Хрвати бесни због Николе Тесле

Hrvati besni zbog Nikole Tesle

13 februara 2015

nikola tesla 4654Izložbu o slavnom naučniku u Španiji organizuju Muzej Nikole Tesle u Beogradu i Fondacija „Telefonica“, a pokrovitelj je Ambasada Srbije u Madridu, piše Jutarnji list.

Na ulazu u izložbeni prostor u srcu Madrida piše da je Nikola Tesla rođen 1856. godine u Smiljanu, srpskom selu u Austrijskom carstvu. Isti uvodni tekst stajao je i na internet stranici Fondacije.

Hrvatska turistička zajednica u Madridu upozorila je hrvatsku ambasadu koja je kontaktirala sa organizatorima.

„Istakli smo da je Tesla rođen u Smiljanu u Hrvatskoj i da je poznata njegova izjava: ‘Ponosim se srpskim rodom i hrvatskom domovinom'“, rekla je Karmen Šešelja, savetnica u hrvatskoj ambasadi.

Ističe da je tekst na sajtu ispravljen, tako što sada piše da je Nikola Tesla severnoamerički istraživač srpskog porekla, rođen u Smiljanu, mestu s većinskim srpskim stanovništvom u današnjoj Hrvatskoj.

Jutarnji list ističe da taj podatak nije tačan, „ni danas, niti u vreme Teslinog rođenja“.

Pomoćnik direktora beogradskog Muzeja Nikole Tesle Vladimir Jelenković napominje da izložba otvorena u novembru prošle godine nema primesa nikakve politike.

„Nema ničeg spornog. Tesla je rođen u Vojnoj krajini u Austrijskom carstvu, u Habsburškoj Monarhiji“, naglašava Jelenković i obrazlaže da je Vojna krajina u vreme Teslinog rođenja bila pod direktnom austrijskom upravom.

Kako kaže, Vojna krajina je ukinuta i vraćena matici 1881. godine.

„Dakle, Vojna krajina u vreme Teslinog rođenja nema nikakve veze sa Hrvatskom niti u bilo kojoj varijanti to može biti zemlja genijalnog istraživača“, tvrdi Jelenković.

Ipak, ističe da beogradski Muzej Nikole Tesle u svojim samostalnim izložbama koristi najkorektnije izraze za Teslu: srpsko-američki naučnik, fizičar, inženjer i pronalazač, rođen u selu Smiljanu, u Vojnoj krajini (tada u Austrijskom carstvu, danas u Republici Hrvatskoj).

Savetnica u hrvatskoj ambasadi Karmen Šešelja napominje da organizatori u Madridu „nigde nisu spomenuli Tesline veze s Hrvatskom“.

Jutarnji list piše da ovo nije prvi takav spor u Madridu.

Pre dve godine je u glavnom gradu Španije organizovana izložba o Ivi Andriću, dobitniku Nobelove nagrade za književnost i jugoslovenskom diplomati u Madridu.

Srbija se nametnula za glavnog organizatora, a različite stavove na otvaranju izložbe izrazili su predstavnici ambasada Hrvatske i BiH, navodi list.

Izložbu pod nazivom „Nikola Tesla: Njegova je budućnost“ svakog dana poseti nekoliko hiljada ljudi, a vikendom taj broj dostigne i 12.000 posetilaca. Organizatori tvrde da je reč o najvećoj izložbi o Tesli, koja iz Madrida putuje u Meksiko, Argentinu, Brazil i Čile.

U poslednjih nekoliko godina, izložba je prikazana u više od 20 zemalja, uključujući Austriju, Francusku, Kinu, Australiju i SAD.

KOMENTARI2 komentara

  1. rale says:

    Hrvati ljubomorni sve bi prisvojili

  2. Mali says:

    Hrvati sto se bunite kad ste i vi nastali od srba. Vi mozete da se ponosite sa vasim koljacima; Artukovic, Majstorovic, Bedak, Luburic, Francetic, Pavelic, Sakic, Norac, Gotovina, Glavas... Svi ovi navedeni su vas ponos i to je to, nema vise. Ostalo su poznati srbi iz Hrvatske kao sto je Tesla, Milankovic, Serberdzija, Drazen Petrovic, Simo Matavulj, Petar Preradovic, Jankovic Stojan, Senjanin Ivo i mnogi drugi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *