ХРВАТИ БЕСНИ НА НАТО: „Остали смо без војске, извадили су нам зубе“

HRVATI BESNI NA NATO: „Ostali smo bez vojske, izvadili su nam zube“

27 maja 2017

Vojni stručnjaci u Hrvatskoj upozoravaju da je tamošnjoj vojsci potrebna hitna modernizacija, ali i povećanje broja vojnika.

Kako piše Jutarnji list, „pre 20 godina borbeno najefikasnija sila u Jugoistočnoj Evropi svedena je na protokolarnu vojsku zaduženu za mirovne misije, odbranu od poplava, prevoz bolesnika, spasavanje turista i gašenje požara“, uz konstataciju da je svrha postojanja prave vojske – da bude spremna za rat – bila zaboravljena duže od decenije.

„NATO je izvadio zube hrvatskoj vojsci“

List navodi da su tek prvi koraci preduzeti u modernizaciji vojske u kojoj kao se navodi „treba povećati broj vojnika sa 16.000 na 25.000, nabaviti 18 modernih borbenih aviona, sagraditi četiri do šest podmornica i izdvajati dva odsto BDP-a za obranu“.

– Na tu činjenicu opasno je zatvarati oči, pogotovo u vremenima kada se sve češće spominje da će na Balkanu izbiti novi sukobi. Pa ipak od 2000. godine česte su bile floskule o maloj i profesionalnoj vojsci koja će uza sebe imati NATO ako slučajno zatreba – piše Jutarnji.

Dalje u tekstu navodi se da su hrvatskoj vosci pod okriljem NATO-a „sistemski vađeni zubi“ tako što su rezane tenkovske snage, prepolovljena avijacaija, gašeno podmorničarstvo i rashodovanje borbenih helikoptera Mi-24.

List prenosi reči aktuelanog ministra odbrane Damira Krstičevića koji podseća da je Plenkovićeva vlada povećala budžet ministarsta odbrane.

– Veći budžet preduslov je za snažniju vojsku, za ulaganje u ljude, opremu, razvoj i modernizaciju. Napravili smo prvi korak i odmah na početku mandata, Vlada na čelu sa premijerom Plenkovićem povećala je oDbrambeni budžet za devet posto. Kao ministar obrane smatram da to povećanje mora da se nastavi i narednih godina – rekao je Krstičević.

„Najvažnije – nabavka borbenih aviona“

Kao najvažniji projekat u modernizaciji vojske, Jutranji list navodi da se u „najhitnijem roku mora doneti odluka o nabavci minimalno 18 višenamenskih borbenih aviona“, ali da je nabavka aviona samo vrh piramide i da je tamošnjoj avijaciji potrebna infrastruktura, onsono nova avioa baza i obuka.

– Razmatra se i nabavka sistema protivvazdušne obrane srednjeg dometa. S obzirom na konfiguraciju zemlje, Hrvatskoj bi bi bilo potrebno bar četiri do šest baterija. Dosad se spominjao norveški ‘NASAMS’, a sličan mu je i izraelski ‘SPYDER-MR’. S obzirom na potencijalne opasnosti, u idućoj deceniji treba razmotriti i opcije većeg dometa, poput američkog ‘Patriota’ ili izraelskog ‘David’s Slinga’ – navodi JUtranji.

Uzor – Izrael

Kada je reč o vojnom budžetu, navodi se da bi Hrvatska trebalo da teži rastu vojnog budžeta do dva odsto najkasnije do 2022, što je i zahtev NATO, a da bi u odnosu na sadašnji rast BDP-a, hrvatsko ministrastvo odbrane do to roka trebalo da raspolaže sa 8,4 milijarde kuna (oko 113 miliona evra) odnosno duplo više nego danas.

Kada je u pitanju brojnost vojnika, „Jutarnji“ piše da je bi broj aktivnih vojnika trebalo da bude povećan sa 25.000, od čega bi bar 5.000 trebalo da bude deo avijacije i 3.000 u mornarici. Kao uzor navode se izraelske odbrambene snage, odnosno „borbeno najefikasniju vojsku na svetu“, sa kojom „hrvatska vojska ima mnogo sličnosti“ napominjući da obe zemlje imaju „nenaklonjeno, nestabilno i često neprijateljski raspoloženo susedstvo“.

U tekstu je naglašeno da je potrebno proširiti ovlašćenja vojske da vojnici mogu da brane granicu u slučajevima poput migrantskog talasa i da je potrebno posvetiti posebnu pažnju i unaprediti sposobnosti sajber ratovanja.

Srbija i tenkovi

Uz konstataciju da hrvatska vojska poseduje 48 tenkova tipa M-84A4, za koji se navodi da je zastareo, list upozorava da to nije dovoljno „kada se uzme u obzir da će Srbija uskoro imati oko 250 tenkova M-84 i T-72“.

„Nema smisla ulagati u modernizaciju M-84, već se mora potražiti novi tenk. Tenkove moraju da prate i borbena vozila daleko modernija od zastarjelih M-80A. Minimum bi bili korišćeni nemački Marderi, čija se cena kreće oko milion evra. Nova brigada bi trebalo da bude oklopna kako bi se umanjila brojčana nadmoć Srbije u oklopu“.

Dalje u analizi navodi se da je hrvatskoj vojsci u sledećoj deceniji potrebna eskadrila pravih borbenih helikoptera, poput američkih „AH-64 Apachea“, a da bi Hrvatska mogla da počne da proizvodi dronove.

(Jutarnji List)

KOMENTARI2 komentara

  1. Bambula says:

    Ne treba Hrvatskoj vojska ni naoružanje. Srbi ionako ne znaju ratovat i bilo bi svejedno da Srbija ima i 3 puta jaču vojsku od trenutne.

    • Mare says:

      KURVAt nemoj se ti brinuti za nas. Znamo mi mladi da ratujemo za svoju zemlju ako i kad zatreba. Ako mislis da cete osvojiti Srbiju,proci cete kao i ustase koji su bili krenuli "da Rusiju bace na koljena" onako kao sto severina kleci kad pusi svakom "bizmismanu",pa su Rusi nadjubrili zemljiste ispred Staljingrada sa plodnim KURVAtskim izmetom. Cujem da je tamo danas najplodnije zemljiste za njive. KURVAtsko organsko djubrivo najverovatnije ima uticaja.....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *