Храмови чувају веру и народ православни

Hramovi čuvaju veru i narod pravoslavni

16 oktobra 2016

37-hramovi-cuvaju-veru-1_620x0

TAMJAN se Crnom Gorom širi kao nikada ranije. Novi hramovi i crkve, na kojima bi pozavidele i mnogo bogatije sredine, ispunili su „prazninu“ koju su donele komunističke,ateističke vlasti, decenije bezboštva. Izgrađeni su za nešto više od četvrt veka, otkako je u vladičansku stolicu slavnih Petrovića seo arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. On je sa vernim narodom koji se sabrao oko crkvenog stožera, obnovio crkve i manastire, sagrađene su i nove, na temeljima starih, ali i tamo gde ih ranije nije bilo.

Protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, kao dela SPC, ističe, za „Novosti“, da je za dve i po decenije obnovljeno čak oko 600 hramova, da su izgrađeni i mnogi novi sakralni objekti.

– Uspeli smo u kriznim vremenima da prvenstveno donacijama vernika, i s ovih prostora i iz inostranstva,izgradimo ovo svetilište. U svemu tome nas je vodila ruka i vera najjača Svetog Vasilija Ostroškog. Sveti Jovan Vladimir je onaj koji je poneo Hristov krst – rekao je vladika Amfilohije.

Pre tri godine u Momišićima, nekadašnjem metohu Hilandara, osveštan je najveći Saborni hram Hristovog vaskrsenja. U ovo zdanje visine 41,5 metara, površine 1.270 metara kvadratnih, sa sedam pozlaćenih krstova (prilog crnogorskih plemena) i 17 zvona pristiglih iz livnice „Vera“ u Voronježu, iz bratske Rusije. Jedno od njih teško je 11 tona i najveće je na Balkanu, a „priložio“ ga je, kako piše na njemu, narod Crne Gore, Boke i Primorja.

Tu je još jedan „unikat“ – centralni polijelej, težak 1.200 kilograma i prečnika devet metara. I ovaj hram, kao i onaj u Baru, oslikan je u fresko tehnici i posle osam vekova od oslikavanja Sopoćana, sa pozlatom na fresko malteru!Podgorički hram najlepši je poklon i Crnoj Gori i celoj Evropi za 1.700 godina Milanskog edikta.

Već nekoliko godina traje i gradnja trećeg Sabornog hrama u centru Berana. Posvećen je Svetom Simeonu Mirotočivom i biće najveća bogomolja Eparhije budimljansko-nišićke. Površine je u osnovi 27 sa 37 metara, imaće 500 kvadrata korisne površine u prizemlju i galeriju veličine 118 kvadrata. I nad njim „stražare“ pozlaćeni krstovi, koje su priložili vrli donatori iz ovih krajeva.

U mestu Jovan Do, opkoljenom brdima i visokim stenama, na dvanaestom kilometru od Nikšića, nalaze se Crkva Svetog Jovana Krstitelja i monaški dom. Tu je i crkva posvećena Svetim srpskim mučenicima. Manastir je nikao na imanju koje je pre više od 15 godina poklonila Mitropoliji crnogorsko-primorskoj porodica Nikčević. Jedan je od najneobičnijih i najlepših hramova „nove izrade“ ne samo u Crnoj Gori.

KRUNA GRADITELJSTVA

KRUNA crkvenog graditeljstva u Crnoj Gori je svakako Saborni hram Svetog Jovana Vladimira na Topolici u Baru, koji je u prisustvu oko pet hiljada vernika, osveštan krajem avgusta ove godine. Svetu liturgiju su služili patrijarh jerusalimski Teofilo Treći, srpski patrijarh Irinej, albanski arhiepiskop Anastasije i mitropolit Amfilohije, sa još pedeset arhijereja iz svih pomesnih crkava. Izgradnja ovog veličanstvenog hrama, koji je drugi po veličini na ovim prostorima i koji je osveštan na 1000. godišnjicu mučeničke smrti sveca, kneza dukljanskog Jovana Vladimira, počela je 2000. godine.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *