ХРВАТСКА НАПАЛА СРБИЈУ ЗБОГ НЕВЕРОВАТНЕ СТВАРИ

ХРВАТСКА НАПАЛА СРБИЈУ ЗБОГ НЕВЕРОВАТНЕ СТВАРИ

5 марта 2021

Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман изјавио је данас да иницијатива увођења буњевачког језика у службену употребу у Суботици „није у духу добросуседских односа“ и позвао надлежне у Београду да преиспитају такву одлуку.Одборници Скупштине Града Суботице усвојили су данас, уз противљење представника ДСХВ-а, Одлуку о приступању промени Статута Града, чиме је покренута процедура увођења буњевачког језика у службену употребу на територији овог града.

Тој се иницијативи оштро противе Демократска странка Хрвата Војводине (ДСХВ), Хрватско национално вијеће (ХНВ) и Институт за хрватски језик и језикословље, а према ставу хрватскога амбасадор у Србији Хидајета Бишчевића, предлог је законски и правно неутемељен, јавља агенција Хина.

Министарство спољних и европских послова упутило је у уторак и протестну ноту Министарству спољних послова Србије преко хрватског амбасадора у Београду.

– Буњевачки говор није језик, он припада новоштокавском икавском дијалекту, један је од дијалеката хрватског језика. И Буњевци у Мађарској су подетничка група и они се служе и називају свој језик хрватским, а буњевачки је дакле један од дијалеката – рекао је Грлић Радман новинарима након седнице владе.

МВЕП је, преноси агенција, у протестној ноти у уторак навео да „покретање таквих иницијатива не доприноси даљњем унапређењу и јачању билатералних односа између двеју држава, а то није нити у складу нити у духу стандарда ЕУ нити добросуседских односа“.

Тиме би, додаје се, биле прекршене обвезе из билатералних и међународних споразума о правима мањина, истакао је Грлић Радман.

МВЕП је позвао надлежна тела Србије да преиспитају своју одлуку, а Грлић Радман се у среду чуо и са шефом српске дипломације Николом Селаковићем и рекао да ће се поновно чути вероватно већ сутра.

Према закону о службеној употреби језика и писма Србије, језик националне мањине уводи се у службену употребу ако је број припадника те националне мањине на територији јединице локалне самоуправе најмање 15 посто, а Буњеваца је у Војводини тек нешто више од девет посто, пише Хина, а преноси Танјуг.

KOMENTARI40 коментара

 1. Dragi says:

  A po čemu je ovakav hrvatski jezik priznat kao jezik, a bunjevački za njih nije jezik? Bunjevački se razlikuje od hrvatskog isto toliko koliko i hrvatski od srpskog. Hrvati se ponašaju isto kao i Ukrajinci, koji ne priznaju rusinski jezik, ali za svoj ukrajinski traže da se priznaje.

  • Ivan says:

   Hrvatski je govor nije jezik, on pripada novoštokavskom ikavskom dijalektu, jedan je od dijalekata srpskog jezika.

   • Istina booli says:

    Ne Ivane svi govore srbski ok Kine do Aljaske, srbska budalo....

    • Косовац says:

     @ Istina booli, …..Хрвати говоре Српским језиком. Јер, када би причали старим хрватским језиком, нико их не би разумео. Било би тешко и да се међусобно споразумеју, обзиром на интелигенцију којом су обдарени.

  • jovan says:

   Prisajedinjenje Baranje, Backe i Bannata, Kraljevini Srbiji 1918. dan ranije Srem, "su doneli vecnoci Srba, Bunjevaca i Slovaka!!!! Hrvati su u to vreme u Srpskoj Vojvodini bili STATISTICKA GRESKA! A danas su samo GRESKA, JEZIVA GRESKA!

 2. Косовац says:

  Хрвати су одвратно упорни у неким стварима које их се не тичу. Секирају се за Буњевце и Шокце, а нико то не тражи од њих. Ево чак хрватски великодостојници прете и Европском Унијом: „тата, тата, ови Срби нису уопште добри“. ………………..10.05.1991. године, у Србији (Војводина), регистрована је странка „Буњевачка и Шокачка Странка Војводине“. Значи, Буњевци и Шокци немају никакве везе са Хрватима, иначе би њихова странка у називу имала оно огавно „хрватска“. Јесте да их Хрвати својатају, али у том смислу Хрвате и Шиптаре нико не сматра за озбиљно. Председник странке Мирослав Војнић Хајдук, је често изјављивао (1993.): „Ми смо мали, али аутохтони народ. Своје југословенско опредељење смо увек испољавали, а то чинимо и сада“. Антун Станковић: "Нисмо укључени ни у један сепаратистички покрет". "Увек смо били Југословенски оријентисани". ………………..Из ових истинитих чињеница које сам изнео, можемо слободно да закључимо Да су Буњевци и Шокци јасно показали да немају никакве везе са Хрватима. Хрвати и Бечка школа видимо ипак терају и даље своје, Очекујем да ће неки комитетлија ЕУ да нареди Србима да у склопу приступних преговора, поглавље „понизност“, да признају да су Буњевци Хрвати, на основу „научних“ доказа проистеклих из правних тековина ЕУ.

  • Karital says:

   Šokci i bunjevci su Hrvati.Početkom devedesetih, srbi su sproveli etničko čiščenje u Vojvodini.Ubijali ste Hrvate iako nije bilo rata.Petrovaradin i Kamenica planski su očišćeni od Hrvata.Te sitne duše koje si gore naveo, iz straha su morali postati "bunjevci i šokci"To šta radi zvanična politika nije slučajno.Nešto slično se dogodilo u Crnoj Gori, gdje je Dobrečić odigaro glavnu ulogo u posrbljivanju Hrvata.Međutim, i mi imamo asa u rukavu.Aktivirat ćemo našu Hrvatsku pravoslavnu Crkvu.Vidjet ćeš koliko će pravoslavnih Vlaha promijeniti dres.EU će nam rado izaći u susret.

   • Косовац says:

    @ Karital, .....Нисам знао да си православан, мислио сам да си огаван римокатолик.

   • Subota Vrletić says:

    Oooooo alaj kogod laže. Lažeš što i pljuneš na zemlju.

   • Olja says:

    Glupost je nekako i smešna i tužna, ti sa svojom nepojamnom budalaštinom spadaš u prvu grupu...

     • Karital says:

      Sve je čisto, jasno, bez greške...OLJA!Za sada podilaze srpskim političarima u Hrvatskoj, čija djeca i unuci se deklariraju kao Hrvati.Ne prestanete vuči mečku za rep, dobit ćemo stotinjak hiljada pravoslavnih Hrvata.

      • dinki says:

       Koritar,nema što da se ljutiš,to ti je što ti je,ima da vas podijele Italijani i Mađari,vidiš da zapad pravi otklon od vas,kome ćete vi takvi puni mržnje,otirač će da naprave od vaše lijepe a ti se brineš za Bunjevce.Uči ruski možda ti pomogne.

       • Karital says:

        Kad smo kod Mađara i Talijana, vi ste uvijek bili na usluzi navedenima kad su bili u pitanju Hrvati.Umjesto da ste nam pomagali, vi ste radili sve kontra nas.Kad su se stvarale države, vaše stranke i crkva za mađarone i talijanaše.I sad bi kao trebalo da vas tapšemo po ramenu.

        • dinki says:

         Ko od vas traži da nas tapšete po ramenu,ko od vas može išta tražiti,ko je lud išta tražiti od vas,moliti vas za nešto.Vama nema pomoći,katoličanstvo je u vama uništilo sve ljudsko,sami sebe ste osudili na lagano izumiranjem pomaganjem germanima da unište Srbe.Jeste li srećniji što nema Srba,jeste li bogatiji,da li vam je lakše u životu,jeste li naselili Hrvatima teritorije sa kojih ste počistili Srbe,živite li u njihovim kućama,radite li njihove njive.Na mjesto Srba Evropa će vam uvaliti migrante i oni će počistiti vas iz istog razloga zbog kojeg ste vi počistili nas.

         • Karital says:

          Nismo mi pomagali germanima da unište Srbe, već ste vi pomagali Mađarima,Talijanima i Austrijancima da Hrvati nikad ne dobiju svoju državu.Tko ti brani da se vratiš na svoje?Tko ti je dao oružje i nagovorio da stavljaš barikade po cestama?Čak je Franjo pristao da ti da državu u državi, ali i to ti je bilo malo.Da si imao pamet, bio bi kod kuće.

          • dinki says:

           Opet istorija za tebe i tvoje počinje kada vama to odgovara i sva je priča sa vama suvišna,ostaje opet pitanje Srbine da odgovoriš,jesu li vas Jevreji ili Romi napali pa ste ih masakrirali kao nas.Kakvu i kada ste to imali državu pa da vam je neko otme, vi ste nesposobni da je imate ili održite.Kako ste postali to što ste sada najbolje se vidi po mojim montenegrinima,ista mržnja,ista spremnost na najgore zločine.Zato pušti priču o vašoj nevinosti,pobijeni Jevreji,Romi i Hrvati koji se nijesu slagali sa zločinima vas demantuju.Vatikan vas je zauvijek zatrovao a germani upregli.

   • Ivan says:

    EU ce vam izaći u susret! Da naravno 4 reich je zato i stvoren

   • jovan says:

    Prisajedinjenje Baranje, Backe i Bannata, Kraljevini Srbiji 1918. dan ranije Srem, "su doneli vecnoci Srba, Bunjevaca i Slovaka!!!! Hrvati su u to vreme u Srpskoj Vojvodini bili STATISTICKA GRESKA! A danas su samo GRESKA, JEZIVA GRESKA!

 3. Srbski vitez says:

  Kakva drskost i bezobrazluk! Tipično za Kurvate koji se ničega ne stide...pa ni bezobrazluka da guraju njušku u stvari koje ne bi trebalo da ih se tiču! Bunjevci su pre svega narod koji ima svoj jezik i koji se njime služi već vekovima! Prema tome, šta to ima da tangira kurvate u kurvatskoj!???

 4. Kulak says:

  Bunjevci su u Srbiji autohtoni narod,a hrvati doseljenici.Svako ko se tako oseća,ima pravo reći da je po nacionalnosti Bunjevac.To je osnovno ljudsko i nacionalno pravo.To je neprikosnoveno unutarnje pitanje Srbije,a hrvatska nema nikakvlo pravo da se meša u to kako će se nacionalno izjašnjavati građani Srbije.Neka hrvatska vrati status konstitutivnog naroda Srbima u hrvatskoj nad kojima su hrvati izvršili genocid.

  • jovan says:

   Tako je. Oni su katolicki Srbi. Kao dalmatinski Srbi-katolici, cak i neki navijaju za Hajduk, valjda su bili nekada hajduci, ili sto bi priglupi Tudjman rekao za Kninsku krajinu "srpska hajducija"! :)))) Na zalost, neki su pod beneficijama se izjasnili da tzv. Hrvati.Ipak pravi nikDa nece reci da Hrvati.

 5. Ivana says:

  Dok u isto vreme hrabro i pod pritiscima vešto pokatoličuju ono malo Srba šta je ostalo u rvatskoj. Bestidnici bez mozga koje štiti peta kolona u Srbiji.

 6. Žarko says:

  Pa i hrvatski je dijalekt srpskog jezika! Što se bunite bez ikakvog razloga.

 7. I Love Jesus says:

  Ma neee, bilo bi neverovatno da ima neke stvari radi koje Hrvatska ne bi napala Srbiju. Neka je noj sa srećom, svi mi ćemo dobiti platu po delima našim o pravednom carstvu Božijem koje je carstvo i Gospoda našeg i Spasitelja Isusa Hrista a koje je i carstvo onih koji se opravdaše u delu Božijem kroz Sina Njegovog, jer On reče: "Zajedno ćemo carevati"

 8. doktrina soka says:

  Vidi ti Hrvata,oni bolje znaju ustav Srbije i procenat Bunjevaca od Srba.A mi se pravimo blesavi ili to i jesmo,pa pojma nemamo kako hrvatska drzava postupa sa srpslkom manjinom u njihovoj drzavi.

 9. Istina says:

  Oce kroati da I bunjevci govore srbski kad oni vec govore istim.

 10. Velika Metla says:

  "Хрватски" језик НЕ ПОСТОЈИ. То што сте извитоперили један језик, у овом случају србски, па хоћете да га језиком назовете је ваша политичка прича. То што су вам дали државу не значи и да имате свој језик. Када амерички дијалект постане језик и ЈА ћу вама признати тај ваш назови језик.

 11. Subota Vrletić says:

  Bunjevci su oduvik bili odani svojoj domicilnoj državi Kraljevini Srbiji i to su pokazali 25.11.1918. u Novom Sadu na Velikoj narodnoj skupštini, ko ne viruje neka ode u Novi Sad i pročita postavljenu spomen ploču u centru grada. Na žalost, Jugoslavija nam dobrog nije donela kao ni Srbima zbog izdaje Hrvata.

 12. gaga says:

  Hrvati znaju da se kuca Hrvatska raspada..pocelo je da izlazi na videlo istina o zlocinima u Jasenovcu!zasto bi Bunjevci i Sokci bili krivi za ono sto je Zagreb uradio!Oni to znaju i znaju da ovi narodi nece da snose odgovornost sa njima!Zato toliki odijum jer to znaci da ce i Dubrovcani da dignu svoj glas a i Dalmacvija jer niko od njih nece da ga optuze za genocid!

 13. padre says:

  Bunjevaćki je isto toliko jezik, kao i hrvatski!

 14. Hrvoje says:

  Bunjevci su Hrvati koji su prije par stoljeća naselili Vojvodinu i južne dijelove Mađarske. Podrijetlom su iz zapadne Hercegovine, Like i Dalmacije i govore ikavski koji je pravi hrvatski jezik. Neki su s vremeno pomađareni ili posrbljeni, a zanimljivo da u Bunjevce spadaju Mile Budak i Ante Pavelić. https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Bunjevci

  • Velika Metla says:

   смрдоје, иди лечи се ! Узнапредовала ти бољка. НЕ ПОСТОЈЕ НИ хрвати НИ хрваЦки језик. Ви сте покатоличени отпад од србског корпуса.

  • Косовац says:

   @ Hrvoje, …..Јесте да се ова хрватска Википедија бави фалсификатима, помало лажу, помало штимују своју историју. Али зато, ако неко има снагу и успе да све прочита до краја, може слободно без гриже савести да се посере у све те натписе хрватске Википедије.

  • Ivana says:

   Hrvoje usrašo sve ste vi to pokatoličili u orginalu to su Srbi po svemu.

  • jovan says:

   Pravi srpski jezik, jer je Dalmacija i Dubrovnik od postojanja SRPSKI. Evo samo jedan detalj o Savi Vladisavljevicu- RAGIZISKOM( stari naziv za dubrovnik), gde mu cubveni italijanski kompozitor Antonio Vivaldi posvecuje kompoziciju i u posveti kaze " za Savu Raguziskom, od roda ILIRSKOG (SRPSKOG)nastanjenog od postanja duz Dalmacije i celog zaledja Jadranskog. Te vase price od Zagrebackog koncila kada katolicka crkva prisvaja i upisuje sve Srbe katolike u tuv.Hrvate izmisljna glupost koja traje 150 godina. Ali vasa laz ne traje vecno.

 15. Gagi says:

  Krvoloci resili da idu dalje u svojim osvajanjima na Balkanu. Ne oglasavaju se ovi njihovi glasnici bezveze, to je izgleda njihov sledeci cilj koji polako "podgrevaju". Oni su stvarno totalno poludeli i ne odustaju od "velike rvatske" do Zemuna. Svasta jos mozemo da ocekujemo od tih zlikovaca, nasa drzava bi morala njihovu manjinu jos vise da pomaze i da im duva u guzu.

  • Srbski vitez says:

   Aha, dobiće veliku kurvatsku do Zemuna al u curcu...tačnije, dobiće curac do želuca! I to vrlo uskoro ne bude li se ta gamad vatikanska dozvala pameti i uvukla te njuške smrdljive u rupe...

 16. petrovgrad says:

  Mi Srbi sa Hrvatima iz dana u dan imamo sve manje problema. Od kada je Hrvatska ušla u EU Srbi imaju milion problema manje, jer je toliko Hrvata otišlo iz Hrvatske. Kada Hrvati spadnu na brojku ispod dva miliona, onda neće biti nikakav remetilački faktor. Vreme radi za Srbe. Hrvata sve manje, a manje i problema. Šta su Hrvati uneli u miraz 1918 god. Akademiju, nisu, institute nisu , pozorište nisu, arhive nisu.biblioteku nisu. Ništa nisu uneli osim franjevaca, jer drugo nisu ni imali. To što sada imaju stvorio im je Drezdenski kongres KPJ i da se njemu zahvale to što imaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u