ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

HRISTOS VOSKRESE!

19 aprila 2020

Svi pravoslavni vernici danas slave Uskrs! Redakcija portala INTERMAGAZIN.RS svim pravoslavnim vernicima želi da u zdravlju i veselju provedu najveći hrišćanski praznik.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobede vere i života nad smrću.

Na Uskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hristos, po crkvenom učenju, uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob.

Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao. Na Uskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos uskrsnuo, pa je morao lično da se uveri. Otuda u narodu uzrečica: „Neverni Toma“.

Na stolu stoji ukrašena činija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani. Tad nastane veselje i takmičenje čije je jaje najjače. To predstavlja veliku radost za decu. Prilikom tucanja izgovara se, takođe, „Hristos Vaskrse“ i „Vaistinu Vaskrse“. Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo.Toga dana, ako gost dođe u kuću, prvo se dariva farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalim ponudama.

KOMENTARI6 komentara

 1. Boban za Srpskog Cara i carevinu Srbiju says:

  VAISTINU VASKRESE! ! !

 2. da da says:

  VAISTINU VOSKRESE!

 3. Marko kraljević says:

  Danas je jedan od srecnih dana , na HRISTOVOM telu nema vise rana. Slavi VASKRSENJE, Bogu se pomoli, on te s neba cuva i iskreno voli! HRISTOS VOSKRESE!🙏🏻❤️

 4. Slobodanka says:

  Vaistinu Voskrese.

 5. Kosovac says:

  VAISTINU VASKRSE.

 6. Evanđelje says:

  VAISTINU VOSKRESE! Sada nam je potrebniji sve više kako vreme i opasnost po čevečanstvo vreba, čitajte Sveto Pismo, Stari Zavet su zakon Božiji i obećanja kroz proroke a Novi Zavet ispunjenje zakona i obećanja kroz Hrista. Čitajte Novi Savez, tu se citiraju i sva ona Božija obećanja koja je ispunio Hristos, dela Njegova, i dela svetih apostola, poslanice i Otkrivenje sa proročanstvima za ova vremena i za čitav jedan milenijum sa Hristom. Hristos će doći iznova u slavi da pobedi sinove Tame koji sada deluju svojom nepokornošću. Budite na strani onoga koji izađe od Boga da pobeđuje i pobedi za konačno pravedno i večno carstvo Božije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *