ХРВАТИ БЕСНИ – ДОЗЛОГРДИЛО ИМ УКРАЈИНСКО ЖИТО: „Пропали смо!“

ХРВАТИ БЕСНИ – ДОЗЛОГРДИЛО ИМ УКРАЈИНСКО ЖИТО: „Пропали смо!“

28 септембра 2023

Иако хрватски премијер Андреј Пленковић тврди да је Хрватска само транзитна земља за украјинско жито, подаци Министарства пољопривреде говоре супротно.

Представник домаћих ратара Петар Прањић каже да је Хрватска изложена неконтролисаном увозу украјинског жита и брашна, пише портал загребачке Н1 тв.Пленковић је, наиме, прошле седмице одговарајући на питање новинара о могућности да део украјинског жита, чији је превоз преко хрватских лука од Дунава до Јадрана недавно договорен с Kијевом, остане у Хрватској, рекао „да ће хрватске луке служити за транзит украјинског жита трећим земљама“.

“Став и жеља Хрватске, а то смо јасно артикулисали у разговорима и с председником Володимиром Зеленским и с украјинским министрима, да Хрватска буде транзитна земља, а не земља у коју ће доћи енормне количине јефтинијег жита него нашег из Украјине па да онда наши пољопривредници буду у проблему”, рекао је тада Пленковић.

На питање о досад увезеној количини жита из Украјине, из хрватског Министарства пољопривреду су саопштили да је “у првих шест месеци 2023. године из Украјине увезено 64.979 хиљада тона житарица што је чинило 38 одсто укупног хрватског увоза житарица”, укупне вредности “17,74 милиона евра, односно 20,8 одсто од укупног увоза житарица у Хрватску”.

Прецизирали су да је прошле године из Украјине увезено 42.696 тона житарица у вредности од 12,8 милиона евра, што указује да је у првих шест месеци ове године увезено 52 одсто житарица него целе прошле године, из чега се, пише портал, лако може пројектовати да ће, ако не дође до тежих прекида снабдевања, количина увезеног жита до краја године бити за више од 100 одсто већа у односу на прошлу годину.

Напомињу да им из Министарства није конкретно речено да ли је из ових бројева искључено жито у транзиту за треће земље, а из Министарства мора, промета и инфраструктуре и из Царинске управе одговор није добијен.

Роберт Јуришић, власник и директор компаније С-Граин БИ и аграрни аналитичар, објаснио је за Н1 да евиденција о пољопривредном увозу и извозу у Хрватској није посебно поуздана.

“Нико не зна праву слику, да ли у ове податке убрајају робу која је у транзиту или се ради о роби која је ушла и остала у Хрватској”, наводи Јуришић и додаје да је „Хрватска генерално увозила око 100 до 130 хиљада тона пшенице годишње”.

Представник домаћих ратара Прањић, међутим, тврди да Хрватска неконтролисано увози жито и да су хрватски пољопривредници ове године дефинитивно пропали.

Према речима Прањић, који је председник Одбора за ратарство Хрватске пољопривредне коморе, „Хрватска је преплављена житом из Украјине“.

“Уназад годину дана је то кренуло. Ми тачне количине не знамо, али ја бих радије говорио о штети коју то доноси. Познато је да су млекари годинама у проблемима, сточари с товом јунади, па сад и ових несретних свиња које је захватила афричка куга, све то има утицаја и на ратарство. Увози се прекомерно, неконтролисано. Нас то све погађа, поготово мале обрте и ОПГ-е који се не могу носити с тим”, каже Прањић и истиче:

“Ми ратари смо лани почели да пропадамо, а ове године смо дефинитивно пропали. Сваку јесен говоримо да је најтежа сетва досад, али стварно нема више смисла уложити десет нечега, а добити два и по или три”.

Рекао је и да су на седници Одбора прошле седмице упутили апел премијеру Пленковићу да их прими. „Политика снижавања цена је за похвалу и за поздравити, колико ће ефекта имати, видећемо. Нас жалости и љути зашто ми, који смо први у ланцу производње хране, нисмо обухваћени”, рекао је, између осталог, Прањић.

KOMENTARI6 коментара

 1. Kulak says:

  Projekt ukrajina su izmislili boljševici. To treba ukinuti zauvek.

  • padre says:

   Zapravo ga je izmislio Vatikan već pre toga!

 2. nemresiti says:

  Hvala Bogu da vas koriste za damping zita. Protjerali ste Srba sad se mora malo otplatiti ta prljava rabota. Sve kroz šta Hrvatska danas prolazi je posljedica nasilnog terora na Srbima i demografski slom koji je nenadokandiv jer imaju rubu veličine Krajine i vukovi im ulaze u Zadar jer nema ko da ih zaustavi.

  • eksilencija Hill of shit says:

   nije tamo kod njih rupa veličine samo RSK nego po celoj teritoriji im doslovno po rubu gradova tumaraju divlje svinje i divlji psi. Nedavno je bio tekst iz Zg a ja pouzdano znam za Istru. Jer cela Istra nema ni 180.000 stan.,Slavonija je prazna, Dalmacija skupa sa zaledjem ako ima 600.000 stan., pa Rijeka koja je na moru i blizu It.,Su.,De.pala je sa oko 160.000 na oko 100.000. Čim sezona prodje i turisti odu gradovi su prazni,ne pricam za male tipa Umag nego za veće gde bi se s obzirom na to morao videti veći broj ljudi u centru grada uvek,al tog nema. Oni su sebe svrstali na poziciju topovskog mesa duboke države Zapada i tako ce i da prodju. Dok je bila početna faza trpanja kredita imali su možda neki osecaj da ce možda sve ipak biti dobro,ali sad, svi oni znaju da su se zayebali ali to ce da kažu u 4 oka, svakako to neće reci ovi portalski hrvacki "komentatori" tj.EU/US rajhovski botovi iliti topovsko meso u sektoru medija.

 3. persida says:

  Za kaj to niste iskontrolirali, majku mu vrasku.

  • Veliki brat says:

   Tko će to napraviti? Na vlasti nam je EU kvisling Plenković koji radi sve u svoju osobnu korist, a na štetu građana i države. Vaš Vučić je hodajuća kamikaza, ali ni ovaj naš nije nimalo bolji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u