ХРВАТ НАПАО ЂУКАНОВИЋА ЗБОГ „СРПСКИХ СВЕТИЊА“

HRVAT NAPAO ĐUKANOVIĆA ZBOG „SRPSKIH SVETINJA“

20 januara 2020

Poznati hrvatski novinar, teolog i publicista, Drago Pilsel, poručuje da Zakon o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori ima diskriminatorski karakter, da je neustavan i narušava pojedinačna i kolektivna prava, kao i da njegovim usvajanjem predsednik Milo Đukanović izaziva nove duboke podele u Crnoj Gori i igra na kartu nacionalističkih sukoba.

Za Pilsela je ključno da Đukanović to radi da bi mobilisao svoje biračko telo, jačao svoju poziciju (ugroženu strahovitom korupcijom) i obezbedio što bolji plasman na pedstojećim parlamentarnim izborima.„Meni se ovo čini ključnim:očigledno je da je Milo Đukanović i ovoga puta filigranski procenio kada treba da usvoji zakon. Crnogorski predsednik Zakonom izaziva nove duboke podele u Crnoj Gori i igra na kartu nacionalističkih sukoba ne bi li mobilizovao svoje biračko telo, jačao svoju poziciju (ugroženu strahovitom korupcijom) i obezbedio što bolji plasman na parlamentarnim izborima“, kaže Pilse za sajt, Srpskog privrednog društva u Hrvatskoj.

Pilsel ističe da Đukanović zapravo ne shvata da Sveta Stolica gaji ozbilje odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom a posebno sa carigradskom patrijaršijom gde je patrijarh Vartolomej jasno rekao da neće priznati, kako kaže, „družinu raščinjenog i ekskomuniciranog Dedeića, glavara tzv. Crnogorske pravoslavne crkve“.

Ovaj istaknuti hrvatski teolog, novinar i publicista ističe da je usvojeni crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti ima diskiriminatorski karakter, neustavan je, narušava pojedinačna i kolektivna prava, kako Srpske pravoslavne crkve, tako i građana Crne Gore.

„Kao takav, ovaj čin manipulacije religijskim osećanjima ima ogroman destabilizacioni potencijal, naročito u etnički mešovitim sredinama, kakve su gotovo sve države na Balkanu. Stoga smatram da ovaj presedan, potencijalno primenjiv i u drugim državama, preti da postane stalni izvor tenzija i konflikata (isti crnogorski scenarijo preti i SPC-u na Kosovu)“, naveo je Pilsel.

U tekstu za P-portal, Pilsel ističe da je analizirao pomenuti Zakon koji, prema njegovim rečima, de facto i de iure kreira pravni okvir za nacionalizaciju imovine (tradicionalnih) verskih zajednica, koja je nastala zajedničkim ulaganjem građana Crne Gore, pre 1. decembra 1918. godine.

A način na koji su ove odredbe formulisane, kaže Pilsel, ukazuje na nameru da se one diskriminatorno primene pre svega na imovinu Srpske pravoslavne crkve.

„Usvojenim Zakonom se direktno zadire u pravo svojine, koje je zagarantirano Ustavom Crne Gore, kao i brojnim međunarodnim ugovorima i konvencijama, koje je Crna Gora potpisala ili kojima je pristupila, uključujući i Europsku konvenciju o ljudskim pravima (član 1, Protokola 1) i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji“, stoji nadalje u rečenom apelu. Odredbe Zakona koje se tiču svojine nad imovinom, tumači se, „u suprotnosti sa tumačenjima i stavovima Evropskog suda za ljudska prava, u vezi sa slučajevima koji su se ticali imovine koja je nastala pre formiranja savremenih država. Osim toga, Zakon ignoriše (ili u najmanju ruku ne konstatira) i druga prava, kao što je pravo održanja, koje su verske zajednice stekle višedecenijskim ili viševekovnim korišćenjem imovine“, naveo je Pilsel.

(Blic)

KOMENTARI6 komentara

 1. Kosovac says:

  Nije tačno, ne radi ovo Đukanović, ovo radi Evropska Unija.

  • Hix says:

   Imaš visoko mišljenje o izlapeloj i ofucanoj eu, a koja samo skriva glavnog spletkara evrope - London sa vatikanom u senci . Ta 2 fantoma već 2 milenijuma satiru Srbe, I prilično im dobro ide. Naročito otkad su patentirali AntiSrbe,prepravljene od bivših Srba( Madjare, Albance, Hrvate, Slovence, Makedonce,Bugare, Tzv. Bošnjačke, a evo sada,na naše oči i Montenegrine. Germani danas slave 1167.godinu kao prekretnicu u osvajanju Srbskih zemalja- kada su spalili prestonicu Arkonu na Rujnu(Baltik) ali cilj im je Sinajska Gora i Srbski manastiri na njoj.

   • Kosovac says:

    @ Hix, …..Nemam visoko mišljenje o EU. Imam vrlo nisko mišljenje o EU. ……….Ja sam samo rekao da Đukanović nema muda da ovo radi, on Mora ovo da radi. Zato što se obavezao pri inicijaciji.

 2. garo says:

  Narode Srbski, oterajte Mila a time ćete ukinuti i taj sramni zakon kojim se žele pokatoličiti Srbi u Crnoj Gori. Na isti način je urađeno i sa Srbima Hercegovine i Dalmacije a sve po režiji Vatikana. Najprije bi postali katolici a pošto katolik ne može biti Srbin onda svi ti novonastali katolici su Hrvati.

  • Kosovac says:

   @ garo, …..To što kažeš je dosta zastarelo. U Hrvate sada idu oni kao Novak Đoković i ostali zaostali Srbi i ustaše. Hrvatstvo više ne pije vodu. Sada pije vodu samo ono sa Engleskog govornog područja.

 3. deda mraz says:

  Nasa katastrofa je sto ovo kaze i sme da kaze hrvat,a nasa ofucana beogradska elita cuti,a da ne govorim o komunistickim vojvodama i onima sto su sekli ruke ako neko digne turski bajrak u Srbiji.Svi cute isto kao i kada su Srbi proterani iz hrvatske i isti su i tada bili na vlasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *