ХРВАТ ПРЕДСЕДНИК ЧИЛЕА!?

ХРВАТ ПРЕДСЕДНИК ЧИЛЕА!?

5 новембра 2021

Габриел Борић, лидер левице у Чилеу, по резултатима предизборних анкета, следећи је председник те земље.Оно што је привукло пажњу балканских медија је то што Борић има хрватске корене.

Борић је, иако има само 35 година, успео да стекне наклоност чилеанске јавности и што је још важније, обезбеди подршку свих левих снага у Чилеу.

Нова странка „Подржимо достојанство“ (АД), чији је Борић кандидат, основана је у јануару уједињењем више левичарских странака има подршку и широке левичарске коалиција „Френте Амплио“ и на тај начин има могућност да изађе на црту десници, чији је кандидат Хозе Антонио Kаста.

Оно што је посебно привукло пажњу медија је то да је млади преседнички кандидат и бивши студентски активиста пореклом – Хрват.

Далматински корени

Kако су раније писали хрватски медији, Габријел има хрватске корене.

Наиме, његов отац, Луис Борић, директни је потомак хрватског емигранта са острва Угљана, док му је мајка из шпанско-каталонске породице.

Из тог разлога, он је у Хрватску дошао још 2010. године, жељан да види завичај свога прадеде.

Иако је кућа из које се његов прадеда упутио преко океана, празан, на Угљану и даље живе рођаци Борића.

Један од њих је и Домагој Kомбура, који је Габријелу род преко његове прабабе која се презивала Борић.

Домагој је дао изјаву за Дневник.хр. и при том је рекао да је млади ЧИлеанац на њега оставио позитиван утисак, иако Габриел не говори ни речи хрватског.

„Он је изразио жељу да дође овде да види стару кућу одакле је његов прадеда отишао у Чиле. Онда су они дошли ту, звали нас пар ту рођака да дођемо да га упознамо, тако смо са њим причали.Он је био мало повучен. Не зна на хрватском ништа да прича, енглески говори перфектно. Али све га је занимало, све се распитивао, тотално нормалан човек“, испричао је Домагој.

Габриелови преци су се пре више од 120 година упутили пут Чилеа.

У старој кући породице Борић некад су, по речима мештана, живела три брата. Двојица су отишла у Чиле, један је остао на Угљану.

Данас, у тој кући нико не живи но ипак, Габријел није пропустио да је посети.

Од студентског активисте до преседничког кандидата

Политички пут Габријела Борића почео је од скромног ангажовања у студентским организацијама.

Ипак, у рекордном року је постао звезда студентског покрета.

Са брадом, често у војној кошуљи, он је масама изгледао као још један студентски лидер инспирисан Че Геваром.

Међутим, он је врло брзо показао своју снагу и умешност и 2011. покренуо масе студената на жестоке протесте. Он се том приликом није штедео и био је сво време у првим редовима, спреман и да добије батине од полиције, чиме је стекао поштовање.

Kада је дипломирао право, отпочео каријеру политичара.

Након два мандата у конгресу, он је успео да постане кандидат левице али ту његове амбиције нису стале.

У земљи која носи ожиљке Пиночеове диктатуре, успон левице под Габријелом Борићем није неочекиван, али ипак преседничко место је нешто о чему су левичари деценијама сањали.

Иако противкандидат деснице има благу предност, медији и аналитичари предвиђају да ће млади политичар, хрватских корена успети да победи у другом кругу.

KOMENTARI7 коментара

 1. Petrovgrad says:

  Dajem mu punu podršku. Zagovarati levičarsku politiku i socijalnu jednakost na tlu Amerike, je hrabrost. Pravi Če Ge Vara. Srećno.

 2. Ovcoizovani covid idioti says:

  Znaci da su Cileu dani odbrojani, ovaj kroat je izdajnik,americki placenik.

 3. Beli Orao says:

  По презимену би рекао Србин , што немора значити да су му преци покатоличени !

  • Karital says:

   @beli orao:Pa i tvoji su bili pokatoličeni do "svetog" Save.

   • bilje says:

    Pre hriscanstva je bila stara Rodna vera svih Slavena uskladjena sa priRodom (bogovi Perun,Triglav,Jarilo,Vesna Lada...).Pre i do Svetog Save je bila jedinstvena hriscanska vera,posle slede ...velika sizma,krstasi krecu na istok ko fol u brorbu protiv islama(islam stvoren od strane katolika), a isli su da pljackaju i ubijaju sve redom od Beograda do Carigrada(Venecija sva okicena i sagradjena od pokradenog zlata)..... Toliko o katilima...

    • Karital says:

     Sve je uzalud što pišeš.Činjenica je da ste prvi konvertiti na ovim prostorima.Možeš ti da pišeš koliko hoćeš o Svetovidu,Jarilu,Vesni i Perunu.Oni nemaju veze sa vašim konvertiranjem.Nakon raskola uzeli ste katoličanstvo, a potom ste prešli na pravoslavlje.Prolaskom krstaša kroz Bograd, srba tada nije ni bilo u Beogradu.

 4. Kulak says:

  Desi se da poneki hrvat iz Dalmacije i nije fašist.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u