ХРВАТИ ДИГЛИ ПАНИКУ: Русија нас скроз преузима…

ХРВАТИ ДИГЛИ ПАНИКУ: Русија нас скроз преузима…

22 јануара 2020

Последњих дана почеле су интензивне спекулације о јачању руског утицаја у Хрватској, а последично и у Европској унији.

То у ауторском тексту за загребачки портал “Индекс” пише Војислав Маззоццо.

Он наводи да је Русија једном ногом ушла у Мађарску захваљујући Виктору Орбану, за чије несташлуке Европска унија има све мање стрпљења па је присиљен да тражи нове савезнике. Руси су, наравно, увек заинтересовани да стану и другом ногом на тло ЕУ, а чини се да су им у Хрватској отворена врата.Три су кључна тренутка кроз која се може препознати јачање руског утицаја у Хрватској, наводи се у тексту.

ППД ушао у Фортенову

Последњи се догодио пре неколико дана када је Прво плинарско друштво купило 6,4 одсто деоница Фортенова групе, наследнице Агрокора. За ППД се већ годинама прича да иза њега стоји руски капитал, а ако то и неким случајем и није потпуно тачно, Руси преко ППД-а имају велики утицај на хрватски енергетски сектор. Наиме, ППД гас купује од Руса и с њима је потписао дугорочне уговоре, а за само неколико година успеио је заузети највећи део хрватског тржишта гаса. О гасу из ППД-а Хрватска је већ зависна, а сада су на велика врата ушли и у веома битан сектор производње и трговине храном.

Тодорић оптужује за погодовање Русима

На руско преузимање сектора хране упозорава и бивши власник Агрокора, садашње Фортенове, Ивица Тодорић. Протекле недеље целу конференцију за медије искористио је да би оптужио премијера Андреја Пленковића за сарадњу и погодовање Русима. Иако Ивица Тодорић, ако ни због чега другог онда због својих озбиљних проблема са законом, није најпоузданија особа, његове тврдње о томе да су руске банке у Фортенови добиле несразмерно велики удео у власништву треба схватити озбиљно, додаје се у тексту.

Добили више него што им припада?

Тодорић тврди да су Руси требало да добију вишеструко мање јер су дугови домаћим добављачима и банкама били већи него према Русима. Но Тодорић тврди и да Агрокор није био ни у каквим проблемима па његове речи треба узети с резервом. Чињеница је ипак да су Руси завладали највећим домаћим малопродајним ланцем те да контролишу и значајан део производње коју је имао Агрокор, а с уласком ППД-а њихов је утицај још и већи.

Готовинин саветник сматра да суђење Санадеру није било поштено

На трећи догађај важан за ширење руског утицаја упозорава Теодор Kарасик, безбедносни експерт с института Лексингтон и некадашњи сарадник труста мозгова РАНД. У чланку за Јуроњуз Kарасик повезује пресуду Иви Санадеру у случају Ина-МОЛ с Русима. Према анализи коју је са сарадницима израдио Kаи Амбос, некадашњи хашки судија, а касније саветник адвокатских тимова генерала Готовине и Чермака, суђење Санадеру није било поштено. И било је, тврди он, под руским утицајем.

Сумњиво им је што је пуно поверење дато Роберту Јежићу, чија сведочења су проказана као неверодостојна на арбитражним судовима, а који и сам има интересе повезане с руским енергетским сектором. За време суђења сведоци су чак тврдили да пет милиона евра на Јежићев рачун није дошло од МОЛ-а, него од Руса као награда за лобирање за давно замрли пројект Дружба Адриа. Све те тврдње суд је готово без разматрања одбацио и поверовао Јежићу.

“Укратко, тај извештај доноси алармантне доказе о корумпираности хрватског судства под све јачим руским утицајем”, закључио је Kаи Амбос.

Путин звао Милановића на прославу Дана победе

Kао шлаг на крају дошао је телефонски позив руског председника Владимира Путина изабраном председнику Зорану Милановићу. Уз куртоазну честитку примерену пре инаугурације Путин је Милановића позвао на прославу Дана победе у Москву, а такви се позиви не шаљу без везе, закључује се у тексту на порталу “Индекс”.

KOMENTARI11 коментара

 1. petrovgrad says:

  Коме то није јасна ситуација. Природна граница Словена и Гернмана су венци планине Алпи.Источно Словени, западно Германи. Ближи орјентир река Соча. ОРЈЕНТИР РЕКА сОЧА.

 2. Istina says:

  Slovenci i Hrvati su Germani, to su u zadnjih 100 godina milijon puta dokazali i pokazali. Ubijali su u svim ratovima svoje oslobodioce zato Rusija nema potrebe da na njih računa, pridružuju jim se i današnji Bošnjaci tj. muslimani koji se ponašaju kao da jim država ne postoji na balkanu nego negde u skandinaviji. Rusija će u budučnosti morati da preuzima ekonomske mere ako bude želela da vrati uticaj na balkanu...

 3. deda mraz says:

  Haahaaha ustase i komunisti su mislili da cej nasaditi Ruse isto kao i milo tj. uzeti im pare i posle proglasiti agrokor da je propao i pojela maca misa.Pa nije taj Putin veslo sisao i on dobro zna kakav je sljam na vlasti od slovenije do makedinije i namerno im je dao toliko para za koje je znao da oni necej vratiti e sad im je sve uzeo na majstorski nacin i piceki mogu da se zale koliko hocej ali je agrokor u Ruskim rukama.

 4. Karital says:

  Ukoliko, Rusi dođu kod nas, zaboravit će brzo na vas.

  • Ras says:

   Zasto me ne cudi tvoj komentar!?Takvi kakvi ste operisani od svakog osecaja za sramotu,svakom gospodaru vi ste dobre sluge.Tvoj komentar ne iznenadjuje,jer vam je konvertitstvo u krvi. ps.Rusi otvaraju najveci istorijski muzej u kome ce biti izlozena skoro sva istorijska gradja iz perioda drugog svetskog rata.Ono sto se sigurno zna, bice prikazana i vasa "umetnicka dela" iz tog perioda.Verovati je da ce svet biti "odusevljen"takvim "umecem"!!DNO!!

   • Karital says:

    Tako i treba.Neka Rusi vide tko je vodio rat protiv fašizma na ovim prostorima i tko je bio na čelu KPJ.A što se tiče ustaških logora, o tome bi trebali voditi brigu Izraelci a ne Rusi.Nisu Rusi ubijani u logorima NDH već Židovi.Ne bi čudilo nikoga da je srbija dostavila građu Moskvi, koja nema veze zdravim razumom.

  • Ras says:

   Materijali o Jasenovcu i ostalim logorima sa teritorije danasnje hrvatske,bice izlozeni u Мuzeju Pobjede u Moskvi, izlozba ce biti otvorena 24. јanuara.ps.Rusi ce imati priliku da vide "vasih ruku dela".

 5. Maksa says:

  Da Srbi nisu ispali glupi i verovali Titu, Rusi su trebali jos 1945 da ulete u Hrvatsku kao nacisticku zemlju.

 6. Za Srbiju says:

  Šteta što Pavelić nije živ da ga pozove na Dan pobede.

  • Za Srbiju says:

   VEROVATNO IM JE lAZANSKI OBJASNIO DA POZOVU "BRAĆU" HRVATE, KAKO ON VOLI DA KAŽE.

 7. petrovgrad says:

  Hrvati beze iz Hrvatske iz sledećih razloga -prvo od izvršitelja tj dugova -drugo neće pod Rusku čizmu, jer Srbija će postati Ruska gubernija u paketu sa Hrvatskom. Lepa prilika da se razdružimo i da Srpske zemlje i gradovi postanu Srpski bez genocidnih nacije Hrvatske, to nisam Ja rekao već Ruzvelt. Sloveni će uskoro spasti ispod milon i nisu faktor. BiH, BJRM i CG su veštačke tvorevine bez naroda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u