ХРВАТИ БЕСНИ – ДОЗЛОГРДИЛО ИМ УКРАЈИНСКО ЖИТО: „Пропали смо!“

HRVATI BESNI – DOZLOGRDILO IM UKRAJINSKO ŽITO: „Propali smo!“

28 septembra 2023

Iako hrvatski premijer Andrej Plenković tvrdi da je Hrvatska samo tranzitna zemlja za ukrajinsko žito, podaci Ministarstva poljoprivrede govore suprotno.

Predstavnik domaćih ratara Petar Pranjić kaže da je Hrvatska izložena nekontrolisanom uvozu ukrajinskog žita i brašna, piše portal zagrebačke N1 tv.Plenković je, naime, prošle sedmice odgovarajući na pitanje novinara o mogućnosti da deo ukrajinskog žita, čiji je prevoz preko hrvatskih luka od Dunava do Jadrana nedavno dogovoren s Kijevom, ostane u Hrvatskoj, rekao „da će hrvatske luke služiti za tranzit ukrajinskog žita trećim zemljama“.

“Stav i želja Hrvatske, a to smo jasno artikulisali u razgovorima i s predsednikom Volodimirom Zelenskim i s ukrajinskim ministrima, da Hrvatska bude tranzitna zemlja, a ne zemlja u koju će doći enormne količine jeftinijeg žita nego našeg iz Ukrajine pa da onda naši poljoprivrednici budu u problemu”, rekao je tada Plenković.

Na pitanje o dosad uvezenoj količini žita iz Ukrajine, iz hrvatskog Ministarstva poljoprivredu su saopštili da je “u prvih šest meseci 2023. godine iz Ukrajine uvezeno 64.979 hiljada tona žitarica što je činilo 38 odsto ukupnog hrvatskog uvoza žitarica”, ukupne vrednosti “17,74 miliona evra, odnosno 20,8 odsto od ukupnog uvoza žitarica u Hrvatsku”.

Precizirali su da je prošle godine iz Ukrajine uvezeno 42.696 tona žitarica u vrednosti od 12,8 miliona evra, što ukazuje da je u prvih šest meseci ove godine uvezeno 52 odsto žitarica nego cele prošle godine, iz čega se, piše portal, lako može projektovati da će, ako ne dođe do težih prekida snabdevanja, količina uvezenog žita do kraja godine biti za više od 100 odsto veća u odnosu na prošlu godinu.

Napominju da im iz Ministarstva nije konkretno rečeno da li je iz ovih brojeva isključeno žito u tranzitu za treće zemlje, a iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i iz Carinske uprave odgovor nije dobijen.

Robert Jurišić, vlasnik i direktor kompanije S-Grain BI i agrarni analitičar, objasnio je za N1 da evidencija o poljoprivrednom uvozu i izvozu u Hrvatskoj nije posebno pouzdana.

“Niko ne zna pravu sliku, da li u ove podatke ubrajaju robu koja je u tranzitu ili se radi o robi koja je ušla i ostala u Hrvatskoj”, navodi Jurišić i dodaje da je „Hrvatska generalno uvozila oko 100 do 130 hiljada tona pšenice godišnje”.

Predstavnik domaćih ratara Pranjić, međutim, tvrdi da Hrvatska nekontrolisano uvozi žito i da su hrvatski poljoprivrednici ove godine definitivno propali.

Prema rečima Pranjić, koji je predsednik Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore, „Hrvatska je preplavljena žitom iz Ukrajine“.

“Unazad godinu dana je to krenulo. Mi tačne količine ne znamo, ali ja bih radije govorio o šteti koju to donosi. Poznato je da su mlekari godinama u problemima, stočari s tovom junadi, pa sad i ovih nesretnih svinja koje je zahvatila afrička kuga, sve to ima uticaja i na ratarstvo. Uvozi se prekomerno, nekontrolisano. Nas to sve pogađa, pogotovo male obrte i OPG-e koji se ne mogu nositi s tim”, kaže Pranjić i ističe:

“Mi ratari smo lani počeli da propadamo, a ove godine smo definitivno propali. Svaku jesen govorimo da je najteža setva dosad, ali stvarno nema više smisla uložiti deset nečega, a dobiti dva i po ili tri”.

Rekao je i da su na sednici Odbora prošle sedmice uputili apel premijeru Plenkoviću da ih primi. „Politika snižavanja cena je za pohvalu i za pozdraviti, koliko će efekta imati, videćemo. Nas žalosti i ljuti zašto mi, koji smo prvi u lancu proizvodnje hrane, nismo obuhvaćeni”, rekao je, između ostalog, Pranjić.

KOMENTARI6 komentara

 1. Kulak says:

  Projekt ukrajina su izmislili boljševici. To treba ukinuti zauvek.

  • padre says:

   Zapravo ga je izmislio Vatikan već pre toga!

 2. nemresiti says:

  Hvala Bogu da vas koriste za damping zita. Protjerali ste Srba sad se mora malo otplatiti ta prljava rabota. Sve kroz šta Hrvatska danas prolazi je posljedica nasilnog terora na Srbima i demografski slom koji je nenadokandiv jer imaju rubu veličine Krajine i vukovi im ulaze u Zadar jer nema ko da ih zaustavi.

  • eksilencija Hill of shit says:

   nije tamo kod njih rupa veličine samo RSK nego po celoj teritoriji im doslovno po rubu gradova tumaraju divlje svinje i divlji psi. Nedavno je bio tekst iz Zg a ja pouzdano znam za Istru. Jer cela Istra nema ni 180.000 stan.,Slavonija je prazna, Dalmacija skupa sa zaledjem ako ima 600.000 stan., pa Rijeka koja je na moru i blizu It.,Su.,De.pala je sa oko 160.000 na oko 100.000. Čim sezona prodje i turisti odu gradovi su prazni,ne pricam za male tipa Umag nego za veće gde bi se s obzirom na to morao videti veći broj ljudi u centru grada uvek,al tog nema. Oni su sebe svrstali na poziciju topovskog mesa duboke države Zapada i tako ce i da prodju. Dok je bila početna faza trpanja kredita imali su možda neki osecaj da ce možda sve ipak biti dobro,ali sad, svi oni znaju da su se zayebali ali to ce da kažu u 4 oka, svakako to neće reci ovi portalski hrvacki "komentatori" tj.EU/US rajhovski botovi iliti topovsko meso u sektoru medija.

 3. persida says:

  Za kaj to niste iskontrolirali, majku mu vrasku.

  • Veliki brat says:

   Tko će to napraviti? Na vlasti nam je EU kvisling Plenković koji radi sve u svoju osobnu korist, a na štetu građana i države. Vaš Vučić je hodajuća kamikaza, ali ni ovaj naš nije nimalo bolji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *