VATICAN-RELIGION-POPE-ASSUMPTION

Strah i nelagodu u Međugorju izazvao je gest pape Franje koji je poslao svog specijalnog izaslanika da proveri gde je tanka granica između čuda i biznisa. Varšavski nadbiskup Henrik Hoser ima delikatan zadatak da proveri šta se događa u tom misterioznom svetilištu koje godinama privlači hiljade vernika i gde se okreće veliki novac, a Gospa se, navodno, ukazuje s vremena na vreme. Potvrđeno nam je kako je trenutno u tom svetilištu vanredno stanje, pre inspekcije uklanja se sve što bi moglo da utiče na papinog izaslanika da napiše krajnje negativan izveštaj.

Sam papa Franja nije naklonjen Međugorju, što je u više navrata i potvrdio.

– Ova moda o Gospi superstaru, koja sebe stavlja u središte nije u redu. U Vatikanu ima korupcije, ali ne uzimam tablete za spavanje. Gospa nije šefica poštanske kancelarije da svaki dan šalje pisma – rekao je papa. Njega ne oduševljava ukazanje Gospe na način kako to tvrde lokalni sveštenici koji već godinama organizuju neviđeni verski turizam koji donosi milione evra.

Do sada je vatikanska administracija bila nemoćna da bilo šta izmeni, dolazak papinog kontrolora mnogo toga može da preokrene. U Međugorju će se nadbiskup Hoser pojaviti kao papin čovek i delovati direktno po Franjinim uputstvima, i upravo će rimskom biskupu podneti izveštaj o tome što je tamo video. Razgovaraće sa sveštenicima, pa i mesnim biskupom Ratkom Perićem iz Mostara, koji nije veliki pobornik Međugorja.

Dolazak inspekcije plaši lokalne sveštenike, franjevce koji dobro znaju da ih papa u slučaju Međugorja ne podržava. Uostalom, nisu jedini, tihi otpor prema sadašnjem kursu Vatikana javlja se i kod mnogih hrvatskih sveštenika koji u papi Franji vide čoveka koji ne odobrava krajnji konzervativizam koji se često graniči s nacionalizmom. Niko, pa ni franjevci u ovom svetilištu, ne usuđuje se da javno protivreče papi, ali tiho gunđaju svesni da je slanje Franjinog čoveka u Međugorje još jedan poraz konzervativnog sveštenstva. Plaše se izveštaja i da će Hoser otkriti koliko se novca okreće na „čudu“ ukazanja Gospe.

Papa nema ništa protiv što tamo dolazi mnogo vernika, ali mu i te kako smeta što se razvija svojevrsni verski biznis u kojem je vera na poslednjem mestu. Vatikan stalno ističe stav koji su zauzeli katolički biskupi iz bivše Jugoslavije, da nema dokaza o natprirodnim pojavama u Međugorju. Potom su i visoki crkveni dostojanstvenici utvrdili da oko Međugorja kruže mnogi „podzemni interesi“ i da je sve u funkciji novca, prodaje suvenira i iznajmljivanja kuća za vernike koji i dalje dolaze u velikom broju. Taj „fenomen“ traje još od 24. juna 1981. godine, kada je šestoro mladih iz Međugorja svedočilo o tome da su na brdu Crnica videli belu pojavu s detetom u naručju. Ti međugorski svedoci, oni koji tvrde da im se ukazala Gospa, putovali su širom sveta i o tome govorili vernicima, ali je papa Franja to zaustavio.

Računa se da je Crkva tokom gotovo 36 godina otkako vernici dolaze u Međugorje zaradila više od 300 miliona evra, a da je to mesto posetilo 30 miliona hodočasnika. Neki tvrde da su i te procene skromne i da godišnje od verskog biznisa ostane i 100 miliona evra, a zarađuju svi.

– Svakodnevno hodočasnik ostavi u Međugorju najmanje 50 evra, i sve ide u crkvene ruke. Velike kuće sagradili su i oni koji tvrde da su te 1981. godine videli Gospu, koja im se povremeno i dalje ukazuje, a na crno rade svi, od ugostitelja do iznajmljivača soba – kaže nam jedan sveštenik koji poznaje prilike u Međugorju. Prema njegovim rečima, niko ne plaća poreze, pa ni za prodaju suvenira koji donose neverovatnu zaradu. Sada je svima jasno da će poljski nadbiskup sve to da vidi i zatim prenese papi Franji, koji je odlučio da napokon uvede red.

Tako će istinu o „čudima“ i šarlatanstvu, koje je sjajno zapakovano, privesti kraju.

SLOVENAČKI BIZNIS

VELIKU korist od verskog turizma u Međugorju imaju i Slovenci, koji tamo dovode vernike iz Južne Koreje i Indije. U proseku ostaju tri dana u Međugorju i okolnim mestima i potroše godišnje milione evra.