ХРИСТОС СЕ РОДИ: Божићна литургија у Храму Светог Саве; Иринеј: Да овај Божић донесе мир и слогу: Председник честитао Божић верницима и свештенству

HRISTOS SE RODI: Božićna liturgija u Hramu Svetog Save; Irinej: Da ovaj Božić donese mir i slogu: Predsednik čestitao Božić vernicima i sveštenstvu

7 januara 2018

Hiljade vernika prisustvuje božićnoj liturgiji u Hramu Svetog Save na Vračaru gde je prethodno patrijarh Irinej predvodio osveštenje i paljenje Badnjaka.

Patrijarh je u obraćanju okupljenim građanima poručio da ovaj najveći i najradosniji hrišćanski praznik treba da ispuni naša srca i domove, a da svetu i našoj zemlji donese mir i slogu, mir koji je, kako kaže, Hristos doneo svojim rođenjem.

„Mi večeras slavimo rođenje sina Božjeg, rođenje onoga koji želi da nas preporodi i obnovi sliku Božju u nama, jer smo mi ikona i slika Božja, jer smo mi mali bogovi u telu zemaljskom“, poručio je Irinej.

On je pozvao majke da rađaju i na taj način ispunjavaju svetu zapovest Božju, istakavši da to nije samo njihova dužnost, već i velika čast.

„Biti saradnik Božji u stvaranju i rađanju novog života koju je samo Bog namenio roditeljima i majkama je velika čast. Rađajte se i množite i napunite zemlju“, rekao je patrijarh i dodao da „ovaj glas Božji treba da čuju sve majke i da se raduju što im je Gospod dao tu čast što se majkom nazivaju“.

Patrijarh Irinej je čestitao svim vernicima koji obeležavanju Badnji dan i Božić, tradicionalnim pozdravom „Mir Božji, Hristos se rodi“.

„Neka je srećan Badnji dan i blagosloven najradosniji i najveći praznik povodom Hristovog rođenja“, rekao je patrijarh.

VUČIĆ NA TVITERU: MIR BOŽJI – HRISTOS SE RODI!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tradicionalnim pozdravom čestitao je danas Božić građanima koji praznik slave po Julijanskom kalendaru.

„Mir Božji – Hristos se rodi!“, napisao je Vučić na svom Tviter nalogu nekoliko minuta posle ponoći.

U božićnoj čestitci koju je uputio u petak, predsednik Srbije je poručio:

„Neka nas rođenje Bogomladenca nadahne da osnažimo vrline mira, ljubavi i tolerancije i da dane praznika provedemo u miru, radosti, blagostanju i svakom dobru“.

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    Irinej je covek rezima, Vucicev kelner.

  2. Za Srbiju says:

    Mir Božji, Hristos se rodi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *