ХРИСТОС ВАСКРСЕ! СРЕЋАН УСКРС!

HRISTOS VASKRSE! SREĆAN USKRS!

2 maja 2021

Pravoslavni hrišćani u više od 60 zemalja sveta, uključujući Srbiju, slave danas vaskrsenje Hristovo.

Uskrs danas slave Ruska, Srpska, Gruzinska, Konstantinopoljska, Grčka, Bugarska, Jerusalimska i druge pravoslavne crkve.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih kao pobedu vere i života nad smrću.

Na Uskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hristos uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa „Hristos vaskrse“ i „Vaistinu vaskrse“. Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja i tada se pevaju radosne crkvene pesme.

KOMENTARI10 komentara

 1. Isukrst of evil says:

  Tako je,on je vaskrso i samo sto se nije vratio, a i kratko ga se cekalo, samo 2000 godina, pa sta je to??? Sica. To je realno vreme za povratak, ne moze biti realnije ;-)))

 2. VRSK says:

  Hrvati i šiptari su dva dve debilne nacije! Posle će da plaču na granicama Velike Srbije!

 3. Pendrek says:

  Srecan Uskrs svim Pravoslavnim Vernicima koji nisu vakcinisani!

 4. I Love Jesus says:

  Hristos vaskrse Jedini rođeni od Oca sin je Božiji a naš je Gospod i Spasitelj. Ti si Gospode podignut snažnom mišicom Očevom; Koji davno reče kroz proroke „Neće Svetac moj videti truljenja“ I zaista ustade u treći dan po Pismu od Oca izrečenog. Bogu ništa nije nemoguće; govori nam Hristos. Otac naš nebeski je svetlos u kojem nema nimalo tame. Govori nam o Svom Ocu Onaj koji izađe od Njega, Koji je i Sam svetlost i život ovom svetu. Kroz reč Očevu se rodi Sin Njegov, Da bi došlo do postanja i da životom ispuni svu vaseljenu. Sva si ih mudro načinio, puna je zemlja stvaralaštva tvoga Blagosiljaj Gospoda, dušo moja! Gospode, Bože moj, veoma si velik! Odenuo si se slavom i veličanstvom, ogrnuo si se svetlošću kao plaštem, razapeo si nebesa kao šator, grede gornjih odaja svojih na vodama podižeš, od oblaka činiš kola svoja, na krilima vetra hodiš, anđele svoje duhovima činiš, sluge svoje vatrom koja proždire. Utvrdio si zemlju na temeljima njenim, nikad se ona poljuljati neće, u svu večnost. Prekrio si je bezdanom vodenim kao haljinom. Vode su stajale iznad gora. Gore natapaš iz gornjih odaja svojih. Plodovima dela tvojih zemlja se siti. Ti puštaš da niče zelena trava za stoku, i bilje za potrebe ljudi, daješ da iz zemlje hrana niče. Daješ vino da veseli srce čovekovo, i ulje od kog se lice sjaji, i hleb što krepi srce čoveka smrtnog. Sita su stabla Gospodnja, na kojima ptice gnezda svoja svijaju. Roda se gnezdi na stablima smreke. Gore visoke su za kozoroge, litice su zaklon zečevima. Načinio si mesec za određivanje vremena, sunce zna gde treba zaći. Ti tamu stvaraš i noć pada, tada se sve zveri šumske kreću. Mladi lavovi riču za plenom, i hranu svoju od Boga traže. Kad sunce grane oni se povlače, i ležu u skrovišta svoja. A čovek na posao kreće i na rad svoj sve do večeri. Kako je mnogo dela tvojih, o Gospode! Sva si ih mudro načinio, puna je zemlja stvaralaštva tvoga. U moru, tako velikom i širokom, vrve životinje bez broja, stvorenja mala i velika. Po njemu i brodovi plove. Načinio si levijatana da se u njemu igra. Svi oni na tebe čekaju da im hranu daš na vreme. Ti im daješ, oni uzimaju. Otvaraš ruku svoju, nasite se dobra. Okreneš li lice svoje, smetu se. Uzmeš li im duh, umiru, i u prah se svoj vraćaju. Pošalješ li duh svoj, nastaju. Ti obnavljaš lice zemlji. Slava Gospodnja trajaće, doveka. Radovaće se Gospod delima svojim. On pogleda zemlju, i ona se zatrese, dotakne gore, i one se zadime. Pevaću Gospodu celog svog života, pesmom ću hvaliti Boga svoga dokle god me bude. A ja ću u pravednosti gledati lice tvoje, zadovoljan ću biti kad se probudim i vidim obličje tvoje. Neka ugodno bude razmišljanje moje o njemu. Ja ću se radovati Gospodu. Grešnici će biti zbrisani sa zemlje, zlih više neće biti. Blagosiljaj Gospoda, dušo moja! Hvalite Gospoda! (Psalam 104)

 5. Velika Metla says:

  Ako je Isus VASKRSNUO, a jeste, onda je danas Vaskrs, a ne " uskrs". Najosnovnije stvari ne znate. Eeeee, jadi. Važno je znati koliko grama silikona u prknu ima " srPska" majčica Ceca ciganka.

 6. Za Srbiju says:

  Vaistinu!

 7. Cp6a says:

  Vaistinu vaskrse! Srećan Vaskrs svim pravoslavnim posetiocima ovog portala.

 8. Kosovac says:

  Vaistinu Vaskrse. Zaista Vaskrse. Vaskrs Isusa Hrista danas slavi i Rumunska Pravoslavna Crkva. Molim da je dodate na spisak manjka rimokatoličke crkve.

 9. Kosovac says:

  Sada kada smo saznali koje zemlje ne slave Vaskrs po Gregorijanskom kalendaru, treba da se zapitamo: Zašto Grčka, Bugarska i Rumunija slave svoje svece po Gregorijanskom kalendaru, a Vaskrs Gospoda Isusa Hrista ipak slave po Julijanskom kalendaru? Ovde vidimo neki raskorak, tih pravoslavnih crkvi: One su izgleda ni Tamo, ni Ovamo. Malo Tamo, a Malo Ovamo, a takođe i naučno astronomski ni Tamo ni Ovamo. ……………Zdravo me interesuje, kada Vaseljenska patrijaršija slavi Vaskrs?: Valjda danas, kao Grčka. Ne znam da li je vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju rimpapa čestitao praznik, i rekao mu danas „Hristos Vaskrse“.

  • persida says:

   Ako si stvarno pravoslavan, onda ne moze da te muci sta kaze "rimpapa". Cim te to muci, nisi u duhovnoj dimenziji, nego u politici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *