u Veneciji), i „Vojnici. Priča iz Ferentarija“ Ivane Mladenović.

– „Duh `67.“ vodio nas je u sastavljanju Glavnog programa: ka autorima i delima dovoljno odvažnim da probiju sve zadate granice i klišee, i dovoljno nadahnutim da njihova slika današnjice izdrži probu i u nekom budućem vremenu, u susretu sa nekom drugom publikom – izjavio je umetnički direktor FAF Srđan Vučinić, ističući da je i plakat 23. festivala inspirisan 1967, zenitom „Novog jugoslovenskog filma“, trenutkom najveće dosegnute slobode i kreativnosti u istoriji naše kinematografije

Brojni dokumentarni filmovi na festivalu, kako je istakao kopredsednik Saveta FAF Stefan Arsenijević, dokazuju da je stvarnost postala luđa i nepredvidivija od fikcija. To je vidljivo i u ostalim selekcijama – takmičarskom programu „Hrabri Balkan“, pratećem programu Bande a part, a FAF će 2. decembra zatvoriti „Laki“ Džona Kerola Linča, poslednje ostvarenje Harija Dina Stentona, zvezde nezavisnog filma.

MANJI BUDŽET

IAKO će FAF prikazati rekordni broj filmova, i imaće dva puta više gostiju nego prošle godine, ipak je dobio manju podršku – od Grada Beograda stiglo je 800.000 dinara, a od Ministarstva kulture četiri i po miliona dinara, što je 15 odsto manje nego prošle godine, tako da budžet festivala neće preći 48.000 evra, istakao je Igor Stanković.

ZVJAGINCEV, HANEKE..

U OKVIRU Glavnog programa van konkurencije videćemo nova dela velikih autora, „Bez ljubavi“ Andreja Zvjaginceva (Nagrada žirija u Kanu), „Hepiend“ Mihaela Hanekea, „Duhovi Ismaila“ Arna Deplešena…, kao i nove filmove naših reditelja: Gorana Markovića, Puriše Đorđevića, Predraga Velinovića, Mile Turajlić, Marka Novakovića, Biljane Tutorov, Ivane Mladenović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *