ХРВАТ ПРЕДСЕДНИК ЧИЛЕА!?

HRVAT PREDSEDNIK ČILEA!?

5 novembra 2021

Gabriel Borić, lider levice u Čileu, po rezultatima predizbornih anketa, sledeći je predsednik te zemlje.Ono što je privuklo pažnju balkanskih medija je to što Borić ima hrvatske korene.

Borić je, iako ima samo 35 godina, uspeo da stekne naklonost čileanske javnosti i što je još važnije, obezbedi podršku svih levih snaga u Čileu.

Nova stranka „Podržimo dostojanstvo“ (AD), čiji je Borić kandidat, osnovana je u januaru ujedinjenjem više levičarskih stranaka ima podršku i široke levičarske koalicija „Frente Amplio“ i na taj način ima mogućnost da izađe na crtu desnici, čiji je kandidat Hoze Antonio Kasta.

Ono što je posebno privuklo pažnju medija je to da je mladi presednički kandidat i bivši studentski aktivista poreklom – Hrvat.

Dalmatinski koreni

Kako su ranije pisali hrvatski mediji, Gabrijel ima hrvatske korene.

Naime, njegov otac, Luis Borić, direktni je potomak hrvatskog emigranta sa ostrva Ugljana, dok mu je majka iz špansko-katalonske porodice.

Iz tog razloga, on je u Hrvatsku došao još 2010. godine, željan da vidi zavičaj svoga pradede.

Iako je kuća iz koje se njegov pradeda uputio preko okeana, prazan, na Ugljanu i dalje žive rođaci Borića.

Jedan od njih je i Domagoj Kombura, koji je Gabrijelu rod preko njegove prababe koja se prezivala Borić.

Domagoj je dao izjavu za Dnevnik.hr. i pri tom je rekao da je mladi ČIleanac na njega ostavio pozitivan utisak, iako Gabriel ne govori ni reči hrvatskog.

„On je izrazio želju da dođe ovde da vidi staru kuću odakle je njegov pradeda otišao u Čile. Onda su oni došli tu, zvali nas par tu rođaka da dođemo da ga upoznamo, tako smo sa njim pričali.On je bio malo povučen. Ne zna na hrvatskom ništa da priča, engleski govori perfektno. Ali sve ga je zanimalo, sve se raspitivao, totalno normalan čovek“, ispričao je Domagoj.

Gabrielovi preci su se pre više od 120 godina uputili put Čilea.

U staroj kući porodice Borić nekad su, po rečima meštana, živela tri brata. Dvojica su otišla u Čile, jedan je ostao na Ugljanu.

Danas, u toj kući niko ne živi no ipak, Gabrijel nije propustio da je poseti.

Od studentskog aktiviste do presedničkog kandidata

Politički put Gabrijela Borića počeo je od skromnog angažovanja u studentskim organizacijama.

Ipak, u rekordnom roku je postao zvezda studentskog pokreta.

Sa bradom, često u vojnoj košulji, on je masama izgledao kao još jedan studentski lider inspirisan Če Gevarom.

Međutim, on je vrlo brzo pokazao svoju snagu i umešnost i 2011. pokrenuo mase studenata na žestoke proteste. On se tom prilikom nije štedeo i bio je svo vreme u prvim redovima, spreman i da dobije batine od policije, čime je stekao poštovanje.

Kada je diplomirao pravo, otpočeo karijeru političara.

Nakon dva mandata u kongresu, on je uspeo da postane kandidat levice ali tu njegove ambicije nisu stale.

U zemlji koja nosi ožiljke Pinočeove diktature, uspon levice pod Gabrijelom Borićem nije neočekivan, ali ipak presedničko mesto je nešto o čemu su levičari decenijama sanjali.

Iako protivkandidat desnice ima blagu prednost, mediji i analitičari predviđaju da će mladi političar, hrvatskih korena uspeti da pobedi u drugom krugu.

KOMENTARI7 komentara

 1. Petrovgrad says:

  Dajem mu punu podršku. Zagovarati levičarsku politiku i socijalnu jednakost na tlu Amerike, je hrabrost. Pravi Če Ge Vara. Srećno.

 2. Ovcoizovani covid idioti says:

  Znaci da su Cileu dani odbrojani, ovaj kroat je izdajnik,americki placenik.

 3. Beli Orao says:

  Po prezimenu bi rekao Srbin , što nemora značiti da su mu preci pokatoličeni !

  • Karital says:

   @beli orao:Pa i tvoji su bili pokatoličeni do "svetog" Save.

   • bilje says:

    Pre hriscanstva je bila stara Rodna vera svih Slavena uskladjena sa priRodom (bogovi Perun,Triglav,Jarilo,Vesna Lada...).Pre i do Svetog Save je bila jedinstvena hriscanska vera,posle slede ...velika sizma,krstasi krecu na istok ko fol u brorbu protiv islama(islam stvoren od strane katolika), a isli su da pljackaju i ubijaju sve redom od Beograda do Carigrada(Venecija sva okicena i sagradjena od pokradenog zlata)..... Toliko o katilima...

    • Karital says:

     Sve je uzalud što pišeš.Činjenica je da ste prvi konvertiti na ovim prostorima.Možeš ti da pišeš koliko hoćeš o Svetovidu,Jarilu,Vesni i Perunu.Oni nemaju veze sa vašim konvertiranjem.Nakon raskola uzeli ste katoličanstvo, a potom ste prešli na pravoslavlje.Prolaskom krstaša kroz Bograd, srba tada nije ni bilo u Beogradu.

 4. Kulak says:

  Desi se da poneki hrvat iz Dalmacije i nije fašist.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *