Христос васкрсе, ваистину васкрсе! Срећан Ускрс!

Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse! Srećan Uskrs!

16 aprila 2017

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću.

Suštinu i načelo hrišćanske vere objasnio je Sveti apostol Pavle, čija je propoved osnažila i usmerila novozavetnu veru.

U pravoslavnim hrišćanskim crkvama se na Vaskrs otvaraju Carske dveri na oltaru, čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskresenjem pobedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu.

Prema jevanđeljima, događaj se zbio na grobu Hristovom, a radosnu vest je ženama mironosicama, „Mariji Magdaleni i drugoj Mariji“, saopštio arhangel Gavrilo.

„A lice njegovo bijaše kao munja i odjelo njegovo kao sneg“, zapisao je jevanđelist Matej opisujući arhangela Gavrila koji sedi na „grobnom kamenu“ i pokazuje prstom na prazan grob.

„Ne bojte se vi, jer znam da Isusa raspetoga tražite. Nije ovde, jer ustade kao što je kazao“, zapisano je u Jevanđelju po Mateju, a slično i u drugim jevanđeljima, koja se završavaju porukama nove vere čiju propoved nastavljaju Hristovi apostoli.

Prema odlukama Nikejskog sabora (325. godine), koje do danas poštuju sve pravoslavne crkve, Vaskrs treba slaviti u prvu nedelju punog meseca posle prolećne ravnodnevice, ali obavezno posle jevrejske Pashe.

Prema hrišćanskom predanju, Isus je umro u dane Pashe pa se u nekim jezicima ovaj naziv zadržao i za praznik njegovog vaskrsenja. Poznato je takođe da su rođenje Isusa Hrista, njegovo stradanje i vaskresnje najavili starozavetni proroci koji će, kako propoveda hrišćanstvo, opet doći da najave njegov drugi dolazak među ljude.

U knjizi Otkrivenja Jovanovog, kojom se završava Novi zavet, ti proroci su Ilija i Enok i njihov ponovni dolazak među ljude i stradanje treba da najavi novi dolazak Hristov, kome se nadaju hrišćani.

Simbol obnavljanja prirode i života

Vaskrs je, dakle, pokretan praznik, koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvek se vezuje za nedelju sa odstupanjem od 35 dana – od 4. aprila do 8. maja.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.

Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju.

Vernici, po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su naše misli upućene na događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove „čuvarkuća“.

Na pravoslavnim vaskršnjim ikonama i freskama slika se arhangel Gavrilo na grobnom kamenu, a najlepša predstava sačuvana je u manastiru Mileševi kraj Prijepolja, zadužbini srpskog kralja Vladislava iz 1234. godine, koja je proglašena za sliku prethodnog milenijuma.

Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

U SPC pravoslavni vernici razmenjuju pozdrave – Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

KOMENTARI4 komentara

 1. punca says:

  Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse! Srećan Uskrs!

 2. El Capitano says:

  Hristos Voskrese!

 3. punca says:

  Svim vernicima koji slave i veruju u Vaskrs, čestitam praznik i da ga provedu srećno i berićetno u krugu porodice sa prijateljima. Želim svima krepko zdravlje, mir u duši, blagostanje, razumevanje, toleranciju i svakojaku sreću. Demonima zatvarajte vrata! U tu čast posvećujem im pesmu:VASKRS JE DANAS!Danas je naš dan, Vaskrs, Hristovog dana, ples, Osmeh, sreća i radost I željenu toplu ljudskost.Dočekasmo ovaj sveti dan, pravoslavci čekaju ga ka’ san, nestrpljivo i zdušno da i taj tren dođe naš, sada.Cveće, osmeh i jaja u boji, Čekaju ga svi, pa i moji. I dođe taj očekivani dan, Kada je svaki razdragan.Nakon svakojakih huka, Isusa Hrista je poruka, Zdravlje i sreću donese I ljubav narodu bez buka.Uz tradicionalnog poklika Hristos vaskrese! A ja kličem: Voistina vaskrese!

 4. punca says:

  Koliko su duge u zeca uši, toliko ti želim radosti u duši, i koliko je lepo šareno jaje, toliko taj osećaj nek duže traje. Hristos Vaskrese! Srećan Uskrs Uskrs ide, srce kuca, ko će s kime da se tuca! To ti je prilika kao iz raja da bilo kome polupaš jaja! Hristos voskrese! Poleteli anđeli poput ptica, dotaknuli predivan osmeh tvoga lica. Nek ti prenesu poruku na krilima belim da ti sve najlepše za Uskrs želim, HRISTOS VOSKRESE!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *