ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

HRISTOS VOSKRESE!

28 aprila 2019

Svi pravoslavni vernici danas slave Uskrs!

Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobede vere i života nad smrću.

Na Uskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hristos, po crkvenom učenju, uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob.

Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao. Na Uskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos uskrsnuo, pa je morao lično da se uveri. Otuda u narodu uzrečica: „Neverni Toma“.

Domaćin sa svojom čeljadi odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu. Posle službe, narod se međusobno pozdravlja rečima: „Hristos Vaskrse!“ i „Vaistinu Vaskrse!“ Taj pozdrav traje sve do Spasovdana.

Kad se dođe iz crkve kući, svi se ukućani međusobno pozdravljaju vaskršnjim pozdravom i ljube. Domaćin onda pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, predaje nekom mlađem kadionicu i ovaj kadi celu kuću. Ukoliko se ne ume da otpeva vaskršnji tropar, naglas se čita „Oče naš“ i druge molitve koje se znaju napamet, ili se čitaju iz molitvenika.

Na stolu stoji ukrašena činija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani. Tad nastane veselje i takmičenje čije je jaje najjače. To predstavlja veliku radost za decu. Prilikom tucanja izgovara se, takođe, „Hristos Vaskrse“ i „Vaistinu Vaskrse“. Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo.Toga dana, ako gost dođe u kuću, prvo se dariva farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalim ponudama.

KOMENTARI2 komentara

  1. uf says:

    Nije Uuskrs vec Vaskrs a nekaze se voskrese vec se kaze vaskrse !

  2. Budi Bog s nama says:

    Da, Hristos vaskrse iz mrvih krepkom rukom Oca našeg nebeskog, On je prvenac vaskrsenja a mi smo u određeni dan sveopšteg vaskrsenja sledeći, koji su svoje živote opravdali u Hristu ne idu na sud Božiji jer su prešli iz smrti u život. Međutim i tako će svi da se pojave pred licem Božijim da svako od nas primi nagradu od Boga po delima našim a po pravednom sudu Božijem koji ne gleda ko je ko već po delima koje smo činili, jer se svako drvo po plodovima svojim poznaje. Svi grešimo i zato imamo Hristosa da se verom u Njegovo poslanstvo opravdamo pred Bogom i budemo čisti i umiveni Njegovom žrtvom na golgoti i krstu. Neka vas Otac naš nebeski blagoslovi verom u poslanstvo Sina Njegovog kojeg preda kao žrtvu za naše grehe. Amin!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *