ХРВАТИ ДИГЛИ ПАНИКУ: Русија нас скроз преузима…

HRVATI DIGLI PANIKU: Rusija nas skroz preuzima…

22 januara 2020

Poslednjih dana počele su intenzivne spekulacije o jačanju ruskog uticaja u Hrvatskoj, a posledično i u Evropskoj uniji.

To u autorskom tekstu za zagrebački portal “Indeks” piše Vojislav Mazzocco.

On navodi da je Rusija jednom nogom ušla u Mađarsku zahvaljujući Viktoru Orbanu, za čije nestašluke Evropska unija ima sve manje strpljenja pa je prisiljen da traži nove saveznike. Rusi su, naravno, uvek zainteresovani da stanu i drugom nogom na tlo EU, a čini se da su im u Hrvatskoj otvorena vrata.Tri su ključna trenutka kroz koja se može prepoznati jačanje ruskog uticaja u Hrvatskoj, navodi se u tekstu.

PPD ušao u Fortenovu

Poslednji se dogodio pre nekoliko dana kada je Prvo plinarsko društvo kupilo 6,4 odsto deonica Fortenova grupe, naslednice Agrokora. Za PPD se već godinama priča da iza njega stoji ruski kapital, a ako to i nekim slučajem i nije potpuno tačno, Rusi preko PPD-a imaju veliki uticaj na hrvatski energetski sektor. Naime, PPD gas kupuje od Rusa i s njima je potpisao dugoročne ugovore, a za samo nekoliko godina uspeio je zauzeti najveći deo hrvatskog tržišta gasa. O gasu iz PPD-a Hrvatska je već zavisna, a sada su na velika vrata ušli i u veoma bitan sektor proizvodnje i trgovine hranom.

Todorić optužuje za pogodovanje Rusima

Na rusko preuzimanje sektora hrane upozorava i bivši vlasnik Agrokora, sadašnje Fortenove, Ivica Todorić. Protekle nedelje celu konferenciju za medije iskoristio je da bi optužio premijera Andreja Plenkovića za saradnju i pogodovanje Rusima. Iako Ivica Todorić, ako ni zbog čega drugog onda zbog svojih ozbiljnih problema sa zakonom, nije najpouzdanija osoba, njegove tvrdnje o tome da su ruske banke u Fortenovi dobile nesrazmerno veliki udeo u vlasništvu treba shvatiti ozbiljno, dodaje se u tekstu.

Dobili više nego što im pripada?

Todorić tvrdi da su Rusi trebalo da dobiju višestruko manje jer su dugovi domaćim dobavljačima i bankama bili veći nego prema Rusima. No Todorić tvrdi i da Agrokor nije bio ni u kakvim problemima pa njegove reči treba uzeti s rezervom. Činjenica je ipak da su Rusi zavladali najvećim domaćim maloprodajnim lancem te da kontrolišu i značajan deo proizvodnje koju je imao Agrokor, a s ulaskom PPD-a njihov je uticaj još i veći.

Gotovinin savetnik smatra da suđenje Sanaderu nije bilo pošteno

Na treći događaj važan za širenje ruskog uticaja upozorava Teodor Karasik, bezbednosni ekspert s instituta Leksington i nekadašnji saradnik trusta mozgova RAND. U članku za Juronjuz Karasik povezuje presudu Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL s Rusima. Prema analizi koju je sa saradnicima izradio Kai Ambos, nekadašnji haški sudija, a kasnije savetnik advokatskih timova generala Gotovine i Čermaka, suđenje Sanaderu nije bilo pošteno. I bilo je, tvrdi on, pod ruskim uticajem.

Sumnjivo im je što je puno poverenje dato Robertu Ježiću, čija svedočenja su prokazana kao neverodostojna na arbitražnim sudovima, a koji i sam ima interese povezane s ruskim energetskim sektorom. Za vreme suđenja svedoci su čak tvrdili da pet miliona evra na Ježićev račun nije došlo od MOL-a, nego od Rusa kao nagrada za lobiranje za davno zamrli projekt Družba Adria. Sve te tvrdnje sud je gotovo bez razmatranja odbacio i poverovao Ježiću.

“Ukratko, taj izveštaj donosi alarmantne dokaze o korumpiranosti hrvatskog sudstva pod sve jačim ruskim uticajem”, zaključio je Kai Ambos.

Putin zvao Milanovića na proslavu Dana pobede

Kao šlag na kraju došao je telefonski poziv ruskog predsednika Vladimira Putina izabranom predsedniku Zoranu Milanoviću. Uz kurtoaznu čestitku primerenu pre inauguracije Putin je Milanovića pozvao na proslavu Dana pobede u Moskvu, a takvi se pozivi ne šalju bez veze, zaključuje se u tekstu na portalu “Indeks”.

KOMENTARI11 komentara

 1. petrovgrad says:

  Kome to nije jasna situacija. Prirodna granica Slovena i Gernmana su venci planine Alpi.Istočno Sloveni, zapadno Germani. Bliži orjentir reka Soča. ORJENTIR REKA sOČA.

 2. Istina says:

  Slovenci i Hrvati su Germani, to su u zadnjih 100 godina milijon puta dokazali i pokazali. Ubijali su u svim ratovima svoje oslobodioce zato Rusija nema potrebe da na njih računa, pridružuju jim se i današnji Bošnjaci tj. muslimani koji se ponašaju kao da jim država ne postoji na balkanu nego negde u skandinaviji. Rusija će u budučnosti morati da preuzima ekonomske mere ako bude želela da vrati uticaj na balkanu...

 3. deda mraz says:

  Haahaaha ustase i komunisti su mislili da cej nasaditi Ruse isto kao i milo tj. uzeti im pare i posle proglasiti agrokor da je propao i pojela maca misa.Pa nije taj Putin veslo sisao i on dobro zna kakav je sljam na vlasti od slovenije do makedinije i namerno im je dao toliko para za koje je znao da oni necej vratiti e sad im je sve uzeo na majstorski nacin i piceki mogu da se zale koliko hocej ali je agrokor u Ruskim rukama.

 4. Karital says:

  Ukoliko, Rusi dođu kod nas, zaboravit će brzo na vas.

  • Ras says:

   Zasto me ne cudi tvoj komentar!?Takvi kakvi ste operisani od svakog osecaja za sramotu,svakom gospodaru vi ste dobre sluge.Tvoj komentar ne iznenadjuje,jer vam je konvertitstvo u krvi. ps.Rusi otvaraju najveci istorijski muzej u kome ce biti izlozena skoro sva istorijska gradja iz perioda drugog svetskog rata.Ono sto se sigurno zna, bice prikazana i vasa "umetnicka dela" iz tog perioda.Verovati je da ce svet biti "odusevljen"takvim "umecem"!!DNO!!

   • Karital says:

    Tako i treba.Neka Rusi vide tko je vodio rat protiv fašizma na ovim prostorima i tko je bio na čelu KPJ.A što se tiče ustaških logora, o tome bi trebali voditi brigu Izraelci a ne Rusi.Nisu Rusi ubijani u logorima NDH već Židovi.Ne bi čudilo nikoga da je srbija dostavila građu Moskvi, koja nema veze zdravim razumom.

  • Ras says:

   Materijali o Jasenovcu i ostalim logorima sa teritorije danasnje hrvatske,bice izlozeni u Muzeju Pobjede u Moskvi, izlozba ce biti otvorena 24. januara.ps.Rusi ce imati priliku da vide "vasih ruku dela".

 5. Maksa says:

  Da Srbi nisu ispali glupi i verovali Titu, Rusi su trebali jos 1945 da ulete u Hrvatsku kao nacisticku zemlju.

 6. Za Srbiju says:

  Šteta što Pavelić nije živ da ga pozove na Dan pobede.

  • Za Srbiju says:

   VEROVATNO IM JE lAZANSKI OBJASNIO DA POZOVU "BRAĆU" HRVATE, KAKO ON VOLI DA KAŽE.

 7. petrovgrad says:

  Hrvati beze iz Hrvatske iz sledećih razloga -prvo od izvršitelja tj dugova -drugo neće pod Rusku čizmu, jer Srbija će postati Ruska gubernija u paketu sa Hrvatskom. Lepa prilika da se razdružimo i da Srpske zemlje i gradovi postanu Srpski bez genocidnih nacije Hrvatske, to nisam Ja rekao već Ruzvelt. Sloveni će uskoro spasti ispod milon i nisu faktor. BiH, BJRM i CG su veštačke tvorevine bez naroda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *