ХРВАТИ БАШ ЉУТИ: Колинда отишла у САД да се жали на рад Хашког суда!

HRVATI BAŠ LJUTI: Kolinda otišla u SAD da se žali na rad Haškog suda!

4 decembra 2017

Hrvatska predsednica otputovala je u višednevnu posetu SAD, gde će, između ostalog, u sredu prisustvovati sedici SB UN i govoriti o radu Haškog tribunala.

Taj sud je, podsetimo, doneo konačnu optužujuću presudu za šestoricu Hrvata u BiH, a tokom izricanja presude jedan od osumnjičenih Slobodan Praljak, se ubio.

Za hrvatski državni vrh optužujuća haška presuda nekadašnjim liderima samoproglašene republike Herceg Bosne, kao i utvrđivanje postojanja udruženog zločinačkog poduhvata, neprihvatljiva je i najavljeno je njeno osporavanje i pred Savetom bezbednosti UN.

– Hrvatska smatra da se ovom presudom pogrešno aludira na ulogu državnog vrha u zbivanjima u BiH devedesetih godina. Smatramo da državni vrh u tim ratnim događanjima prema stavu vlade nije ni na koji način mogao biti povezan s onim činjenicama i interpretacijama kako su nastojale biti rastumačene i interpretirane u presudi iz 2013. godine – rekao je premijer Andrej Plenković u svom prvom obraćanju nakon izricanja presude.

Sutradan se oglasila i predsednica Kolinda Grabar Kitarović rekavši da se u Hagu nije sudilo Hrvatskoj, da Hrvatska nije bila agresor, već da je najviše učinila za opstanak celovite BiH.

– Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu napala je Miloševićeva Srbija i tzv. JNA i to su notorne činjenice. Hrvatska nije napala nikoga – rekla je hrvatska predsednica i dodala da je Hrvatska uz SAD najviše učinila da BiH opstane kao suverena država.

Hrvatska, kazala je, na čelu s predsednikom Franjom Tuđmanom među prvima je priznala samostalnost BiH.

– Niko drugi pa ni Haški tribunal neće pisati našu istoriju – poručila je predsednica.

Te izjave hrvatskih čelniika začudile su svetske medije, a portal Index. hr podseća da to nije prvi put da državni vrh, kako navodi, „zanesen lažnim i opasnim folklorom, lažno tumači hrvatsku istoriju“.

Portal, naime, ukazuje da zvanični dokument Ujedinjenih nacija pokazuje da ipak nije istina „da se ovom presudom pogrešno aludira na ulogu državnog vrha u zbivanjima u BiH devedesetih godina, kako to, kako se navodi, tvrdi Plenković.

Takođe, pokazuje i da, bez obzira šta kaže premijer Plenković, državni vrh u tim ratnim događanjima ipak jeste bio povezan s onim „činjenicama i interpretacijama kako su nastojale biti rastumačene i interpretirane u presudi iz 2013. godine“.

Pokazuje i da Hrvatska ipak nije „najviše učinila za opstanak celovite BiH“, kako tvrdi predsednica, navodi Index.

Podseća se, naime, da je 3. februara 1994. održana je 333. sednica Saveta bezbedosti UN na temu „Situacija u Bosni i Hercegovini“, te da je tadašnji predsednik tog saveta izjavio, izmedju ostalog, da Savet bezbednosti oštro osuđuje Hrvatsku zbog „ozbiljnih neprijateljskih dela protiv členice UN, što predstavlja kršenje medjunarodnog prava, Povelje UN i bitnih odluka Saveta bezbbednosti, posebno Rezoluciju 752 iz 1992. kojom se zahtevao hitni prekid svih oblika uplitanja i puno poštovanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

– Savet bezednosti zahteva da Republika Hrvatska smesta povuče sve elemente Hrvatske vojske (HV), kao i vojnu opremu, te da potpuno poštuje teritorijalni integritet Republike Bosne i Hercegovine – navodi se u izjavi kojom se traži i da SB još jednom potvrdjuje suverenost, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine te ne prihvata i osudjuje prisvajanje teritorija silom ili ‘etničkim čišćenjem’, ko god ga počinio.

KOMENTARI5 komentara

 1. Kulak says:

  Jugoslaviju je uništio HRVATSKI NACIONALIZAM.To je neoboriva istina.Drugo je pitanje da li je Jugoslavija trebala nama Srbima ili je bilo bolje da objedinimo srpske zemlje i napravimo državu bez njih koji svaku državu uništavaju.Da odmah napravimo Srbiju!

  • Velika Metla says:

   Kulak,naravno da se trebalo dogovoriti s Italijanima i Austrijcima i završen posao! Tako bi rvati,narodna grupacija,ostali tamo gde i vole da su,i da rade ono za šta su najbolji,a to je da timare austrijske konje! Po zaduženju,kako su ih zadužili austrijanci,se vidi koliko su ih,i koliko ih i danas poštuju,poštovali kad su im dali da timare konje i kobile! Šta reći za te jadnike? Ma nisu ni komentara vredni!

 2. Gagi says:

  Otisla je da sa planerima rasturanja Jugoslavije razgovora i upita ih, sto nisu odrzali obecanje da iz Haga sestoro optuzenih izadju sloboni. Neki su postali heroji i nacionalni junaci, dok su drugi zrtvovani i truju se. Nesto tu zaista nije u redu, mozda ce joj razjasniti tu naglu politicku promenu. Zaista nema smisla, svo vreme su bili poslusni i radili kako im se naredi, odjednom oni postadose zlocinci u zajednickom projektu. Stvarno nelogicno i suludo.

  • Velika Metla says:

   Gagi,pa eto ako ga vatikanoidi žale,i kažu da je to herojski čin,mogli bi u tom slučaju da svi izvrše "samoubijanje"onako kolektivno,pa da ostanu upamćeni kao heroji! Jooooj,koju bi uslugu napravili čovečanstvu!

 3. goran says:

  Jedini ko moze da Kolindu stavi na svoje mesto jeste Melanija. Njeno vreme tek dolzi kad Tramp sidje sa prestola. Samo polako.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *