ХРВАТСКА НАПАЛА СРБИЈУ ЗБОГ НЕВЕРОВАТНЕ СТВАРИ

HRVATSKA NAPALA SRBIJU ZBOG NEVEROVATNE STVARI

5 marta 2021

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je danas da inicijativa uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu u Subotici „nije u duhu dobrosusedskih odnosa“ i pozvao nadležne u Beogradu da preispitaju takvu odluku.Odbornici Skupštine Grada Subotice usvojili su danas, uz protivljenje predstavnika DSHV-a, Odluku o pristupanju promeni Statuta Grada, čime je pokrenuta procedura uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu na teritoriji ovog grada.

Toj se inicijativi oštro protive Demokratska stranka Hrvata Vojvodine (DSHV), Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a prema stavu hrvatskoga ambasador u Srbiji Hidajeta Biščevića, predlog je zakonski i pravno neutemeljen, javlja agencija Hina.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je u utorak i protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Srbije preko hrvatskog ambasadora u Beogradu.

– Bunjevački govor nije jezik, on pripada novoštokavskom ikavskom dijalektu, jedan je od dijalekata hrvatskog jezika. I Bunjevci u Mađarskoj su podetnička grupa i oni se služe i nazivaju svoj jezik hrvatskim, a bunjevački je dakle jedan od dijalekata – rekao je Grlić Radman novinarima nakon sednice vlade.

MVEP je, prenosi agencija, u protestnoj noti u utorak naveo da „pokretanje takvih inicijativa ne doprinosi daljnjem unapređenju i jačanju bilateralnih odnosa između dveju država, a to nije niti u skladu niti u duhu standarda EU niti dobrosusedskih odnosa“.

Time bi, dodaje se, bile prekršene obveze iz bilateralnih i međunarodnih sporazuma o pravima manjina, istakao je Grlić Radman.

MVEP je pozvao nadležna tela Srbije da preispitaju svoju odluku, a Grlić Radman se u sredu čuo i sa šefom srpske diplomacije Nikolom Selakovićem i rekao da će se ponovno čuti verovatno već sutra.

Prema zakonu o službenoj upotrebi jezika i pisma Srbije, jezik nacionalne manjine uvodi se u službenu upotrebu ako je broj pripadnika te nacionalne manjine na teritoriji jedinice lokalne samouprave najmanje 15 posto, a Bunjevaca je u Vojvodini tek nešto više od devet posto, piše Hina, a prenosi Tanjug.

KOMENTARI40 komentara

 1. Dragi says:

  A po čemu je ovakav hrvatski jezik priznat kao jezik, a bunjevački za njih nije jezik? Bunjevački se razlikuje od hrvatskog isto toliko koliko i hrvatski od srpskog. Hrvati se ponašaju isto kao i Ukrajinci, koji ne priznaju rusinski jezik, ali za svoj ukrajinski traže da se priznaje.

  • Ivan says:

   Hrvatski je govor nije jezik, on pripada novoštokavskom ikavskom dijalektu, jedan je od dijalekata srpskog jezika.

   • Istina booli says:

    Ne Ivane svi govore srbski ok Kine do Aljaske, srbska budalo....

    • Kosovac says:

     @ Istina booli, …..Hrvati govore Srpskim jezikom. Jer, kada bi pričali starim hrvatskim jezikom, niko ih ne bi razumeo. Bilo bi teško i da se međusobno sporazumeju, obzirom na inteligenciju kojom su obdareni.

  • jovan says:

   Prisajedinjenje Baranje, Backe i Bannata, Kraljevini Srbiji 1918. dan ranije Srem, "su doneli vecnoci Srba, Bunjevaca i Slovaka!!!! Hrvati su u to vreme u Srpskoj Vojvodini bili STATISTICKA GRESKA! A danas su samo GRESKA, JEZIVA GRESKA!

 2. Kosovac says:

  Hrvati su odvratno uporni u nekim stvarima koje ih se ne tiču. Sekiraju se za Bunjevce i Šokce, a niko to ne traži od njih. Evo čak hrvatski velikodostojnici prete i Evropskom Unijom: „tata, tata, ovi Srbi nisu uopšte dobri“. ………………..10.05.1991. godine, u Srbiji (Vojvodina), registrovana je stranka „Bunjevačka i Šokačka Stranka Vojvodine“. Znači, Bunjevci i Šokci nemaju nikakve veze sa Hrvatima, inače bi njihova stranka u nazivu imala ono ogavno „hrvatska“. Jeste da ih Hrvati svojataju, ali u tom smislu Hrvate i Šiptare niko ne smatra za ozbiljno. Predsednik stranke Miroslav Vojnić Hajduk, je često izjavljivao (1993.): „Mi smo mali, ali autohtoni narod. Svoje jugoslovensko opredeljenje smo uvek ispoljavali, a to činimo i sada“. Antun Stanković: "Nismo uključeni ni u jedan separatistički pokret". "Uvek smo bili Jugoslovenski orijentisani". ………………..Iz ovih istinitih činjenica koje sam izneo, možemo slobodno da zaključimo Da su Bunjevci i Šokci jasno pokazali da nemaju nikakve veze sa Hrvatima. Hrvati i Bečka škola vidimo ipak teraju i dalje svoje, Očekujem da će neki komitetlija EU da naredi Srbima da u sklopu pristupnih pregovora, poglavlje „poniznost“, da priznaju da su Bunjevci Hrvati, na osnovu „naučnih“ dokaza proisteklih iz pravnih tekovina EU.

  • Karital says:

   Šokci i bunjevci su Hrvati.Početkom devedesetih, srbi su sproveli etničko čiščenje u Vojvodini.Ubijali ste Hrvate iako nije bilo rata.Petrovaradin i Kamenica planski su očišćeni od Hrvata.Te sitne duše koje si gore naveo, iz straha su morali postati "bunjevci i šokci"To šta radi zvanična politika nije slučajno.Nešto slično se dogodilo u Crnoj Gori, gdje je Dobrečić odigaro glavnu ulogo u posrbljivanju Hrvata.Međutim, i mi imamo asa u rukavu.Aktivirat ćemo našu Hrvatsku pravoslavnu Crkvu.Vidjet ćeš koliko će pravoslavnih Vlaha promijeniti dres.EU će nam rado izaći u susret.

   • Kosovac says:

    @ Karital, .....Nisam znao da si pravoslavan, mislio sam da si ogavan rimokatolik.

   • Subota Vrletić says:

    Oooooo alaj kogod laže. Lažeš što i pljuneš na zemlju.

   • Olja says:

    Glupost je nekako i smešna i tužna, ti sa svojom nepojamnom budalaštinom spadaš u prvu grupu...

    • Olja says:

     @KARITAL

     • Karital says:

      Sve je čisto, jasno, bez greške...OLJA!Za sada podilaze srpskim političarima u Hrvatskoj, čija djeca i unuci se deklariraju kao Hrvati.Ne prestanete vuči mečku za rep, dobit ćemo stotinjak hiljada pravoslavnih Hrvata.

      • dinki says:

       Koritar,nema što da se ljutiš,to ti je što ti je,ima da vas podijele Italijani i Mađari,vidiš da zapad pravi otklon od vas,kome ćete vi takvi puni mržnje,otirač će da naprave od vaše lijepe a ti se brineš za Bunjevce.Uči ruski možda ti pomogne.

       • Karital says:

        Kad smo kod Mađara i Talijana, vi ste uvijek bili na usluzi navedenima kad su bili u pitanju Hrvati.Umjesto da ste nam pomagali, vi ste radili sve kontra nas.Kad su se stvarale države, vaše stranke i crkva za mađarone i talijanaše.I sad bi kao trebalo da vas tapšemo po ramenu.

        • dinki says:

         Ko od vas traži da nas tapšete po ramenu,ko od vas može išta tražiti,ko je lud išta tražiti od vas,moliti vas za nešto.Vama nema pomoći,katoličanstvo je u vama uništilo sve ljudsko,sami sebe ste osudili na lagano izumiranjem pomaganjem germanima da unište Srbe.Jeste li srećniji što nema Srba,jeste li bogatiji,da li vam je lakše u životu,jeste li naselili Hrvatima teritorije sa kojih ste počistili Srbe,živite li u njihovim kućama,radite li njihove njive.Na mjesto Srba Evropa će vam uvaliti migrante i oni će počistiti vas iz istog razloga zbog kojeg ste vi počistili nas.

         • Karital says:

          Nismo mi pomagali germanima da unište Srbe, već ste vi pomagali Mađarima,Talijanima i Austrijancima da Hrvati nikad ne dobiju svoju državu.Tko ti brani da se vratiš na svoje?Tko ti je dao oružje i nagovorio da stavljaš barikade po cestama?Čak je Franjo pristao da ti da državu u državi, ali i to ti je bilo malo.Da si imao pamet, bio bi kod kuće.

          • dinki says:

           Opet istorija za tebe i tvoje počinje kada vama to odgovara i sva je priča sa vama suvišna,ostaje opet pitanje Srbine da odgovoriš,jesu li vas Jevreji ili Romi napali pa ste ih masakrirali kao nas.Kakvu i kada ste to imali državu pa da vam je neko otme, vi ste nesposobni da je imate ili održite.Kako ste postali to što ste sada najbolje se vidi po mojim montenegrinima,ista mržnja,ista spremnost na najgore zločine.Zato pušti priču o vašoj nevinosti,pobijeni Jevreji,Romi i Hrvati koji se nijesu slagali sa zločinima vas demantuju.Vatikan vas je zauvijek zatrovao a germani upregli.

   • Ivan says:

    EU ce vam izaći u susret! Da naravno 4 reich je zato i stvoren

   • jovan says:

    Prisajedinjenje Baranje, Backe i Bannata, Kraljevini Srbiji 1918. dan ranije Srem, "su doneli vecnoci Srba, Bunjevaca i Slovaka!!!! Hrvati su u to vreme u Srpskoj Vojvodini bili STATISTICKA GRESKA! A danas su samo GRESKA, JEZIVA GRESKA!

 3. Srbski vitez says:

  Kakva drskost i bezobrazluk! Tipično za Kurvate koji se ničega ne stide...pa ni bezobrazluka da guraju njušku u stvari koje ne bi trebalo da ih se tiču! Bunjevci su pre svega narod koji ima svoj jezik i koji se njime služi već vekovima! Prema tome, šta to ima da tangira kurvate u kurvatskoj!???

 4. Kulak says:

  Bunjevci su u Srbiji autohtoni narod,a hrvati doseljenici.Svako ko se tako oseća,ima pravo reći da je po nacionalnosti Bunjevac.To je osnovno ljudsko i nacionalno pravo.To je neprikosnoveno unutarnje pitanje Srbije,a hrvatska nema nikakvlo pravo da se meša u to kako će se nacionalno izjašnjavati građani Srbije.Neka hrvatska vrati status konstitutivnog naroda Srbima u hrvatskoj nad kojima su hrvati izvršili genocid.

  • jovan says:

   Tako je. Oni su katolicki Srbi. Kao dalmatinski Srbi-katolici, cak i neki navijaju za Hajduk, valjda su bili nekada hajduci, ili sto bi priglupi Tudjman rekao za Kninsku krajinu "srpska hajducija"! :)))) Na zalost, neki su pod beneficijama se izjasnili da tzv. Hrvati.Ipak pravi nikDa nece reci da Hrvati.

 5. Ivana says:

  Dok u isto vreme hrabro i pod pritiscima vešto pokatoličuju ono malo Srba šta je ostalo u rvatskoj. Bestidnici bez mozga koje štiti peta kolona u Srbiji.

 6. Žarko says:

  Pa i hrvatski je dijalekt srpskog jezika! Što se bunite bez ikakvog razloga.

 7. I Love Jesus says:

  Ma neee, bilo bi neverovatno da ima neke stvari radi koje Hrvatska ne bi napala Srbiju. Neka je noj sa srećom, svi mi ćemo dobiti platu po delima našim o pravednom carstvu Božijem koje je carstvo i Gospoda našeg i Spasitelja Isusa Hrista a koje je i carstvo onih koji se opravdaše u delu Božijem kroz Sina Njegovog, jer On reče: "Zajedno ćemo carevati"

 8. doktrina soka says:

  Vidi ti Hrvata,oni bolje znaju ustav Srbije i procenat Bunjevaca od Srba.A mi se pravimo blesavi ili to i jesmo,pa pojma nemamo kako hrvatska drzava postupa sa srpslkom manjinom u njihovoj drzavi.

 9. Istina says:

  Oce kroati da I bunjevci govore srbski kad oni vec govore istim.

 10. Velika Metla says:

  "Hrvatski" jezik NE POSTOJI. To što ste izvitoperili jedan jezik, u ovom slučaju srbski, pa hoćete da ga jezikom nazovete je vaša politička priča. To što su vam dali državu ne znači i da imate svoj jezik. Kada američki dijalekt postane jezik i JA ću vama priznati taj vaš nazovi jezik.

 11. Subota Vrletić says:

  Bunjevci su oduvik bili odani svojoj domicilnoj državi Kraljevini Srbiji i to su pokazali 25.11.1918. u Novom Sadu na Velikoj narodnoj skupštini, ko ne viruje neka ode u Novi Sad i pročita postavljenu spomen ploču u centru grada. Na žalost, Jugoslavija nam dobrog nije donela kao ni Srbima zbog izdaje Hrvata.

 12. gaga says:

  Hrvati znaju da se kuca Hrvatska raspada..pocelo je da izlazi na videlo istina o zlocinima u Jasenovcu!zasto bi Bunjevci i Sokci bili krivi za ono sto je Zagreb uradio!Oni to znaju i znaju da ovi narodi nece da snose odgovornost sa njima!Zato toliki odijum jer to znaci da ce i Dubrovcani da dignu svoj glas a i Dalmacvija jer niko od njih nece da ga optuze za genocid!

 13. padre says:

  Bunjevaćki je isto toliko jezik, kao i hrvatski!

 14. Hrvoje says:

  Bunjevci su Hrvati koji su prije par stoljeća naselili Vojvodinu i južne dijelove Mađarske. Podrijetlom su iz zapadne Hercegovine, Like i Dalmacije i govore ikavski koji je pravi hrvatski jezik. Neki su s vremeno pomađareni ili posrbljeni, a zanimljivo da u Bunjevce spadaju Mile Budak i Ante Pavelić. https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Bunjevci

  • Velika Metla says:

   smrdoje, idi leči se ! Uznapredovala ti boljka. NE POSTOJE NI hrvati NI hrvaCki jezik. Vi ste pokatoličeni otpad od srbskog korpusa.

  • Kosovac says:

   @ Hrvoje, …..Jeste da se ova hrvatska Vikipedija bavi falsifikatima, pomalo lažu, pomalo štimuju svoju istoriju. Ali zato, ako neko ima snagu i uspe da sve pročita do kraja, može slobodno bez griže savesti da se posere u sve te natpise hrvatske Vikipedije.

  • Ivana says:

   Hrvoje usrašo sve ste vi to pokatoličili u orginalu to su Srbi po svemu.

  • jovan says:

   Pravi srpski jezik, jer je Dalmacija i Dubrovnik od postojanja SRPSKI. Evo samo jedan detalj o Savi Vladisavljevicu- RAGIZISKOM( stari naziv za dubrovnik), gde mu cubveni italijanski kompozitor Antonio Vivaldi posvecuje kompoziciju i u posveti kaze " za Savu Raguziskom, od roda ILIRSKOG (SRPSKOG)nastanjenog od postanja duz Dalmacije i celog zaledja Jadranskog. Te vase price od Zagrebackog koncila kada katolicka crkva prisvaja i upisuje sve Srbe katolike u tuv.Hrvate izmisljna glupost koja traje 150 godina. Ali vasa laz ne traje vecno.

 15. Gagi says:

  Krvoloci resili da idu dalje u svojim osvajanjima na Balkanu. Ne oglasavaju se ovi njihovi glasnici bezveze, to je izgleda njihov sledeci cilj koji polako "podgrevaju". Oni su stvarno totalno poludeli i ne odustaju od "velike rvatske" do Zemuna. Svasta jos mozemo da ocekujemo od tih zlikovaca, nasa drzava bi morala njihovu manjinu jos vise da pomaze i da im duva u guzu.

  • Srbski vitez says:

   Aha, dobiće veliku kurvatsku do Zemuna al u curcu...tačnije, dobiće curac do želuca! I to vrlo uskoro ne bude li se ta gamad vatikanska dozvala pameti i uvukla te njuške smrdljive u rupe...

 16. petrovgrad says:

  Mi Srbi sa Hrvatima iz dana u dan imamo sve manje problema. Od kada je Hrvatska ušla u EU Srbi imaju milion problema manje, jer je toliko Hrvata otišlo iz Hrvatske. Kada Hrvati spadnu na brojku ispod dva miliona, onda neće biti nikakav remetilački faktor. Vreme radi za Srbe. Hrvata sve manje, a manje i problema. Šta su Hrvati uneli u miraz 1918 god. Akademiju, nisu, institute nisu , pozorište nisu, arhive nisu.biblioteku nisu. Ništa nisu uneli osim franjevaca, jer drugo nisu ni imali. To što sada imaju stvorio im je Drezdenski kongres KPJ i da se njemu zahvale to što imaju.

 17. Beli Orao says:

  Pa Grlić može samo da mi popuši grlić!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *